Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Ha nem számolod ki, nem fogsz fogyni!

Tapasztalatom szerint a zsírt égetni (köznyelvi szóval: fogyni) vágyók döntő többsége ott rontja el az egészet, hogy egyszerűen lusta kiszámolni a napi tápanyagbevitelt.

Ember, így hogy akarsz eredményt elérni?

A zsírégetés nem egy bonyolult valami: ha több energiát használsz el megfelelő mozgásformákkal, mint amennyit beviszel, zsírból fogsz fogyni.

Nem véletlenül van kiemelve a megfelelő mozgásformák szókapcsolat. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a felhasznált energia honnan származik. Minő meglepetés, a divatos ugrándozások (zumba, meg a többi marhaság) alkalmatlanok a zsírégetésre. Egy rövid ideig talán „működnek”, amikor a totál edzetlen személy elkezd valamit, bármit mozogni. De ezt eredménynek jóindulattal sem lehet nevezni.

Szóval ha már tisztában vagy azzal, hogy milyen mozgást kell végezned a zsírégetés érdekében:

súlyzós és aerob edzést,

akkor ideje, hogy legalább nagyjából kiszámold, hogy mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt viszel be naponta.

Még egy kis nehezítés: természetesen az sem mindegy, hogy milyen fehérje, szénhidrát és zsír kerül a szervezetedbe.

Fehérjék: csak az állati eredetű számít teljes értékűnek, diétában viszont bele kell számolni a növényi fehérjét is, hiszen energiát az is tartalmaz.

Szénhidrátok: minél magasabb legyen a komplex és a lassan felszívódók aránya (hüvelyesek, zabpehely, barnarizs, zöldségek).

Zsírok: előnyben a telítetlen, vagy többszörösen telítetlen zsírsavak (lenmagolaj, tökmagolaj, tengeri halak).

Hogyan számolható ki a napi tápanyagbevitel?

Egyszerűen le kell mérni az elfogyasztott ételeket, természetesen NYERS ÁLLAPOTUKBAN. Majd használd a tápanyagtáblázatokat, és máris megtudod, miből mennyit viszel be. Ha ez megvan, és kitakarítottad az étrendedből a szemetet, már csak annyi dolgod van, hogy heti rendszerességgel figyeled a tested változásait.

Diétát általában napi 3-4 gramm/testsúlykilogramm szénhidrátról indítunk, a fehérje 1,5-2g legyen, a telítetlen zsír pedig maximum 50g.

Ha úgy tapasztalod, hogy 2-3 hét után nem csökken a testtömeged, vegyél el 50 grammot a napi szénhidrátbeviteledből, és várj egy hetet. Ha a heti fogyásod több, mint egy kiló, akkor adj hozzá napi 50g szénhidrátot, mert fennáll a veszély, hogy izmot adsz lesz.

„Miért nem jó, ha izomból fogyunk, hisz az is testsúly?”

Csak a legnagyobb hülyék jönnek ezzel. Nem az az elsődleges, hogy mit mutat a mérleg, hanem az, hogy a test összetétele hogyan változik. Hiába adsz le 10 kiló izmot, a mérleg kevesebbet mutat, de még szarabbul fogsz kinézni.

Az meg végképp komoly ellenérv, hogy ha csökken az izomtömeged, lassulni fog az anyagcseréd, hiszen kevesebb aktív izomszövetet kell ellátni tápanyaggal. Marad helyette a zsír, ami a lassabb anyagcsere miatt még nagyobb arányban terpeszkedik majd rajtad.

Gondot okoz egy étrend összeállítása? Szeretnél egy személyre szabott edzéstervet? Bízd ide a piszkos munkát! Gyors segítség néhány napon belül. >>

 

A zsírokról minden fontos

A szénhidrátok fajtái

A fehérjék (proteinek)

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük