Gynecomastia – a betegség okai és kezelése

A gynecomastia (ginekomasztia) elsősorban olyan sportolóknál alakul ki, akik anabolikus szteroidokat használnak. Nem kivétel ez alól a testépítő társadalom jelentős része sem.

Nem szép látvány az úgynevezet kancsöcs, és nem is túl kényelmes vele együtt élni: kellemetlen érzése van megduzzadt mellbimbó körüli résznek. Nem elhanyagolható a gynecomastia lelki hatása sem. Könnyen belátható, hogy ha egy férfi mellei nőiesedni kezdenek, jelentősen rombolhatja az önbizalmát, és (sajnos joggal) kevésbé érzi magát vonzónak az ellenkező nem képviselői számára. Ekkor feltétlenül be kell avatkozni.

Gynecomastia

A gynecomastia (ginekomasztia) okai

Kialakulhat természetes úton, vagy az anabolikus szteroidok mellékhatásaként. Összefüggésbe hozták a marihuána túlzott használatával is.

A legjelentősebb kiváltó tényező az anabolikus szteroidok hatása. Természetesen nem minden szteroid esetében áll fenn ez a mellékhatás. A legveszélyesebbek az aromatizálódó szterodiok: Anadrol, Sustanon és a Dianabol. A többi hatása az alkalmazott dózis függvénye.

Természetes úton lassabban alakul ki a  gynecomastia, és mirigyes, valamint zsírsejteket is tartalmaz. Szteroidok mellékhatásaként sokkal gyorsabban fejlődik ki, és csaknem teljesen mirigyes állományú.

Amikor a szervezet túl sok tesztoszteront, vagy tesztoszteron-szerű anyagot érzékel, az aromatizációnak nevezett folyamattal próbálja csökkenteni a mennyiségét, melynek folyamán a tesztoszteront ösztradiollá, egy ösztrogén-szerű anyaggá alakítja. Minden férfiben megtalálható valamennyi mirigyes állományú szövet, és amennyiben genetikusan hajlamos rá, a megnövekedett ösztradiolszint serkenti ezen szövetek növekedését.

Tünetek

Általában a mellbimbó körüli érzékenységgel kezdődik, amely a későbbiekben igen kellemetlenné válik. Ahogy a szövet tovább növekszik, a terület megdagad, és oldalirányban kiterjed a karok alatt. Az állapot súlyossága a mellbimbó körüli duzzanattól a teljesen kifejlett mellekig terjedhet.Ginekomasztia, Gynecomastia

Igen kellemetlen helyzet ez, főként nyáron, amikor nem takarja több réteg ruha. Többen megpróbálják jegeléssel javítani a helyzetet, vagy ösztrogénblokkolókat alkalmaznak. Végeleges megoldást azonban a műtét jelenthet.

Gynecomastia (ginekomasztia) műtét

A beavatkozás előtt elvégzik a műtéteket megelőző, szokásos rutinvizsgálatokat. Végeznek teljes labort, szükség esetén EKG és röntgenfelvételek, valamint mell ultrahang is készül.

Néhány héttel a műtét előtt érdemes pár életmódbeli változtatáson is túlesni, hogy könnyebben fel tudjunk készülni a kezelésre, és a felépülés is gyorsabb legyen. Jótékony hatása van ekkor is a dohányzásról való leszokásnak, ezen kívül ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, további a vitaminok (elsősorban a C-vitamin) és egyéb mikrotápanyagok elegendő mennyiségére. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű cinket és szelént is, egyes gyógyszerek – aszpirin és ginkgo biloba – használatát viszont mellőzzük, mert ezek hatással vannak a véralvadásra.

A műtét a zsírleszívásból, valamint a mirigyes szöveteknek a mellbimbó alatt ejtett kis vágáson át történő kimetszésének kombinációjából áll. Ne higgyünk annak a sebésznek aki azt állítja, hogy csupán zsírleszívással megoldható a probléma.

A zsírleszívás csak a zsírszövetet távolítja el, és amint a műtét után a duzzanat lelohad, a probléma újra jelentkezik.

A közel 2 órás műtétet altatásban végzik. Először a zsírleszívást végzik el, hogy eltávolíthassák a mirigyes sejteket a bimbóudvar alsó részén ejtett kis nyíláson keresztül. A mirigyes állományt óvatosan távolítják el, feltárva a hónaljba átterjedt részeket is. A mellbimbó alatt meghagynak egy kis mirigyes szövetet, hogy ne essen be.

Gyakran szívó draincsöveket alkalmaznak a műtét után néhány napig, hogy megakadályozzák a folyadék felgyűlését a szövet által előzőleg elfoglalt tasakban.

Általában felszívódó varratokat alkalmaznak a hegesedés elkerülésének érdekében. Néhány hétig „kompressziós mellényt” kell viselni a bőr egyenletes visszahúzódásának érdekében.

Nagyon fontos, hogy a műtét előtt minimum 6 héttel minden szteroiddal leálljunk. mivel a véralvadást lassító és a vérnyomást emelő hatása miatt nagyobb műtéti kockázattal számolhatunk. Ráadásul bizonyos szerek hatására megváltozik a máj kémiája, ami hatással lehet az altatásra.

A műtét után 1 héttel alacsony intenzitású aerob tevékenység végezhető. 3 héttel később kis súllyal már edzhetünk, a mellkas és a hát kihagyásával, melyeket 4 héttel a műtét után kezdhetünk edzeni. A műtét után 6 héttel visszatérhetünk a megszokott edzéshez.

Edzés hidegben – vigyázz az ízületekre!

Könyöksérülés – sokadjára

Az ínhüvelygyulladás kezelése

185 kg ölte meg a fekvenyomót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük