Egyéb

Hunter Labrada – ő lesz a következő Mr. Olympia?

Hunter Labrada az úgynevezett feltörekvő, a testépítésben még fiatalnak számító versenyzők – egyébként nem túl népes – táborát gazdagítja a 2020-as évek elején.

Családneve árulkodó, az 1992-es születésű srác a legendás pózolófejedelem/király/császár, Lee Labrada fia. Ritkán fordul elő, hogy egy testépítő bajnok fia tökéletesen örökli apja adottságait, de Hunter akár túl is szárnyalhatja majd a fatert.

Hunter Labrada és édesapja, Lee Labrada
Hunter Labrada és édesapja, Lee Labrada

De ki is valójában ez a fiatalember? Honnan jött, és mi a titka szuper, potenciálisan bajnoki fizikumának?

 

Életút

Hunter Labrada 1992. május 17-én született a texasi Houstonban (Egyesült Államok). Apja, Lee és anyja, Robin is profi testépítők voltak, így talán előre el is döntötték fiuk sorsát már a fogantatásakor. Van két öccse is, Robin 5, Pierce pedig 8 évvel fiatalabb nála.

Hunter fokozatosan ébredt rá, hogy egy olyan testépítőnek a fia, aki kétszer is második lett a Mr. Olympián (Lee Haney mögött), és megannyi díjat, elismerést látott a szülői házban kiállítva ezekkel kapcsolatban. 12 éves korában apja elvitte a 2004-es Mr. Olympiára (ekkor Ronnie Coleman volt a bajnok), és lenyűgözte, mennyien felismerik a papát, és fotókat kérnek tőle, megállítják pár szóra.

Hunter Labrada testépítő
Hunter Labrada

Bár a gyerek szemmel láthatóan érdeklődést mutatott apja életformája iránt, Lee sosem erőltette fiára a testépítést. Hunter kezdetben inkább jégkorongozott, majd az amerikai focival ismerkedett meg közelebbről Ez utóbbival nagyobb tervei is voltak, és nem is ment neki rosszul a játék.

Majd főiskolai évei alatt jött egy súlyos sérülés, ami derékbe törte futballkarrierjét. Hunter – ahogyan sok más testépítő is – rehabilitációs céllal kezdett komolyabban súlyzózni, és ennek gyorsan látható eredményei lettek. Annyira megtetszett neki a testépítés, hogy – bár sérüléséből felépült – már nem is akart futballozni. Meg aztán hideg is volt, távol is volt az otthonától, így hát döntött, és a súlyzózást választotta.

Ahogy teltek a hónapok Hunter egyre komolyabban vette a testépítést, míg egy ponton elhatározta, apja nyomdokaiba lép, és versenyezni fog. A papa genetikája ugye ott volt benne, elhivatottságával sem volt gond, így a 2016-os NPC-n és a Branch Warren Classicon aratott győzelmeivel letette a névjegyét a profik között. A Mr. Olympia szinpadára egy 8. hellyel robbant be 2020-ban, 2021-ben pedig már negyedik helyen végzett.

Mindeközben becsatlakozott apja táplálékkiegészítő-bizniszébe, és népszerű influenszer lett belőle. Talán – genetikai örökséget leszámítva – az is kijelenthető, hogy Hunter Labrada saját jogán lett elismert tagja a testépítők elit klubjának.

Edzésfilozófia

Kezdetben – ahogyan sokan közülünk is – mindennap edzett, és testrészenként akár 25 sorozatot is lepörgetett. Eleinte sikeresnek tűnt ez a vadóc hozzáállás, de később a fejlődése lelassult, így változtatnia kellett. Rájött, hogy nem hagyott elegendő időt a regenerációra, és elkezdett 12-15 sorozatokat végezni az egyes izomcsoportjaira. Ez ismét meghozta a várt sikert, és tovább tudott fejlődni.

Hunter Labrada testépítő
Hunter Labrada

Hunter Labrada edzésterve

Jelenleg a mérsékelt súlyokban és a közepesen magas ismétlésszámokban hisz. 8-12 ismétléseket végez, és számos intenzitásnövelő technikát (szuperszettek, vetkőző sorozatok stb.) alkalmaz a pihenőidő csökkentésére.

1. nap – mell/tricepsz

Fekvenyomás döntött padon 4×8-12
Tárogatás döntött padon 3×10-12
Kábelkeresztezés 3×15-20
Áthúzás kézi súlyzóval 3×12-15
Nyomás egykezes súlyzóval, kalapács fogással döntött padon 4×8-12
Tolódzkodás súllyal 3x bukásig
Tricepszlenyomás 3×8-12
Koponyatörő fej fölött, ülve 3×8-12

2. nap – combhajlító/vádli

Ülő vádli 6 × 12-15
Álló vádli 6×12-15
Combhajlítás fekve 5×10-12
Merev lábas felhúzás (emelvényen állva az extra nyújtás érdekében) 4 × 10-12
Sétáló kitörés súlyzókkal 3×20 (mindkét lábra 10)

3. nap – pihenés/kardió

4. nap – hát/bicepsz

Húzódzkodás plusz súllyal 3×8-12
Lenyomás csigán 4×8-12
Döntött törzsű evezés 5×8-12
T-rudas evezés 4×8-12
Hyperhajlítás vagy felhúzás 4×10-15
Bicepszhajlítás egyenes rúddal 3×10-12
Kalapács bicepsz 3×10-12
Bicepsz egykezessel, forgatva 3×20 (10 mindkét karral)

5. nap – váll/trapézizom

Vállból nyomás ülve, egykezesekkel 4×8-12
Oldalemelés állva és gépen, szuperszettben 3×15×15
Oldalemelés ülve 3×10-15
Oldalemelés döntött törzzsel és gépen, szuperszettben 3×15×15
Vállvonogatás hát mögött 4×15
Vállvonogatás egykezes súlyzókkal 4×15

6. nap-comb/vádli

Guggolás 4×8-12
Lábtolás vagy Hack guggolás 4×10-15
Lábnyújtás 4×20
Ülő vádliemelés 6×15-20
Álló vádliemelés 6×15-20

7. nap – pihenés/kardió

Hunter Labrada testépítő
Hunter Labrada

Hunter Labrada étrendje

Azt a filozófiát vallja, a hogy a testépítés inkább maraton, mint sprint. Így a gyorsan tömeget hozó, ám ezzel együtt jelentős zsírral is járó étrendet nem kedveli. Igyekszik a lehető legtisztábban étkezni, fehérjeszükségletét elsősorban csirkemellből, halból és alacsony zsírtartalmú darált marhából fedezi. Előnyben részesíti az összetett szénhidrátokat, és kerüli a finomított cukrokat tartalmazó élemiszereket. Kedveli az omega-3-at tartalmazó táplálékot, így nagy mennyiségben fogyaszt lazacot, valamint krillolajat tartalmazó kiegészítőket.

1. étkezés

2 csésze (425 gramm) tojásfehérje
2 csésze zab

2. étkezés

225 gramm sovány fehérje (csirkemell, pulyka, fehér hal, ultra sovány darált marhahús)
425 gramm édesburgonya, vagy 2 csésze barna rizs

3. étkezés

225 gramm sovány fehérje (csirkemell, pulyka, fehér hal, ultra-sovány darált marhahús)
425 gramm édesburgonya vagy 2 csésze barna rizs

4. étkezés (edzés utáni turmix)

BCAA
Kreatin
Glutamin
Fehérje
Aminosavak

5. étkezés (egy órával a turmix után, első szilárd étkezés edzést követően)

225 gramm sovány fehérje (csirkemell, pulyka, fehér hal, ultrasovány darált marhahús)
425 gramm édesburgonya vagy 2 csésze barna rizs

6. étkezés

450 g tojásfehérje
2 csésze zab

Hunter számára mindig is édesapja lesz a legnagyobb példakép, és nemcsak a testépítésben elért sikerei miatt néz fel Lee-re, hanem azért is, mert megtanulhatta tőle, hogyan tudja kemény munkával elérni azt, amit szeretne.

Még szintén kedvelheted...