Testünk izmai
Ti kérdeztétek

Hogyan osszam fel a testrészeimet?

Testünk izmaiSzia !

Tanácsot szeretnék kérni tőled azzal kapcsolatban hogy hogyan osszam fel a különböző testrészeimre vonatkozó edzésmódszereket. Régebben jártam konditerembe „erősítő edzés” címszó alatt ami a sporthoz kellett, de ott nem voltak felosztva a gyakorlatok, hanem haladtunk szép sorjában. Az otthoni edzést illetően azt hiszem már túl vagyok a felkészítő edzésen és magasabb szintre szeretnék lépni újra. Lényegében abban szeretném a segítségedet kérni hogy a has, kar,láb,hát, mell, és váll edzéseket hogyan tudnám összevonni 3 napban.? Melyik gyakorlatokat tudnám párosítani? például mell és hát? és ilyenek.

Válaszodat előre is köszönöm !

 

 

Szia!

Több szisztéma is létezik, és majdhogynem mindegy is, hogy melyik alapján osztod fel az izomcsoportokat. Vannak, akik azt vallják, hogy külön kell edzeni a húzó és a toló izmokat. Náluk az

1. nap: mell-váll-tricepsz

2. nap: láb-has

3. nap: hát-bicepsz

a leggyakoribb. Így minimálisra csökkenthető az egy héten belüli járulékos munka, tehát például ha külön edzed a hátat és a bicepszet, akkor a bicepsz – mivel a hátnapon is kap rendesen terhelést – nem biztos, hogy megfelelően tud regenerálódni. Ugyanez igaz a mellizommal együtt edzett vállra és tricepszre. A toló-húzó felosztás hátránya viszont az, hogy az először megedzett nagy izomcsoport (mell, hát) után már nem tudsz akkora súlyokat használni a kicsiknél, mint ha velük kezdted volna az edzést.

Másik lehetőség az egy nagy izom egy kis izommal való párosítása. Itt ellentétes funkciójú izomcsoportokat edzünk egy nap, tehát:

1. nap: hát-tricepsz

2. nap: váll-láb-has

3. nap: mell-bicepsz.

Így olyan izmokat rakunk egymás mellé, melyek csekély mértékben vesznek részt a másik munkájában. Maximális terheléssel tudod bombázni a hátadat, majd ezt követően a tricepszgyakorlatok alatt használt súlyból sem kell visszábbvenned, míg ez például fekvenyomás után elkerülhetetlen.

Az sem tragédia, ha nem edzed meg minden izomcsoportodat a héten, inkább jobban szétszeded a programodat, és beiktatsz olyan napokat, amikor csak egy területre koncentrálsz. Így a 3. edzésnapra előírt gyakorlatok lehet, hogy csak a 4. vagy 5. napon lesznek elvégezve, ami már jócskán a következő hét, viszont a regenerációd tökéletes lesz. Szerkesztőségünk ajánlata következik:

1. nap: mell-bicepsz

2. nap: láb-has

3. nap: hát

Következő hét

4. nap: váll-tricepsz

Ezt a felosztást még jobban szétszedheted, ha úgy érzed, van 1-2 gyenge pontod. Ezeket érdemes külön edzésnapra tenni, és rövid, de intenzív terhelésnek kitenni.

Szinte mindegy, hogy mit mivel edzel, csak arra ügyelj, hogy a második vagy harmadik izomcsoportra is maradjon energiád. Ezt pl. egy hát-láb edzésnapon nem lenne egyszerű kivitelezni. Maradj a józan ész határain belül, de ha kíváncsi vagy, próbálj ki néhány új módszert, hátha beválik.

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük