Hadi Choopan
Külföldi hírességek

Hadi Choopan, egy bombajó testépítő Iránból – Minden, amit tudni érdemes róla

Hadi Choopan iráni profi testépítő. 2016-ban robbant be a legjobbak közé, amikor megnyerte az IFBB Gyémánt Kupát Dubaiban, és ezzel a profi kártyát is megszerezte. Majd 2022-ben ő lett a Mr. Olympia.

Choopan mindössze két nappal a dubai győzelme után élete első profi versenyén is óriási sikert ért el: második lett Roelly Winklaar mögött.

Hadi Choopan

A perzsa farkasként is emlegetett iráni testépítő 1987. szeptember 26-án született Siráz városában. Szerény körülmények között élt családjával, korán munkába kellett állnia. Nagy példaképe volt Arnold Schwarzenegger, és már gyerekként utánozta a profi testépítők pózait. Mivel Hadi igencsak vékony dongájú gyerek volt, és amikor pózolgatott, környezet többnyire kiröhögte. Ma már biztosan nem csinálnak ilyet.

2005-ben, mindössze 18 évesen lett először iráni bajnok. 2008-ban Hadi szakított akkori edzőjével, Jamshid Owjikkal, és egy darabig egyedül edzett. Ennek ellenére sorra nyerte a trófeákat, és nemzetközi porondon is rendesen odavert: a  WBPF világbajnokságán második lett.

2013-ban Ali Ne’mati lett az edzője, ez pedig elindította a profi karrier felé. Még ebben az évben megnyerte a WBPF Ázsia Bajnokságát, majd ugyanennél a szövetségnél 2013-ban, ’14-ben és ’15-ben is világbajnok lett. Más versenyeken nem is indult ezekben az években.

2017-ben újabb váltás történt az edzőihez nem túlságosan hű Choopan karrierjében, Ne’matit is kirúgta, és az igen jó nevű Hany Rambod lett a mestere. Még ebben az évben hozzá is segíti Hadit az amatőr Mr. Olympia cím elnyeréséhez.

Hadi elképesztő fizikumával a 212-es kategória királyát, Flex Lewis-t kegyetlenül megszorongatta, a 2017-es Ázsia Grand Prix-en – sokak szerint jobb is volt nála, a bírók viszont a walesi sárkányt hozták ki győztesnek.

2018-ban a Mr. Olympián is elindulhatott volna, de nem kapott vízumot az Egyesült Államokba. 2019-ben a kanadai Vancouver Pro-n győzni tudott, így kvalifikált a következő Mr. Olympiára (openben indul, nem a 212 font alattiban) is, sőt, a jó hír, hogy már vízuma is van.

Hadi Choopan 2019-ben, élete első Mr. Olympia versenyén rögtön fellépett a dobogóra, harmadik helyezést ért el Brandon Curry és William Bonac mögött.

Erőfeszítéseinek hála 2022-ben felért a csúcsra, ekkor nyerte el első Mr. Olympia-címét. Nagy meglepetésre Big Ramy, a két éve uralkodó Mr. Olympia csak 5. lett.

Így edz

Had Choopan edzései során váltogatja az erőedzés és az izomnövelő (hipertrofikus) napokat. Általában hetente kétszer egy ez izomra, egyik nap az erőre, másik nap a méretnövelésre megy.

Az erőgyakorlatok szériái között 2-3 percet, míg a másik típusú edzésen 30 másodpereket pihen. Úgy véli, ezzel az anyagcseréje is gyorsabb lesz, és végső soron több zsírt fog elégetni – nem kell olyan keményen diétázni és kardiózni.

Hadi Choopan
Facebook/Hadi Choopan

Így étkezik

Mivel az alapelve az, hogy amennyire csak lehet, tiszta izomtömeget kell növelni, tömegnövelés alatt sem sűrűn eszik félre. Étrendje a csirkemellen, barnarizsen és avokádón alapszik.

Hadi Choopan versenyeredményei

2003-2011

 • 15 győzelem helyi versenyeken Gold Medals

2008

 • Babol National Tournament – 3.
 • Saari National Tournament – 2.

2009

 • Saari National Tournament – 2.
 • Rasht National Tournament 2.

2010

 • Saari National Tournament – 1.

2011

 • Mashhad National Tournament – 1.

2012

 • WBPF World Bodybuilding Championships – 2.

2013

 • WBPF Asia Championships – összetett 1. hely
 • WBPF World Bodybuilding Championships – 1.

2014

 • WBPF World Bodybuilding Championships – 1.

2015

 • WBPF World Bodybuilding Championships – 1.

2017

2018

2019

2020

 • IFBB Mr. Olympia – 4. 

2021

 • IFBB Mr. Olympia – 3. 

2022

 • IFBB Mr. Olympia – 1. 

Még szintén kedvelheted...