GFlex
Edzéstervek

GFlex edzés – izmot épít és zsírt éget?

 

GFlexEz a hét sem telhet el idióta edzésmódszer bemutatása nélkül. Legutóbb a fegyencedzésről állapítottuk meg, mennyire „hasznos”, most pedig itt a GFlex, ami még ezt is alul tudja múlni. Miről is van itt szó?

A GFlex fiozófiája

A GFlex egy felfüggeszthető eszköz, karabinerrel és fogantyúval. A csigás áttét lehetővé teszi, hogy a gyakorlatokat szabad mozgáspályán végezzük. Egyfajta funkcionális edzés ez, saját testsúlyunkat használjuk izmaink megdolgoztatásához.

Mi ebben az átverés?

Nem lenne ezzel az eszközzel semmi probléma, ha nem nyomnák ezzel kapcsolatban is a már jól ismert kamu reklámszöveget. „Izomépítés és zsírégetés”, lehetőleg a kettőt egyszerre…

 

Állítólag ezzel lehet leghatékonyabban megedzeni testünket, sőt még kényelmes is. Hát nem gyanús ez egy kicsit? Ami kényelmes, az nem valószínű, hogy hatékony is.

Az igazság az, hogy funkcionális edzés végezhető drága felszerelés nélkül is, minimum ugyanakkora hatékonysággal. Aki pedig jelentősebb izomtömeget akar építeni, ezzel egész biztos, hogy nem fog. Egyrészt az izmok nem fognak olyan mértékű stimulációt kapni, mint a súlyzós edzéssel, másrészt a terhelést sem igen tudjuk növelni. Ha már nagyon sok ismétlésre vagy képes, az izmok fejlődése megtorpan, és szinte kardióedzés lesz az egész.

Zsírégetésre alkalmas?

Nem! Mivel ez az eszköz alapvetően az izmokat dolgoztatja (valamilyen szinten), esélytelen, hogy zsírt égessünk vele. Sokan összekeverik a kezdők esetében megfigyelhető testkompozíció változást (egy kis izom feljön, egy kis zsír lemegy), de ez csak legfeljebb 2-3 hónapig tart, utána pedig el kell dönteni, merre tovább.

A GFlex edzés – bár intenzitását tekintve messze elmarad a súlyzós edzéstől – anaerob mozgásforma, tehát glikogént (izmainkban tárolt szénhidrátot) használunk fel közben. Nem pedig zsírt, ami elsősorban a bőrünk alatt található. Az ilyenkor alkalmazandó aerob edzés pedig teljesen más. Kifejezetten kerülni kell ilyenkor az izommunkát.

Marketing és iparág

Jó, az „iparág” szó egyelőre túlzás, de a GFlex esetében is megvan minden, ami ahhoz kell, hogy a kevésbé tájékozott, ámde fogyni/izmosodni vágyó személyek bekapják a horgot, és megvegyék a nem olcsó sportszereket, személyi edzőt béreljenek, és a többi. A munka szaga (elég büdös, valljuk be) sokakat arra késztet, hogy a csodaszert, csodamódszert keressék. Bár csalódni fognak, valószínűleg inkább kipróbálnak egy másik baromságot – amit mondjuk jövő héten fognak felfedezni -, minthogy egy kicsit utánaolvassanak, hogyan is működik testünk, és milyen étrend, illetve edzés szükséges céljaink eléréséhez.

 

Testkompozíció-változtatás: ha nem akarsz szigorúan diétázni

Fogyasztótabletták – a néphülyítés csúcsa

A világ legnagyobb bicepsze? Most lehet hányni!

Idióták az edzőteremben

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük