Edzéstervek

Ha nem megy az erőedzés… akkor is győzhetsz

Számottevő fejlődés nélkül lehetetlenség huzamosabb ideig töretlen motivációval edzeni. Ha évek telnek el úgy, hogy nem tudsz sem a használt súlyokon, sem az ismétlésszámon növelni, továbbá izmaid sem nőnek egy millimétert sem, akkor valószínűleg nem jó az étrended, nem pihensz eleget, vagy rosszul edzel. Kábé ebben a sorrendben.

De mi van akkor, ha alapjáraton nem küzdesz ilyen problémával, és a szokásos súlyok nehéznek találtatnak? Természetesen nem az, hogy sértődötten elrohansz, és még bele is rúgsz a terem ajtajába.

„Miért nem megy?”

Kérdezed eltorzult arccal, ökölbe szorított kézzel. Mi lehet az oka annak, hogy múlt héten még 8 ismétlés ment, most pedig az 5. sem sikerül? Rengeteg tényező közrejátszhat, íme a leggyakoribbak:

  • Nem töltődtél be rendesen, vagyis egyszerűen kevés az energiád. Jelentkezhet reggeli vagy délelőtti edzés során, amikor még nem vittél be elegendő szénhidrátot, ami esti edzéshez szokott izmaidból ezt a reakciót váltja ki. Gyenge vagy, mint a lepkefing, hisz elfogyott az üzemanyag.
  • Nem pihentél eleget. Egy darabig megy a kevés alvás/pörgős edzés, de egy idő után hiába nyomod magadba a koffeint, legfeljebb nem jut el az agyadig a fáradtságtudat.
  • Túledzettség
  • És még számos egyéb ok

Ha a felsoroltak közül egyik sem igaz, és mégis visszaesést tapasztalsz, ne aggódj. Te mindent megtettél, és a stressz amúgy is árt az izmoknak.

Hogyan fordíthatod ezt a magad javára?

Ezen az edzésen tűzz ki más célokat. Egész biztos, hogy jó fog tenni egy kis változatosság.

Rövidítsd le az edzésidőt. Ha már úgyis szarul megy, ne tölts egy percet sem feleslegesen a teremben. Kombináld össze a hátralévő gyakorlatokat szuper- vagy triszettekbe, és pörgesd le az egészet pihenés nélkül. Ezzel nyersz egy kis szabadidőt, és (csak halkan, nehogy elkiabáljam) izmaid is örülni fognak az újfajta stimulációnak.

Próbálj ki új gyakorlatokat. Ha már „tét nélküli” az edzés, kísérletezgess! Még az is lehet, hogy annyira megtetszik 1-2 új gyakorlat, hogy bekerül az edzéstervedbe.

Eddz máshogyan. Ha eddig rendszerint nagy súlyokkal és alacsony ismétlésszámmal dolgoztál, tedd félre az egódat, és csökkentsd mondjuk felére a tárcsák számát. Cél itt is az izombukás legyen, méghozzá a fájdalomküszöbön túl. Lehet, hogy ehhez 20, vagy akár 50 ismétlés is szükséges lesz, de baromi hasznos, ha rendszeresen végzel ilyen jellegű edzéseket, mert végre rendesen dolgoznak az izmaid, és olyan rostok is bekapcsolódnak a munkába, melyek eddig csak ímmel-ámmal segítettek be.

A lényeg tehát: ha az erőnövekedés fityiszt mutatott neked, keress másfajta kihívásokat. Nyírd ki rendesen izmaidat, és ne hisztizz, ha nem mindig egyenes a fejlődésed íve.

Megtorpant a fejlődésed? Vess be néhány trükköt edzésen!

Újra izomláz van a vádlimban

Tévhitek a testépítés körül

Tapasztalataim kis súlyokkal és sok ismétléssel

Miért nem nő a bicepszem?

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük