Chipsadó
Egészségügy

Hiába drágább, nem csökkent a szemétkaja fogyasztás

ChipsadóA szemétkaja olyan, mint a cigi. Inkább megveszi az egyszeri ember, és spórol máson, mert nem lehet csak úgy szakítani ezzel a szép hagyománnyal. A gyermeknek kell a zsemle a szendvicshez, há nehogymá dobozba’ vigye a kaját az iskolába. Meccset nézni sör és chips nélkül nem lehet, hiszen rágcsálni kell mindig valami vackot, ez a szokás! Totális baromság volt ez a szankcionálás, ahelyett, hogy a nép fejében próbálnának rendet tenni.

Ugyanannyi szemetet eszünk

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint nem változott érdemben a magyar lakosság só- és cukorfogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására, míg az érintett ágazatok vesztesége jelentősen emelkedett.

Az ÉFOSZ csütörtöki közleményében annak kapcsán hívja fel erre a figyelmet, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) közös hatásvizsgálata szerint csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek fogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására.

Az élelmiszer-feldolgozók szövetsége közleményében kifejti: „sajnos sem a közvélemény, sem az ÉFOSZ nem ismerhette meg részleteiben (…) a kutatást, de a publikált összefoglaló alapján feltételezhető, hogy rendkívül kisszámú mintából és számos alaptényező figyelmen kívül hagyásával, tévesen vonták le következtetéseiket a különadó hatásaira vonatkozóan”.

Az ÉFOSZ azt állítja, hogy „az élelmiszereket sújtó különadó hatására” a költségvetés áfa-, nyereség- és iparűzési adóbevétele jelentősen csökkent, a feketegazdaság megerősödött, míg az adó beszedésének költségei az államkasszát terhelték.

Nem volt visszatartó ereje az intézkedéseknek

Az intézkedés miatt több milliárd forint értékű tervezett beruházás hiúsult meg az ágazatban, az európai uniós támogatásokat visszamondták, megszűnt mintegy 1000 munkahely, különösen a hazai kis- és középvállalatoknál. A különadó ráadásul igazságtalan, hiszen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, ezért élelmiszerekre a jövedelmük arányában többet fordító társadalmi rétegeket fokozottabban sújtja – vélekedik a szövetség.

Az ÉFOSZ megjegyezte: ezt látta be a dán kormány is, amely a napokban – a cukor- és a zsíradó eltörlése után – a cukrozott üdítőitalok adóját is eltörölte, miután észlelte, hogy nemzetgazdaságilag az élelmiszerek adóztatása kizárólag károkat okoz, a lakosság egészségi állapota pedig ezektől az intézkedésektől nem javul.

Egyes termékek fogyasztásának visszaesése önmagában nem bizonyítja, hogy a fogyasztók egészségesebben étkeznek, valamint, hogy a cukor- és sófogyasztásuk csökkent volna. Kiskereskedelmi forgalmi adatok azt bizonyítják, hogy a lakosság só- és cukorfogyasztása érdemben nem változott az adó hatására – emelte ki az ÉFOSZ.

A gazdasági szempontokat vizsgálva az OÉTI legmeglepőbb kijelentése az, hogy az érintett vállalkozások jövedelmi helyzete a népegészségügyi termékadó hatására nem változott, sőt javult. „Ez az állítás egyértelműen nem felel meg a valóságnak” – vélekedik a szövetség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján, az érintett ágazatok mérleg szerinti eredményének összesítésével megállapítható, hogy a már 2010-ben is meglévő veszteség 2011-re a nyolcszorosára nőtt – emelte ki az ÉFOSZ.

„Az OÉTI részéről egyértelmű felelőtlenség a fogyasztóknak (…) azt sugallni, hogy az érintett termékkörök fogyasztásának csökkentése önmagában elegendő az egészségi állapotuk javulásához, anélkül, hogy a hazai lakosság egészségi állapotának és elhízottságának összetett, valós okait érdemben feltárná, és komplex, hosszú távú felvilágosító programokkal kezelné” – olvasható a közleményben.

Az ÉFOSZ a közlemény szerint szeretne együttműködni a kormánnyal egy komplex, hosszú távú népegészségügyi program  élelmiszerek fogyasztására vonatkozó részének kidolgozásában.

(MTI)

 

Ezzel etet minket a kormány
Cukros üdítők: 180 ezer ember halálát okozzák évente
A város, ahol a nemdohányzók tüdeje is tönkremegy
„Meglepő” felfedezés: A C-vitamin hatásos a melanóma és a mellrák ellen

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük