Táplálkozás

Hogyan étkezz, ha nem edzel?

Edzéseket csak úgy, minden indok nélkül nem hagyunk ki, mert semmi értelme. Viszont elkerülhetetlen, hogy időnként rajtunk kívül álló okok miatt nem tudunk egy darabig edzeni. Ennek lehet anyagi oka: egyszerűen nincs pénzünk terembérletre, kajára vagy tápkiegre. Bár ha csak utóbbit nem tudod megvenni, még nyugodtan edzhetsz, legfeljebb nem döntögetsz csúcsokat.

Előfordulhat váratlan sérülés, betegség, családi tragédia, vagy akár szerelmi bánat is, a lényeg, hogy testi, lelki – vagy akár egyszerre mindkettő – okok miatt nem tudsz lemenni a terembe.

Vagy bebaszhat egy járvány is, mint 2020-ban a hazánkat is elérő koronavírus-nyavalya. 

Fehérje, szénhidrát, zsír?

Mivel energiaigényed ilyenkor jelentősen kevesebb, érdemes visszábbvenni a szénhidrátból. Nyilván nincs kedved számolgatni, hogy hány gramm kell ahhoz, hogy még éppen ne zsírosodj, de törekedj arra, hogy csökkenjen a szénhidrátbeviteled. Akár le is nullázhatod, de ilyenkor fokozottan ügyelj, hogy elegendő zsírt fogyassz.

Ami a proteint illeti, ehhez ne nagyon nyúlj. Ha meghagyod az 1,5 – 2g/testsúlykilogrammnyit, az izomvesztés közel sem lesz olyan drámai, mint akkor, ha teljesen letojod, hogy mennyit viszel be. Valamennyi izmot így is elveszítesz, mert tested ilyenkor úgy érzi, fölös tehert cipel, és ha nincs rájuk szükség, egyszerűen leépíti őket. A jó hír az, hogy ha visszatérsz a testépítő étrendhez és elkezdesz edzeni, az izommemóriának köszönhetően hamar visszajönnek.

A zsírokat nem szabad teljesen kiiktatnod étrendedből, mert például létfontosságú vitaminok oldódnak bennük. Törekedj arra, hogy a telítetlen zsírok domináljanak, és ha nagyon kevés szénhidrátot fogyasztasz, nyugodtan vigyél be több zsírt.

A vitamin- és ásványi anyag bevitel a fehérjéhez hasonlóan maradhat konstans. A folyadék szintén, törekedj tehát 20 testsúlykilogrammonként 1 liter víz biztosítására.

Nézd a pozitív oldalát

Egy kis kihagyásba még nem halt bele senki, és néhány előnyét jobb, ha eszedbe vésed, mielőtt még depressziós leszel.

  • Gyógyulnak a sérülések. Ritka az a testépítő vagy erőemelő, akinek több év edzés után ne fájna valamije. Most itt az alkalom, hogy kipihend a nem túl súlyos, de mégis zavaró sérüléseket, apróbb húzódásokat.
  • Éhes leszel. Ahogy Arnold is tanította régen: „Stay hungry!” Lehet, hogy már rutinból nyomod a szériákat, és fogytán a motivációd? Egy kis kihagyás után szinte elvonási tüneteid lesznek, és alig várod, hogy újra széttépd a vasakat. Nem ritka ilyenkor, hogy az újrakezdés után 1-2 hónappal csúcsok dőlnek. Nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktasd visszamagad a régi súlyokhoz. Eszedbe ne jusson ott folytatni, ahol abbahagytad.
  • Jut időd másra. Ha egy kicsit lazábban kezeled az edzés-étkezés-pihenés témakörét, meglepően sok szabadidőt tudsz nyerni. Ez persze nem vonatkozik azokra, akik feszített munkarendjük miatt képtelenek lejutni a terembe. De ha más okból kényszerülsz kihagyásra, lehetőséged nyílik más sportok végzésére, utazásra, tanulásra vagy akár kapcsolataid ápolására is.

Ami tehát a lényeg: soha ne tervezz kihagyást ok nélkül, mert az élet úgyis megoldja ezt magától.

A túledzés jelei

Fél életem az edzőteremben

Tömegnövelő étrend

Diétás étrend

Vércsoport diéta – hívőknek

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük