Egészséges életmód oktatása
Blog

Hit- és erkölcstan helyett egészséges életmódtant!

Egészséges életmód oktatásaÚgy érzem, visszafelé halad a világ. 2013 szeptemberétől minden iskolaköteles gyerek szülője köteles lesz nyilatkozni arról, hogy gyermeke erkölcs- vagy hittant „akar”-e majd tanulni. A kettő közül muszáj valamelyiket választani, és ez még a jobbik eset, mert az egyházi iskolákban (sok településen csak ilyen van) kötelező a vallásos maszlagot hallgatniuk szerencsétlen kölyköknek. Pedig lenne ennél sokkal hasznosabb tantárgy is.

Az egészséges életmódra nevelés nálunk gimnázium első osztályában egy db. osztályfőnöki órát jelentett, ahol megállapítottuk, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, meg főzeléket kell enni, és jó sok tejet inni. Ezek a féligazságok, illetve téveszmék még jópár évig dogmaként éltek a tudatomban – akár egy vallásos „neveltetésű” ifjúnak. Szerencsére elolvastam pár tonnányi szakirodalmat, és idővel megtanultam, hogyan is néz ki egy diétás vagy egy tömegnövelő étrend. De mi van akkor, ha az iskolás nem kényszerül arra, hogy elmélyedjen a táplálkozási ismeretekben? Nekem muszáj volt, mert nőni és erősödni akartam, és hamar rájöttem, hogy a szendvics és a joghurt nem feltétlenül alkalmas eszköz e célok elérésére.

 

Kijelenthető, hogy a lakosság döntő többsége semmiféle ismerettel nem rendelkezik az egészséges táplálkozás terén. Ezt még súlyosbítja a mainstream média agymosása, ahol olyasmiket hall és lát, amitől kettéáll a fülem – és remélem, a tieitek is. Tucat, ámde igencsak népszerű műsorok, weboldalak ontják ugyanazt a szennyet. A női magazinok minden héten új csodadiétával hülyítik olvasóikat, orvosok riogatnak a C-vitamin veszélyeivel, miközben két köhögés miatt szemrebbenés nélkül írják fel a drága gyógyszert. Hadd fogyjon, az nem ártalmas. A mi egészségünk nekik nem érdekük.

Amíg a köztudatban az él, hogy a liszt, kenyér és a cukor alapvető élelmiszer, én hagynám a fenébe a „vallás” és „erkölcs” oktatását, és megtanítanám a gyerekeket a táplálkozás alapjaira, és megértetném velük, hogy miért fontos a rendszeres testmozgás. Ha csak egy kövér srác dönt úgy ennek hatására, hogy megreformálja életmódját, már megérte.

Persze a mindenkori kormánynak ez nem akkora üzlet, mint az egyházak seggét nyalni, de legfeljebb alapítunk mi is valami vallást, ahova egész biztosan nem léphetnek be olyanok, akik este 6 után nem esznek.

 

 

Sz. Sz.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük