Blog

Kudarcra vagy ítélve?

Normális esetben azért járunk edzőterembe, hogy izmosabbak és erősebbek legyünk (hogy kinek melyik a fontosabb, az persze egyénfüggő). Nem jókedvünkben zabáljuk túl magunkat egy tömegnövelő ciklus alatt, és az erőltetett ismétlések helyett is lenne ötletünk kellemesebb időtöltésre.

A diéta célja pedig az, hogy a lehető legtöbb izom megtartása mellett annyi zsírt égessünk el, amennyit csak lehet. Egészségesebb és esztétikusabb fizikumot alakítunk ki.

Mindkét esetben saját magunkat igyekszünk felülmúlni, és évről évre jobbak (nagyobbak, erősebbek, szárazabbak, arányosabbak stb.) próbálunk lenne. Erről kellene, hogy szóljon ez a sport.

Mi a valóság?

Valójában az emberek töredéke az, akik ilyen letisztult és racionális célok mentén haladnak. Ellenben se szeri se száma azoknak az ostobaságoknak, melyek már eleve a kudarcot hordozzák magukban. Lássunk néhányat!

„Azért gyúrok, hogy keményebbnek tűnjek a szórakozóhelyeken”

Az ilyen kis frusztrált, komplexusos egyedek valószínűleg testi vagy szellemi hátrányukat szeretnék megfordítani, és korábbi sérelmeiket így próbálják megbosszulni. Elvették a tízóraidat a suliban? Gyúrd ki magad, és töltsd ki évtizedes dühödet valakin.

„Én nem akarok nagy izmokat, csak 65 kilóról 74-re hízni. Az már egy kellően tömeges és látványos fizikum”

Honnan tudod, hogy pont 74 kilósan éred el álmaid testét? Mi lesz, ha elérted a célodat? Abbahagyod, hátha megmarad? Vagy elkezdesz „szinten tartani”, ami garantáltan a lassú leépüléshez vezet?

„Mr. Olympia akarok lenni, jöhet a szteroid és a növi”

Megvannak hozzá az adottságaid? Ha a napi testsúlykilogrammonként 2g fehérjét is problémás bevinned, vagy ha 150g rizst (nyersen mért) sem bírsz egyszerre elfogyasztani, nem biztos, hogy ez lesz számodra a nyerő.

De tegyük fel, hogy te is egy vagy a millióból, és tényleg megvannak az adottságaid ahhoz, hogy profi legyél. Mit gondolsz, a cucc segítségével megszerzett izomzat meddig marad meg? Megfelelő alapok nélkül hogy fogsz kinézni, ha már nem versenyzel? Csak nem így, ahogy ezek az egykori profi testépítők?

„Azért edzek, hogy végre mozogjak is valamit, és örömömet leljem benne”

Ritka, de előfordul, hogy valaki pusztán örömforrásként tekint a súlyzós edzésre, és sem az izom-, sem az erőnövekedés nem foglalkoztatja. Ha neked is ez a perverziód, csak csináld! Eredménye nem sok lesz, de a te dolgod.

„Szeretnék beleférni az esküvői ruhámba/fürdőruhámba/bármilyen ruhámba”

Jól sejtitek, ez egy nőkre jellemző rendkívül okos cél. Azt most hagyjuk, hogy időközben hányan morzsolódnak le, és inkább megveszik a nagyobb méretű ruhát.

De mi van akkor, ha lezajlott a nagy esemény, és vele együtt megvolt a jól megérdemelt zabálás-vedelés is? Küldetés teljesítve, és vissza a régi kerékvágásba? Mert ha nem történik életmódváltás, szinte kivétel nélkül így végzi mindenki.

„Én csak a hasamról/combomról/seggemről szeretnék leadni x kilót”

Érdekes, egyesek milyen pontosan tudják, hogy hány kiló felesleg van rajtuk. És szentül meg vannak róla győződve, hogy ha egy bizonyos testrészre edzenek, onnan fog olvadozni a zsír… A helyi zsírégetés nevű hiedelemről itt írtunk bővebben.

Szóval az itt a nagy büdös helyzet, hogy ha nem örömmel és akár életed végéig fenntartható reális célokkal felvértezve űzöd ezt a sportot, hosszú távon ne számíts számottevő eredményre!

 

Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Mindegy, csak dolgozni ne kelljen!

Tippek a zsírégetés fokozásához

Győzött az elszántság: 50 kilót fogyott

Kinek üzlet a fogyókúra?

Szeretnék komolyabban „kondizni”

Edzés, étkezés a börtönben – exkluzív interjú egy igazi fegyenccel

Nem neked való a testépítés, ha…

30 napos strandfazon edzésterv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük