Ori Hofmekler
Hülye diéták

Harcosok étrendje – testépítőknek hatásos?

A Harcosok étrendje egy korábbi izraeli katona, Ori Hofmekler találmánya. Az étrend alapelve az, hogy naponta csak egy rendes étkezést (főétkezést) kell tartani, lehetőleg este. A nap többi részében emésztőrendszerünk pihen, és az emésztés által elhasznált nagy mennyiségű energiát másra is tudjuk használni.

Ori HofmeklerÁllítólag napközben érdemesebb energiáinkat a napi teendőkre összpontosítani, és közben testünk még zsírt is éget, valamint méregtelenít is. Elég, ha ilyenkor csak zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, esetleg némi fehérjével kiegészítve.

Az étrend hatása

A harcosok étrendjét követők szerint ez a módszer egész napon át tartó kirobbanó energiát és koncentráltságot biztosít. Eltűnik a kiadósabb étkezések után jelentkező kajakóma. A test szálkásodik, formásabb lesz, blabla…

Természetesen vannak az étrendnek híres, vagy annak vélt követői, többek között Pavel Tsatsouline, a már korábban kielemzett kettlebell kitalálója is ide sorolható. Sikersztorikat is találunk, de valahogy egyik sem túl meggyőző.

Mi a gond a harcosok étrendjével?

A szinte egész napos koplalás sem izomépítésre, sem erőnövelésre nem alkalmas. Kiemelkedő izomzattal rendelkező sportolókat nem is találunk a követők között. Téves az a nézet, hogy emésztőrendszerünknek napközben pihennie kell, és este bepótoljuk az elmaradást. Ahhoz, hogy fenntartsuk a pozitív nitrogénegyensúlyt, gyakran kell ennünk. A napi kb. 6-szori étkezés pont ezt segíti elő.

Az este bevitt töménytelen mennyiségű étel drasztikus vércukorszint-emelkedést okoz, a glükóztöbblet pedig vagy testzsírként rakódik le, vagy rendkívül veszélyes, ún. plakkokat képez az erek falán. Nem mellesleg a plakk-képződés az érszűkület egyik feltétele.

Ezt az étrendet csak a szuper ektomorf alkatú emberek szervezete képes tolerálni, ellenkező esetben menthetetlenül elhízás és izomvesztés lesz a vége.

Ne dőlj be a divatos módszereknek

Szinte havonta kitalálnak valami új csodamódszert, de szomorúan tapasztalható, hogy egyre romlik a korábban sem túl magas színvonal. Lassan visszasírjuk az abonett mániát.

Kérdezz erről sportolókat, vajon használna-e ez a marhaság nekik egy versenyfelkészülés során. A válasz szerintem borítékolható, legjobb esetben is szellemi képességeid épségét fogják megkérdőjelezni.

 

Gépek vagy szabadsúlyok?

Edzés, étkezés a börtönben – exkluzív interjú egy igazi fegyenccel

A trendi gyúrós

Fegyencedzés – mire lehet ez elég?

Edzés otthon, ami felkészít az edzőtermi munkára

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük