Ti kérdeztétek

Hogy lehet így zsírt égetni?

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, ha diéta időszakban naponta mondjuk 2000 Kcal ételt elfogyasztunk, és ebből tegyük fel 450 Kcal-t leedzünk, akkor hogy fogunk fogyni, ill. zsírt égetni?

Szia!

Kicsit homályosan fogalmazol, de az a jó, hogy nem is kell különösebben értelmezni ezt a kérdést, mert nem így kell hozzáállni a témához. Maga a fogyás egy igen tág fogalom, hiszen ez csak a testsúly csökkenését jelenti, ami magában foglalhat zsír- izom- vagy akár vízveszteséget is.

Sokak szemében az a mérvadó, hogy mennyit mutat a mérleg, és egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy a súlycsökkenés izomból vagy zsírból történt-e. Így fordulhat elő, hogy idióta diétákkal küszködő emberek bizonygatják, hogy de márpedig ők mennyit fogytak, és igenis hatásos a félnapos diéta, amikor csak zsemlét szabad enni, vékony szelet felvágottal.

 

Nem mindegy, hogy miből jön össze ez a 2000 kalória

Maga a kalóriabevitel nagyon keveset mond. Könnyen belátható, hogy 2000 Kcal összeszedhető fél kiló csirkemellből, fél kiló kenyérből, de akár negyedkiló disznózsírból is. Melyiket érdemes fogyasztani, diétás étrendben? Úgy van, a csirkemellet.

Tehát kalóriák helyett a napi tápanyagmennyiségedet számold ki, és ezt változtasd, ha szükséges. Ha most mondjuk 100 kiló vagy, akkor próbáld meg napi 200 gramm fehérjével és 100 gramm szénhidráttal. Diéta során erősen ajánlott a fehérjebevitelt magasan (legalább 2g/testsúlykilogramm) tartani, hogy meggátoljuk az izombontást – vagy legalábbis csökkentsük annak mértékét. A szénhidrát kezdetben legyen 1g/testsúlykilogramm, melyet kedvünkre változtathatunk, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Ha például hetente több, mint egy kilót fogyunk, emeljünk a mennyiségen, de ha kevesebb, mint fél kilót sikerült leadni, érdemes tovább csökkenteni a szénhidrát bevitelét.

Mennyi kalóriát égetünk el? Ez hiteles?

Azt vajon miből gondolod, hogy te 450 kalóriát égetsz el? Ha valamilyen kardiógépbe beépített műszer jelzi ezt, megnyugodhatsz, az eredmény nem sokkal áll majd közelebb a valósághoz, mintha a hasadra ütnél. A mozgás közben elégetett kalóriát nem lehet pontosan megállapítani, ezért is beszélünk időtartamról. Pl. 40 perc aerob edzés már nevezhető egy jó megközelítésnek, mert a legtöbb diétázó számára ez már hatásos.

Nem beszélsz arról, hogy egyáltalán milyen edzést végzel. A hatékony diétához szükség van mind súlyzós mind aerob edzésre. Ezeket érdemes nem egy napra tenni, így kihozhatod belőlük a maximumot, és nem zavarják egymást. Nem árt, ha tartasz heti egy pihenőnapot, ekkor mentálisan is feltöltődhetsz a kimerítő edzések okozta sokk után.

 

Szóval összefoglalva: nem tudhatod, hogy éppen mennyi kalóriát égetsz el, ezért nem érdemes a gép által mért adatot készpénznek venni. Zsírból akkor fogysz, ha a fehérjebeviteled rendben van, és a szervezeted bátran nyúl a zsírtartalékaidhoz, ha monoton aerob edzést végzel, az izommegtartáshoz nélkülözhetetlen súlyzós edzéssel összeegyeztetve.

A HÁZI TEJSAVÓ MIRE JÓ?

ELLUSTULTAM, ÚJRA LAPOS HASAT SZERETNÉK

HOGYAN FOGYJAK LE A FENEKEMRŐL, COMBOMRÓL, HASAMRÓL?

MUSTÁR ÉS KETCHUP DIÉTÁBAN?

PROTEINSZELETET EHETEK EDZÉS UTÁN?

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük