Húsok és húskészítmények fehérjetartalma, valamint szénhidrát-, zsír- és kalóriatartalma.
A húsok fehérjetartalma a legfontosabb
A húsok fehérjetartalma alapvetően a legfontosabb mérőszám, amely megmutatja, hogy az adott élelmiszer testépítő szempontból mennyire illeszthető be étrendünkbe.
A zsír sem mellékes
A húsok zsírtartalma a másik fontos mutató, érdemes az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat választani, ha nem akarunk nagyon behízni tömegnövelés alatt.
Húsok és szénhidrát?
A húsok szénhidráttartalma többnyire elhanyagolható, nem is kell az élelmiszercímkén figyelni ezt a mérőszámot.
Húsok és húskészítmények |
||||
Élelmiszer (100g) |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Zsír (g) |
Kcal (g) |
Bárányhús |
20 |
0,3 |
13 |
200 |
Baromfi párizsi |
20 |
0 |
17 |
236 |
Baromfi virsli |
18,8 |
0 |
13 |
190 |
Betétes kenőmájas |
13,4 |
0 |
30 |
334 |
Borjúhús |
21 |
0,5 |
5 |
123 |
Borjúmáj |
21 |
3 |
3,5 |
129 |
Csabai csípős kolbász |
20 |
0,3 |
42 |
472 |
Csabai paprikás szalámi |
19,6 |
0,3 |
45,8 |
508 |
Csemege debreceni |
15,7 |
0,2 |
27 |
280 |
Csirkecomb |
21 |
0,5 |
5,2 |
136 |
Csirkemell |
25 |
0,5 |
1 |
112 |
Csirkemáj |
20 |
3 |
3,7 |
128 |
Disznósajt |
14,5 |
0,2 |
28 |
323 |
Extra kenőmájas |
15,5 |
0,3 |
23 |
324 |
Fácánhús |
22,3 |
0,5 |
1,9 |
109 |
Füstölt csemege disznósajt |
16,2 |
0 |
24,4 |
293 |
Füstölt parasztkolbász, szárazkolbász |
15,5 |
0,3 |
25,5 |
301 |
Füstölt parasztsonka |
17,2 |
0,1 |
33 |
378 |
Füstölt tarja (főtt) |
15 |
0,3 |
15 |
203 |
Gépsonka |
22,6 |
0,4 |
7,1 |
156 |
Házi szárazkolbász |
23 |
0,2 |
44,7 |
510 |
Kacsahús |
19 |
0,4 |
12 |
190 |
Lecsókolbász |
16,3 |
0,3 |
22,9 |
281 |
Libahús |
16 |
0,2 |
35 |
380 |
Libamáj |
22,1 |
0,2 |
40 |
203 |
Májas hurka |
14 |
8,7 |
23 |
307 |
Marha lábszár |
16 |
0,6 |
7 |
199 |
Marhanyak |
16 |
0,5 |
15,2 |
236 |
Marhahús (sovány) |
16 |
0,6 |
19 |
228 |
Marhahús (kissé zsíros) |
16 |
0,5 |
21 |
255 |
Nyári szalámi |
18 |
2 |
40 |
298 |
Nyúlhús |
21 |
0,4 |
8 |
158 |
Olasz felvágott, mortadella |
13,7 |
0,3 |
30,8 |
343 |
16 |
0 |
11 |
168 |
|
Pápai páros |
12 |
0 |
32 |
337 |
Paprikás téliszalámi |
24,5 |
0,3 |
42,6 |
98 |
Párizsi |
12 |
0,2 |
18 |
219 |
Pulykacomb |
20,5 |
0 |
9,5 |
174 |
Pulykafelvágott |
21 |
0,1 |
7,5 |
154 |
Pulykamell |
24 |
0 |
1,3 |
108 |
Sertéscomb |
21 |
0,4 |
8 |
163 |
Sertéskaraj |
21,6 |
0 |
6,9 |
155 |
Sertésmáj |
20 |
2,5 |
5,3 |
139 |
Sertésnyelv |
17 |
0,5 |
16 |
213 |
Szarvas |
21 |
0,6 |
4 |
123 |
Téliszalámi |
25 |
0,3 |
46 |
532 |
Turista felvágott |
28 |
0,3 |
31 |
403 |
Vadász felvágott |
16,3 |
0,2 |
19 |
245 |
Véres hurka |
13 |
8 |
23 |
291 |
Virsli |
20 |
0,2 |
12,5 |
238 |
Zala felvágott |
15,6 |
0,6 |
20 |
253 |