Szabó Ozor János, Ozy
Erőemelés Magyar hírességek

Gyászol az erősport: elhunyt Szabó Ozor János „Ozy” (1972 –2019)

47 éves korában, kórházi ágyában elhunyt Szabó Ozor János, Ozy kétszeres Világ Legerősebb Mozgássérült Embere cím győztese, fekvenyomó-, erősember- és szkanderbajnok.Szabó Ozor János, Ozy

Életének 47. évében az óriást, a világ legerősebb emberének szervezetét vírus támadta meg, belázasodott, majd bevizesedett a teste. Kórházba szállították, lélegeztetőgépre tették, de sajnos néhány napot bírt csak a szervezete. Feladta, pedig sok százan imádkoztunk érte. Erejénél, szerénysége és a szíve volt nagyobb. Ahol tudott, segített. Sok-sok fogyatékkal élőt juttatott a világot jelentő deszkára. Mindenkinek önbizalmat adott, fejlesztett, edzést tartott. Nem is tudta magáról, hogy talán a világ egyik legjobb sportedzője volt. Kimondhatatlanul sokat tett a magyar parasportért. Sokukból csinált világbajnokot.
Ozy! Hiányozni fogsz!

– írja a Buda Környéki Televízió, amelynek egyik utolsó interjúját adta a sportoló:

Ozy egy korábbi interjúban arról mesélt, hogy nehéz gyerekkorából (nevelőotthonban nőtt fel) a sport volt az egyetlen kitörési lehetőség. Kilencévesen kezdett birkózni Kőszegen, ez volt az első sportág, amit kipróbált.

17 éves korában motorbalesetet szenvedett, ekkor veszítette el a jobb lábát. Egy hónapos mély trauma után átértékelte az életét, és barátai, illetve példaképe – a szintén egyik lábát elveszítő – Deák Bill Gyula segítségével elmozdult a mélypontról.

Ilyen lazán nyomta ki a 215 kilót:

Két évvel balesete után Ozynak már hiányzott a sport, ekkor, egy versenyen – még csak nézőként – esett választása a fekvenyomásra és az erőemelésre. Még abban az évben, 1992-ben elkezdte az edzéseket a Marczibányi téri intézetben, ahol hasonló sorstársakkal volt együtt. Végül ő lett a vezetője ennek a csapatnak.

Később, mikor jöttek az eredmények – magyar bajnoki helyezések és magyar bajnoki cím -, beiratkozott a Testnevelési Főiskolára, és elvégezte az erőemelő szakot. Ozy és csapata nemzetközi szinten is számos sikert ért el a sportágban.

A TF után barátaival megalapította a Power Station Sportegyesületet, erőemelés és szkander szakosztályokkal. Nagyon büszke volt arra, hogy egy „sufnituningból” eljutottak a világ élvonalába.

Örök szerelme a fekvenyomás volt, de a szkanderben is jelentős sikereket ért el, 2012 őszén például nyúlfarknyi felkészülés után Izlandon megnyerte a mozgássérültek erősember világbajnokságát.

A szkanderszövetség megemlékezése:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2346980775409356&set=a.274973162610138&type=3&theater

 

Még szintén kedvelheted...