Ha megáll a fogyás
Ti kérdeztétek

Ha megáll a fogyás

Ha megáll a fogyásMit tehetünk, ha megtorpan a zsírvesztés?

Kérdés:

Szia!

Jelenleg szállkásítok. Kb. 10-11 % most testzsírarány. Az étrend grammra kiszámolva (lassan csökkentve a CH mennyiségét). Eddig súlyzós edzéseket végeztem heti 3-szor, a köztes napokon pedig aerob edzést. Úgy tűnik, hogy most megtorpant a zsírleadás. A kérdés, hogy érdemes volna-e aerob helyett alfa-kardiot csinálnom, vagy legyek türelemmel és inkább maradjak az aerobnál?

A választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Sándor

Válasz:

Szia Sándor!

Ez alfa-kardió furcsa egy valami. Hasonló az intervallum edzéshez, ahol intenzívebb és csendesebb szakaszok váltják egymást. És körülbelül ugyanannyira haszontalan is. Ne kockáztass vele izomveszteséget, én azt javaslom.

A fogyás leállását csak ritkán okozza a nem megfelelő edzés. Kis túlzással a hülye is tud gyalogolni, és a súlyzós edzés sem túl bonyolult dolog. Az étrend, és annak variálása viszont annál inkább. Úgy érzem, nálad is ez a helyzet.

Ha diéta közben megtorpant a zsírveszteség, annak több oka lehet. Azt írod, fokozatosan csökkented a szénhidrátot, és ha eddig működött a dolog, akkor az egyik eshetőséget máris kilőttük – konkrétan azt, hogy túl magas lenne a szénhidrátbeviteled.

Valószínűbb, hogy az anyagcseréd lassult le, és ez akadályozza a zsírégetést. Ahhoz, hogy ezt újra felturbózd, érdemes lenne beiktatnod egy-két magasabb szénhidrátos napot. Nem mellékesen visszatöltődnek az izmaid, és jobban fog menni az edzés is. A visszazsírosodástól ne félj, arra nem lesz elég ideje a szervezetednek, mert szinte biztos, hogy nagyon kiürültek a glikogénraktáraid.

Ha megvolt ez a pár visszatöltős nap, nem árt, ha ezen túl ügyelsz néhány dologra (persze ha eddig ezt nem tetted meg):

  • Igyekezz csak alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztani (zabpehely, bab, lencse, zöldségek)
  • Ne feledkezz meg a telítetlen zsírsavakról. Akár a szénhidrát alternatívájaként is alkalmazhatod őket
  • Ne foglalkozz a trendi kardió- és egyéb módszerekkel. Egyelőre az aerob edzésnél nem találtak fel hatékonyabb zsírégető, és emellett izmainkra sem veszélyes mozgásformát.

A heti 3-szori súlyzós és köztes napokon végzett aerob edzés tökéletes, ezen ne változtass. Az étrended viszont sokkal képlékenyebb kell, hogy legyen. Emeld meg tehát a szénhidrátot, mintha tömegelnél, és utána tartsd be az imént felsoroltakat. Sok sikert!

 

 

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük