Hiába adták hozzá nevüket magyart celebek, 32 milliós bírságot kapott a Fatbond nevű kamufogyasztószer forgalmazója

Korábban – sok egyéb kamuszer társaságában – mi is írtunk a Fatbondról. Természetesen azt állapítottuk meg, hogy ez is ugyanolyan hatástalan átverés, mint a többi. Most viszont szintet lépett az ügy, és talán szorul is a hurok a kamu-fogyasztószer terjesztői nyakán.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 32 milliós bírságot rótt ki a Fatbond fogyókúrás termék forgalmazójára és a vele együttműködő reklámügynökségre, mert téves besorolás szerint, megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert – közölte a versenyhatóság hétfőn az MTI-vel.

Átverések és kamu fogyasztószerek leleplezése minden mennyiségben >>

Kiemelték, a cégek orvostechnikai eszközökre irányadó ágazati szabályozás betartását célozták, miközben a termék gyógyászati segédeszköznek is minősült, amelynek a fogyasztók biztonságát szolgáló reklámozási előírásai nem teljesültek.

Fogyasztótabletták – a néphülyítés csúcsa

A hirdetések ezen felül megalapozatlan, megtévesztő állításokkal – például három világszabadalommal védett receptúra – próbálták elnyerni a vásárlók bizalmát. A cég egészségügyi szakember, ismert színész, fitnesz bajnok, illetve több mint 30 influenszer közreműködésével terjesztette a jogsértő hirdetéseket, miközben a jogszabályok gyógyászati segédeszköz esetében ezt tiltják. A versenyhatóság a termék népszerűsítését bevételi részesedésért végző reklámügynökség közvetlen felelősségét is megállapította – írják a közleményben.

No de kik is adták a nevüket némi alamizsnáért ehhez a kamuszerhez? Állítsuk őket pellengérre, hogy legközelebb kétszer is meggondolják, mit vállalnak el. A teljesség igénye nélkül:

Gregor Bernadett, Kautzky Armand, dr. Bakanek György… és persze megannyi buta ember, akik úgy vélik, meg lehet úszni a munkát, és a csodaszerek jelentik a megoldást. Lehetőleg mindig a legújabb.

Armand, te szerencsétlen…

Gregor Bernadett pedig több reklámvideóban is népszerűsíti a Fatbondot. Itt például van képe azt mondani, hogy “nem hiszek a csodabogyókban”:

https://www.youtube.com/watch?v=IdzrLo3kLIs

Itt ugyanazt elmondja állva is, biztos, ami biztos:

Gyuri, Gyuri... 🙁

A tájékoztatás szerint a forgalmazó SCB Trade Kft.-re 29 millió forint bírságot szabtak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A jogszerűtlen népszerűsítésben részt vevő reklámügynökséget, a Kék Padlizsán Kft-t 3 millió forintra bírságolták, 70 százalékos mérséklést alkalmazva, mivel a társaság az eljárásban együttműködött a hatósággal, vállalta a korrekciós vállalati megfelelési program bevezetését, elismerte a jogsértést, és lemondott a bírósági jogorvoslat lehetőségéről.

A gyógyszer-ágazati termékkategóriák között lehetnek átfedések, amelyeknél a forgalmazóknak minden érintett kategória szabályozását szigorúan be kell tartaniuk, bizonytalanság esetén pedig szakértők bevonása segíthet a kereskedés megkezdése előtt – hívta fel a figyelmet a GVH közleményében.