Gynecomastia – a betegség okai és kezelése

A gynecomastia elsősorban olyan sportolóknál alakul ki, akik anabolikus szteroidokat használnak. Nem kivétel ez alól a testépítő társadalom jelentős része sem.

A gynecomastia okai

Kialakulhat természetes úton, vagy az anabolikus szteroidok mellékhatásaként. Összefüggésbe hozták a marihuána túlzott használatával is.

A legjelentősebb kiváltó tényező az anabolikus szteroidok hatása. Természetesen nem minden szteroid esetében áll fenn ez a mellékhatás. A legveszélyesebbek az aromatizálódó szterodiok: Anadrol, Sustanon és a Dianabol. A többi hatása az alkalmazott dózis függvénye.

Természetes úton lassabban alakul ki a  gynecomastia, és mirigyes, valamint zsírsejteket is tartalmaz. Szteroidok mellékhatásaként sokkal gyorsabban fejlődik ki, és csaknem teljesen mirigyes állományú.

Amikor a szervezet túl sok tesztoszteront, vagy tesztoszteron-szerű anyagot érzékel, az aromatizációnak nevezett folyamattal próbálja csökkenteni a mennyiségét, melynek folyamán a tesztoszteront ösztradiollá, egy ösztrogén-szerű anyaggá alakítja. Minden férfiben megtalálható valamennyi mirigyes állományú szövet, és amennyiben genetikusan hajlamos rá, a megnövekedett ösztradiol szint serkenti ezen szövetek növekedését.

Tünetek

Általában a mellbimbó körüli érzékenységgel kezdődik, amely a későbbiekben igen kellemetlenné válik. Ahogy a szövet tovább növekszik a terület megdagad, és oldalirányban kiterjed a karok alatt. Az állapot súlyossága a mellbimbó körüli duzzanattól a teljesen kifejlett mellekig terjedhet.Ginekomasztia

Igen kellemetlen helyzet ez, főként nyáron, amikor nem takarja több réteg ruha. Többen megpróbálják jegeléssel javítani a helyzetet, vagy ösztrogénblokkolókat alkalmaznak. Végeleges megoldást azonban a műtét jelenthet.

Gynecomastia műtét

A műtét a zsírleszívásból, valamint a mirigyes szöveteknek a mellbimbó alatt ejtett kis vágáson át történő kimetszésének kombinációjából áll. Ne higgyünk annak a sebésznek aki azt állítja, hogy csupán zsírleszívással megoldható a probléma.

A zsírleszívás csak a zsírszövetet távolítja el, és amint a műtét után a duzzanat lelohad, a probléma újra jelentkezik.

A közel 2 órás műtétet altatásban végzik. Először a zsírleszívást végzik el, hogy eltávolíthassák a mirigyes sejteket a bimbóudvar alsó részén ejtett kis nyíláson keresztül. A mirigyes állományt óvatosan távolítják el, feltárva a hónaljba átterjedt részeket is. A mellbimbó alatt meghagynak egy kis mirigyes szövetet, hogy ne essen be.

Gyakran szívó drain csöveket alkalmaznak a műtét után néhány napig, hogy megakadályozzák a folyadék felgyűlését a szövet által előzőleg elfoglalt tasakban.

Általában felszívódó varratokat alkalmaznak a hegesedés elkerülésének érdekében. Néhány hétig „kompressziós mellényt” kell viselni a bőr egyenletes visszahúzódásának érdekében.

Nagyon fontos, hogy a műtét előtt minimum 6 héttel minden szteroiddal leálljunk. mivel a véralvadást lassító és a vérnyomást emelő hatása miatt nagyobb műtéti kockázattal számolhatunk. Ráadásul bizonyos szerek hatására megváltozik a máj kémiája, ami hatással lehet az altatásra.

A műtét után 1 héttel alacsony intenzitású aerob tevékenység végezhető. 3 héttel később kis súllyal már edzhetünk, a mellkas és a hát kihagyásával, melyeket 4 héttel a műtét után kezdhetünk edzeni. A műtét után 6 héttel visszatérhetünk a megszokott edzéshez.

Edzés hidegben – vigyázz az ízületekre!

Könyöksérülés – sokadjára

Az ínhüvelygyulladás kezelése

185 kg ölte meg a fekvenyomót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük