Hirtelen szívhalál – veszélyes a sport?

A hirtelen szívhalál bekövetkezhet már meglévő, ismert szívbetegség hatására, és kardiológiai ok nélkül egyaránt. Hazánkban évente mintegy 70 ember leli így halálát. Hirtelen szívhalálról egyébként csak akkor beszélhetünk, ha az első tünetek megjelenése és a halál beállta között maximum egy óra telik el.

A hirtelen szívhalál okai

A tragikus halál oka legtöbbször valamilyen öröklődő szívbetegség, koszorúér-betegség vagy szívritmuszavar, de sokszor megjósolhatatlan a bekövetkezte, mert kiválthatja stressz vagy fizikai megterhelés is. Megnöveli a szívleállás veszélyét, ha a rokonság körében már volt hasonló eset, de mivel ezek az örökletes tényezők nem okoznak problémát, sem a beteg, sem orvosa nem számol velük.

Fiatal korban a hirtelen szívhalál genetikai rendellenesség vagy szívizomgyulladás következtében léphet fel, 35 éves kör fölött viszont legtöbbször koszorúér-betegség áll a háttérben. Koszorúér-szűkület esetén, fizikai vagy lelki terhelés hatására a szív pumpa funkciójában csökkenés következik be, később pedig fibrilláció, kamraremegés, végül szívhalál áll be. Ha 5 percen belül orvosi segítség érkezik, a folyamat visszafordítható, de 10 perc elteltével már igen csekély a beteg túlélési esélye.

Aki sportol, nagyobb veszélyben van?

Legutóbb a Livorno Serie B-s focicsapatának játékosa, Piermario Morosini lelte halálát meccs közben, de sokan emlékeznek még a szintén labdarúgó Fehér Miklós, Marc-Vivien Foé, vagy a kenus Kolonics György tragikus, edzés közben vagy meccsen bekövetkezett szívhalálára. Felmerülhet a kérdés, hogy az élsport növeli-e a hirtelen szívhalál esélyét, ha a személy már eleve hajlamos rá. A válasz valószínűleg: igen. Dr Varró András tanulmánya szerint ugyanis az intenzíven sportolók körében 2-4-szer nagyobb eséllyel következik be a tragédia. Sajnos számos esetben maga, sportember is nagyban elősegíti ezt, hiszen az élsport gyakorlatilag nem létezik rendszeres doppinghasználat nélkül, nem beszélve az ugyancsak nem ritkán alkalmazott drogokról és egyéb tudatmódosító szerekről.

Hogyan előzhető meg?

Semmiképp sem szabad a hirtelen szívhaláltól való félelem miatt felhagynunk a testedzéssel. Sportolók és magánszemélyek esetében is fontos a rendszeres EKG és szív CT vizsgálat, melyek segítségével kimutathatók a szív fejlődési rendellenességei és a koszorúér-betegségek.

A ésszerűen végzett rendszeres sport meghosszabbítja életünket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük