Sergio Oliva


Sergio OlivaSzomorú hírt kaptunk ma reggel: elhunyt Sergio Oliva, a mítosz. Az egyetlen testépítő, aki Arnoldot is legyőzte a Mr. Olympián.

Annak, aki ismerte Sergio Olivát, ironikus lehet, hogy pont 194.1 július 4-én született, hiszen a leélt hét évtizede alatt mindig is égető vágyat érzett a függetlenségre, amit meg is kapott az őt befogadó országtól, Amerikától, amikor eredeti hazájában, Kubában Fidel Castro hatalomátvétele után már nem volt olyan hely, ahol élvezhette volna a személyes szabadságot.

A gyerekkorától bámulatosan tehetséges sportoló Sergio rájött, hogy a részvétel az államilag támogatott sportokban jelentheti az utat az áhított szabadsághoz, majd a lehetőséget, hogy elkerülje a kubai munkásosztály keserű sorsát. Sergio, aki szinte természetfölötti kombinációja volt az erőnek, a gyorsaságnak és a rugalmasságnak, bölcsen úgy döntött, hogy az olimpiai stílusú súlyemelésbe fekteti energiáit.

Nem meglepő, hogy szinte azonnal kiemelkedett a sportág művelői közül, és húszévesen már Kuba elsőszámú erőemelője lett és így a 198 fontos kategóriában ő képviselte Kubát az 1961-es, Jamaicában rendezett Pánamerikai Játékokon, ami garantálta országa számára az aranyat.

Sergio Oliva, egy erőteljesen független szellem volt, aki csapdába esett egy elnyomó rendszerben. Tudta, hogy ez az esemény az egyetlen esély arra, hogy örökre búcsút mondjon a hazájának, így összeszedve minden erejét az amerikai konzulátusra futott, ahol menedékjogot kért. A konzulátusra az egész csapat vele tartott.

Tehát, Jamaicából Sergio az Államokba emigrált. Először Miamiba ment, ahol alkalmi munkákat vállalt: TV javítástól rakodásig mindent elvállalt. Aztán 1963-ban az északi Chicagóba vezetett az útja, ahol a helyi első számú testépítő (a későbbi Mr. America) Bob Gajda megismertette a testépítés világával az egykori súlyemelőt. Gajda felismerte a fiatalember hihetetlen fizikai erejét. Ahogyan az várható volt, Sergio izmai hihetetlen gyorsasággal növekedtek a testépítő-stílusú edzések hatására, és év végére már megnyerte az első címét, a Mr. Young Chicagoland-et.

Rövid időn belül Sergio fizikuma és hírneve arra a szintre emelkedett, ahol egy lapon emlegették olyan nevekkel, mint Scott, Sipes és Pearl. Mégis, annak ellenére, hogy a színpadon mindenkit überelt fizikumával azokban a korai években, érthetetlenül nehéz volt győzelmet aratnia az AAU (Amatőr Atlétikai Unió) versenyein. Képtelen volt megnyerni az AAU leginkább áhított címét, a Mr Americát. Ez azonban egyenesen az IFBB karjaiba hajtotta őt, valamint elhatározta, hogy minden idők legnagyobb testépítője lesz.

1966-ra Sergio Olivának eléggé megromlott a viszonya az AAU –val, és úgy döntött, hogy csatlakozik az Nemzetközi Testépítő Szövetséghez (IFBB). Rövid időn belül megnyerte az 1966-os Mr. World és 1967-ben a Mr. Universe címeket, és végül, kisebb nehézség árán, az 1967-es Mr. Olympia címet. Csupán 4 évvel azután hogy belekezdett a testépítésbe már ő volt a sportág akkori vitathatatlankirálya.

A következő évben nem akadt méltó kihívója, és tovább is folytathatta volna menetelését, ha nem tűnik fel 1969-ben a következő trónkövetelő, a masszív, akkor még kiforratlan Arnold Schwarzenegger. Sergio ekkor még megnyerte az egymást követő harmadik Mr Olympia címét, azonban a vereség nagy tanulságokkal szolgált a fiatal Schwarzenegger számára, és 1970-ben olyan felkészülten érkezett, hogy a sportág történelmének egyik legszorosabb eredményével elhódította a címet Olivától.

Sergio csalódott, de rettenthetetlen volt, megduplázta erőfeszítéseit, visszatért a Mr. Olympia színpadára, 1972-ben, nagyobb volt, mint valaha, és kész arra, hogy legyőzze az akkorra a címet már két alkalommal elhódító Schwarzeneggert.

Azonban, nem tudni, hogy a politikának (mint ahogyan azt néhányan állítják), vagy Arnold hihetetlen akaraterejének köszönhetően, nem járt sikerrel. Annak ellenére, hogy minden idők legjobb formáját hozta Sergio, mai nevén a Mítosz, a németországi Essenben nem tudott nyerni. Ez egy hatalmas csapás volt számára és a következő 12 évben kikerülve az IFBB szárnyai alól a testépítés homályába merült.

1973 és 1983 között igen találó volt a Mítosz becenév Sergio Oliva számára, hiszen azáltal hogy nem az IFBB köreiben versenyzett, hanem európai szervezeteknél, (mint például a WABBA és a WBBG ) a testépítő közösség nagy részében csupán legendaként élt. Azonban 1984-ben a Sergio Oliva mánia új hulláma terjedt el a testépítés világában, amikor a Mítosz kibékült az IFBB-vel és visszatért a jogos helyére, az Mr. Olympia színpadára.

A chicagói rendőrtiszt és apa, a 43 éves Oliva a 8. helyen tudott végezni azon versenyzők között akik számára ő volt a példakép. Annak ellenére, hogy az a Sergio Oliva aki november este a Madison Square Garden színpadán állt már nem egészen az a mitikus m-fenevad volt, mint hajdan, az ő jelenléte önmagában elég volt ahhoz, hogy úgy felvillanyozza a testépítés világát, mint senki más az Arnolddal való konfliktusuk óta.

És őszintén, nekünk, rajongóknak, nem az számít, hogy első vagy utolsó helyen végzett, vagy hogy formában volt-e, vagy sem, hanem ami leginkább számított az az volt, hogy Sergio Oliva, a Mítosz, még egyszer utoljára feltámadt és felidézte számunkra a testépítés legszebb pillanatait.

Még sok évvel Sergio utolsó versenye után is érezhető volt az a varázslatos feszültség, amit a neve említésével a testépítés ismerői éreztek – a versenyeken, a termekben, vagy bárhol ahol a Mítosz alakja feltűnt.

Adatok

Élt: 1941.07.04-2012. 11.12.
Magasság: 175 cm
Testsúly: 107 kg
Felkar: 53 cm
Mellkas: 138 cm
Derék: 70 cm
Comb: 74 cm

Versenyeken elért eredményei

1963 Mr Chicago

1964 Mr Illinois

1964 Mr America – AAU, 7th

1965 Junior Mr America – AAU, 2nd

1965 Junior Mr America – AAU, Most Muscular

1965 Mr America – AAU, 4th

1965 Mr America – AAU, Most Muscular,

1966 Junior Mr America – AAU, Winner

1966 Junior Mr America – AAU, Most Muscular

1966 Mr America – AAU, 2nd

1966 Mr America – AAU, Most Muscular,

1966 Mr World – IFBB, Overall Winner

1966 Mr World – IFBB, Tall, 1st

1966 Mr Universe – IFBB Winner

1966 Olympia – IFBB, 4th

1967 Olympia – IFBB, Winner

1967 Universe – IFBB, Overall Winner

1968 Olympia – IFBB, Winner

1969 Olympia – IFBB, Winner

1970 Mr World – AAU, Pro Tall, 2nd

1970 Olympia – IFBB, 2nd

1971 Universe – Pro – NABBA, Tall, 2nd

1972 Olympia – IFBB, 2nd

1973 Mr International – IFBB, Professional, 1st

1974 Mr International – WBBG, Professional, 1st

1975 Olympus – WBBG, Winner

1976 Olympus – WBBG, Winner

1977 World Championships – WABBA, Professional, 1st

1978 Olympus – WBBG, Winner

1980 World Championships – WABBA, Professional, 1st

1981 Pro World Cup – WABBA, Winner

1984 Olympia – IFBB, 8th

1984 Pro States Championships – WABBA

1985 Olympia – IFBB, 8th

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük