Hasi zsír eltüntetése
Átverések, kamu fogyasztószerek Diéta

Hasi zsír eltüntetése – ami működik, és amit gyorsan felejts el

A hasi zsír eltüntetése a fogyni vágyók talán leginkább óhajtott vágya. Amellett, hogy egészségügyi kockázata is van, a hasi zsírt a többség esztétikai okokból szeretné „ledolgozni”, „izommá átalakítani”, esetleg „leizzasztani”.

Na, de melyik módszer van kudarcra ítélve a hasi zsír ellen?

Majdnem mind. Szemezgessünk a köztudatba beépült, és onnan szinte kiirthatatlan tévhitekből.

Felülések és egyéb hasizomgyakorlatok

Mert ugye azt hiszi az egyszeri ember, hogy ha célirányos „dolgoztatja” a problémás területet, akkor majd ÉG a zsír. Na, és persze természetesen pont ONNAN. Ez bizony egy óriási tévhit.

Felülés, hasizom

A hasi zsír eltüntetése soha nem fog sikerülni ezekkel. Könnyű lesz megérteni, ha belegondolsz: a zsír egy passzív szövet. Nem tudod dolgoztatni, ezt a munkát az izmok végzik. Ennek következtében mi történik? Fejlődhetnek, erősödhetnek az izmaid, ha a tápanyagbeviteled optimális. Ha nagyon-nagyon edzetlen vagy, az anyagcserédet egy kicsit gyorsíthatja a szokatlan terhelés, és egy minimális eredményt elérhetsz ezzel is, de ez rövid időn belül megtorpan. No meg, egyáltalán nem biztos, hogy a hasadról fogysz majd, hanem onnan, amit a szervezeted úgy ítél meg, hogy a leginkább nélkülözhető.

Várható eredmény: a hasi zsír egész biztos, hogy nem fog semmilyen hasizomgyakorlattal eltűnni. Lehet, hogy leadsz 0,1-0,3 kg zsírt, ha szerencsés vagy Viszont a háj alatt egész jó hasizmokat fejleszthetsz, csak kár, hogy nem fognak látszódni.

Fogyasztó eszközök: öv, karkötő, elektromos kütyük

Na, ne! Csak nem gondolod, hogy ezekkel megspórolhatod a munkát? A zsírégetéshez baromi kevés, ha a célterületen hőt növelsz, vagy elektromos impulzusokkal bombázod.

Hasi zsír eltüntetése

A fogyás csakis akkor indul be, ha kalóriadeficit van a szervezetedben. Vagyis ha több kalóriát égesz el, mint amennyit beviszel. Ezek a szerkentyűk mennyi kalória felhasználását eredményezik? Úgy van, kb. nullát.

Várható eredmény: jelentős fogyás, laposodás érhető el a pénztárcád/bankszámlád esetében.

Fogyasztó tabletták, étrendkiegészítők

Ezekről néhány száz cikket már megírtunk, érdemes átböngészned, mely szerekről rántottuk le eddig a leplet. Ha az általad használni óhajtott termék nincs köztük, az még nem jelenti azt, hogy kiállná a próbát. Sőt, MINDEN fogyasztószer átverés, amit nem súlyos betegek számára fejlesztettek ki. De ez utóbbi nem is a mi asztalunk már.

Várható eredmény: időt és pénzt pocsékolsz ezekkel, ahelyett, hogy egy fenntartható, helyes étrendet követnél.

Felkapott, divatos diéták

Nagyon egyszerűen fel tudod ismerni a kamudiétákat. Amelyik nem arról szól, hogy az energiabeviteledet a testtömegedhez képest kell megállapítanod, majd ezt szisztematikusan csökkentened, azt nyugodtan elfelejtheted.

Hasi zsír eltüntetése

Ide sorolható a 90 napos diétától kezdve a fehérjediétán át a tojásdiétáig az összes ótvarság, amelyeket trendi életmódmagazinok szívesen közölnek, csak azért, hogy növeljék a kattintásszámot. Máglyán kéne elégetni azt is, aki kitalálta azt a kiirthatatlan baromságot, hogy este 6 után már nem szabad enni semmit.

Várható eredmény: ha fogysz is ezektől, szinte az egész leadott testsúly izomból fog történni. Ez pedig még rosszabb izom-zsír arányt és kedvezőtlenebb anyagcserét eredményez. Ez pedig a jól ismert jojóeffektushoz vezet, vagyis: még több zsírt fogsz felszedni.

 

Mi az, ami működik a hasi zsír ellen?

Hasi zsír eltüntetése

Először is fontos leszögeznünk: helyi zsírégetés nem létezik! Ha a szervezeted úgy dönt, hogy zsírszövettől kell megszabadulnia, azt onnan teszi, ahonnan jónak látja. Ezt elsősorban a genetikai adottságaid határozzák meg, ugye elég általános, hogy a férfiak többsége hasra hízik elsősorban, míg a nők esetében a fenék és a comb is bejátszik.

Kardió

A kardió mozgásformák intenzívebb igénybevételt jelentenek a keringési rendszernek. Ide sorolható a futás, gyors tempójú kerékpározás és még számos olyan sporttevékenység, ahol a pulzusunk relatíve magas. A kardiózás zsírt is éget, ám a nehezen megszerzett izomzatra is veszélyes lehet. Ha nem félted az izmaidat, vágj bele!

Várható eredmény: csökken a testtömeg, de ennek jelentős része izomzat lehet. Érdemes a kardió mozgásformákat heti egyszer, egészségmegőrzés céljából végezni rövid időtartamban (kb. 20 perc).

Aerob edzés

A lassú, vagy maximum közepes tempójú gyaloglás, kerékpározás a legjobb zsírégetést serkentő mozgásformák. Mivel érdemi izommunka ekkor nem történik, az energiát döntően nem a glikogén (izomban tárolt szénhidrát), hanem a zsírszövetek biztosítják. A megfelelő étrend itt is fontos.

Gyaloglás, aerob edzés

Várható eredmény: testzsírcsökkenés. Érdemes némi izomtömeggel elkezdeni az aerob edzést, hogy az eredmény látványosabb legyen. Aerob edzésnél számottevő izomcsökkenéssel nem kell számolni, de ha drasztikus a kalóriamegvonás, természetesen izomból is fogyhatunk.

Súlyzós edzés + diéta

Ez már alakul! A súlyzós és gépekkel végezhető gyakorlatok már érezhetően gyorsítják az anyagcserét, és – megfelelő étrend mellett – viszonylag lassan, de biztosan képesek a testösszetétel-változást beindítani. Hiszen minél több izom van rajtad, annál gyorsabb az anyagcseréd, és így annál hatékonyabban tudsz zsírt égetni.

De az izomépítés és zsírégetés egyszerre csak a kezdőknél működhet (a doppingszereket használókat leszámítva), így idővel válaszút elé kényszerülsz: bevállalsz egy tömegnövelő ciklust, hogy a későbbi diéta után több izom maradjon rajtad, no meg könnyebben égesd majd a zsírt; vagy kimaxolod ezzel a kombinációval a zsírégetést, hátha ennyi is elég.

Várható eredmény: közepesen lassú zsírcsökkenés elérhető egy edzetlen személynél, de idővel ez is megtorpanhat. Ha tutira akarsz menni, kell még valami, ami feljebb tekeri a dolgokat.

Súlyzós edzés + aerob edzés + diéta

Megérkeztünk a legjobb megoldáshoz. A súlyzós és aerob edzés maximumra tekeri az anyagcserédet, és az aerob mozgásformákat helyesen végezve (alacsony vagy közepes intenzitással), még egy csomó zsírt el tudsz égetni pluszban.

Várható eredmény: megfelelő alap-izomtömeg mellett ezzel érhető el a legjobb eredmény. Némi izomveszteséggel számolni kell, mert a bevitt és elégetett kalóriamennyiséget lehetetlenség pontosan belőni. Ha a zsírvesztést akarod maximalizálni, egy kicsit lődd alá a szénhidrát- és zsírbevitelt, ha félted az izmaidat, fogyassz több fehérjét, és egy leheletnyivel tartsd magasabban a szénhidrátot és a zsírt.

Jól jegyezd meg: befektetett munka nélkül nincs eredmény! A hasi zsír eltüntetése erőfeszítés nélkül nem fog menni. Kezdd el az életmódváltást még ma!

Még szintén kedvelheted...