Edzés

Hogyan lehetünk gyorsan nagyok?

Gyors növekedésSokan teszitek fel ezt a kérdést nekünk, és most már itt az ideje megválaszolnunk, így kollektíven, titokzatoskodás nélkül. Egy korábbi cikkünkben már kifejtettünk, mi a csúcsos bicepsz „titka”, nos, a gyors izmosodás is valami hasonló választ ígér. Ha csodaszert remélsz, ne olvasd tovább.

A testépítés továbbra is a türelmes emberek sportja, és néhány hét, vagy hónap alatt senki sem fogja magát versenyszintre hozni. Egy átlagos genetikával rendelkező személy esetében hosszú évek, évtizedek kellenek ahhoz, hogy elérje, vagy legalábbis megközelítse a tinédzserkorában megálmodott célt.

Nem akarsz kitartó munkával, precíz étrenddel szarakodni? Magasról teszel az edzés sportértékére, és csak feszengeni akarsz a diszkóban? Van remény!

 

Kokszolj!

Hisz láttad, a Józsi egy hathetes naposim-kúrától akkora állat lett, hogy tíz év alatt sem érnéd utol. Kinyomja fekve a 95 kilót! A felkarja 36-ról 39-esre nőtt!!! Csinálj egy kúrát, és utána életed végéig te leszel a diszkó császára.

Persze ez csak tréfa, nehogy komolyan vedd. A doppingszerek segítségével megszerzett tömeg hamar eltűnik, ha abbahagyod a cuccolást. 95 kiló kinyomásához meg a legpechesebb alkatú ektomorfoknak sincs szüksége kokszra.

Zabálj meg mindent, ami utadba kerül!

A tömegnövelés sokak szerint egyenlő a bármi áron való testsúlynöveléssel. Olyan ez, mint amikor az idióta diétákat követő, csak a mérlegre hagyatkozó személyek örvendeznek 1-2 kiló izom elvesztése után. Itt meg a szerencsétlen annak örül, hogy hetente gyarapítja magát ugyanennyi „tömeggel”. Az már nem szokott eljutni a tudatáig, hogy ennek 90 százaléka víz és háj.

Könnyen belátható, hogy ez a módszer csak a zsírtartalékaidat fogja gyarapítani, és hiába fog többet mutatni a mérleg, a szemétkajákból nem fogsz izmot építeni.

Szüless szörnynek!

A csodagenetikával rendelkezők csak nevetnek rajtunk, nehezen fejlődőkön (Mi is ennek a hivatalos neve? Hardgainer?). Napi 3 parizeres zsemlétől és totálisan szar edzéstől is kétszer olyan gyorsan nőnek, mint mi. Na de ki tud visszamenni az időben, és kiválasztani jövendőbeli szüleit? Sajnos egyelőre még senki.

A genetikai adottságaidat nem tudod megváltoztatni, és ha abba a 90 százalékba tartozol, akik átlagos, vagy annál rosszabb növekedési potenciállal rendelkeznek, kénytelen leszel türelmesebb lenni.

Türelem, vagy kapsz egy nyaklevest!

Ez tehát a három „legjobb módszer” arra, hogy gyorsan nagy legyél. Van köztük olyan, amelyik szimpatikus? Ha igen, akkor olvasd el még egyszer a cikk elejét, hogy világos legyen, miért nem ajánljuk egyiket sem.

A testépítés a világ egyik legösszetettebb sportja. Sehol nincs akkora hangsúly a táplálkozáson, mint itt. A kezdeti gyors fejlődés után a növekedés lelassul, és ekkor szépen lemorzsolódik a súlyzós edzéshez nagy reményeket fűző, gyors sikerre vágyók 90 százaléka.

A maradék 10 százalékban viszont megvan az a képesség, hogy utánaolvasson dolgoknak, alkalmazkodjon a változásokhoz, és képes legyen észrevenni a teste által kibocsátott jeleket.

Gyors növekedés

A profik sem kapkodnak

Rég elmúlt már az az időszak, amikor valaki huszonévesen Mr. Olympia címet tudott nyerni. Arnoldnak ez még 23 évesen sikerült, de utána egyre erősebb lett a mezőny, és kiélezettebb lett a küzdelem. Az utolsó huszonéves Mr. Olympia Lee Haney volt 1984-89 között, aki 25 és 32 éves kora között volt egyeduralkodója sportágunknak.

Az utána következő Mr. Olympia győztesek, és életkoruk:

Dorian Yates 30 év

Ronnie Coleman: 34 év

Jay Cutler: 33 év

Dexter Jackson: 39 év

Phil Heath: 31 év

Mindannyian másfél-két évtizednyi kemény munka után jutottak csúcsra. Te hány éve (hónapja, hete) edzel? Légy türelmes és precíz, és az eredmények is jönnek majd.

 

A nő, aki sosem fog lefogyni

Mr. Olympia – a testépítés nagyjai

Az elhízás valódi veszélyei

Lehet-e fogyni koplalással?

Egészségesnek hitt élelmiszerek

Éjszakai étkezés, éjszakai turmix – érdemes miattuk felkelni?

Betiltott étrendkiegészítők – itt a lista!

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük