Átverések, kamu fogyasztószerek

Forskolin – zsírégető a „javából”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De szó szerint a „legjavából”, mert ekkora szart is ritkán látni, mint ez a világraszóló kamu. Miről is van itt szó?

A Forskolin nevű étrendkiegészítő a termékhez kreált marketingrizsa szerint mindössze 6 nap alatt 5 kilogramm zsírtól szabadít meg. De nem csak úgy akárhonnan, hanem kizárólag a hasadról! A karodon, fenekeden, combodon stb. ringó háj megmarad, ha te is úgy akarod.

 

Hogyan hat a Forskolin?

A „hatóanyag” gazdája egy indai csalán (Coelis forskohlii) nevű, Délkelet-Ázsiából származó növény. Állítólag őshazájában már szinte mindent gyógyítanak vele, többek között magas vérnyomást, asztmát, tályogot és egyéb bőrbetegségeket.

No és persze régóta „köztudott” arrafelé, hogy ez a csalánféle hatékony testsúlycsökkentő is. Hiszen ha valaki elhízott, nem a testzsírt kell csökkenteni, dehogyis! Fogsz egy baltát, levágod az egyik lábadat, és máris könnyebb vagy 15 kilóval…

Egy kis biológia

A reklám szerint a szervezetünk „függetlenül attól, hogy edzésről van-e szó, vagy alacsony kalóriatartalmú diétáról, először az elraktározott szénhidrátokból merít energiát, és csak később nyúl a zsírokhoz”. Ezek az aljas (mb <3) szénhidrátok pedig szivacshoz hasonló mohósággal szívják magukba a vizet, és a molekuláik négyszeresükre duzzadnak.

Mi van?

A szervezet nem tart fent ilyen merev sorrendet az egyes energiafolyamatai biztosítására. Az anyagcserefolyamatokhoz szükséges energiát alapvetően zsírból fedezzük, míg az agyunk elsődlegesen a szénhidrátforrásainkat használja, és ha ezt a csapot elzárjuk, e szervünk fog utoljára átállni a zsírszövetek „felfalására”. Ha ketogén diétát követsz, az átállás első napjaiban ne vállalj jelentős szellemi ráfordítást igénylő feladatokat (halál komolyan).

El is érkeztünk a lényeghez, ami ebből a fogyasztószer-csalásból is kimaradt. A zsír és szénhidrát nem „ég” csak úgy magától. Tudunk olyan mozgásformát, mellyel kifejezetten zsírból való energiafelhasználásra sarkallja szervezetünket. Hallottak már ezek az aerob edzésről?

Nagy hülyeség tehát, ha a zsírégetés előtt még a májban és vázizmainkban tárolt szénhidrátoktól is meg kéne szabadulnunk. A mi szempontunkból releváns mozgásformák az alábbi célok és energiaforrások szerint csoportosíthatók:

Súlyzós edzés: izmaink tömegének növelés, vagy diéta alatt minél több izom megtartása; forrása: szénhidrátok (glikogén), illetve ketogén diétában a ketontestek (ez már zsírból megy, de előtte kell pár nap szénhidrátürítés).

Kardió edzés: az általános kondíció és a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) állapot javítása. Ide tartozik a futás, úszás, kimerítő tempójú kerékpározás, és a többi intenzív, de a súlyzós edzésnél jóval kisebb izommunkával járó tevékenység. Sokan úgy gondolják, hogy az intenzív kardió hatékony zsírégető lehet. Nos, az igazság az, hogy ha edzés közben izmaink bedurrannak, már nem zsírból fedezzük az energiát, hanem glikogénből – magyarul, felzabáljuk az izmainkat. Persze vannak kivételek, és aki képes aerob tartományban maradni futás közben is, hát egészségére!

Aerob edzés: a zsírégetés maximalizálása, minimális izomveszteség mellett. Aerob edzést végzünk, ha mérsékelt tempóval kerékpározunk, gyalogolunk, esetleg ellipszistréneren edzünk. Az okosak szerint akkor vagy még aerob tartományban, ha már lihegsz, de még tudsz összefüggően beszélni.

Lássuk, hol lóghat ki a lóláb a laikusok számára is

Megszámlálhatatlanul sok weboldal és blog hirdeti ugyanazt a marhaságot, a keresőben bárki fellelheti ezeket.

A hihetetlen, 5-6 kilós fogyásokat dokumentáló kutatásokról a  Lipids in Health&Disease nevű, nem létező orvosi folyóirat számolt be.

Kiderült, hogy a Forskolin javítja az anyagcserét, ezzel együtt felgyorsítja a súlycsökkenést is több mint 800%-al. Valóban? Mi az anyagcsere és a súlycsökkenés sebességének az SI-mértékegysége? Hol tudjuk ellenőrizni ezeket az adatokat?

A Forskolinnak reklámarca is van. Úgy hívják, Herman Ágnes, és számos ikertestvérét lelhetjük fel világszerte. A hülyére vett török vásárlók Muhabir A. Hartman néven ismerik, és így tovább, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. Hisz úgysem néz utána senki, a vásárlók döntő többsége érzelmi döntést hoz. Ezt a legkönnyebb kihasználni.

Tudományos kutatás „igazolta” a „hatást”

Erről ennyit találunk: „A Forskolin hatását tudományos kutatás igazolta.”  Oda van írva, tessék szépen elhinni. Forrás nincs, hát nem elég neked, hogy egy honlap ezt írja?

 

 

 

 

 

 

Kamu facebookos kommentek:

 

Kicsit sem gyanús, hogy:

  • Ha a nevekre kattintasz, nem a profilra jutsz, hanem egy újabb „csodás átalakulásokat” bemutató oldalra.
  • A hozzászólások nyelvtanilag és stilisztikailag is tűrhetőek. Azért egy átlag magyar Facebook-felhasználóra nem ilyen.
  • A kommentek mindig frissek. Szinte percenként érkezik egy új, annyira „kapós” ez a termék. (Lassan az elhízott ember is egy veszélyeztetett faj lesz, amit rezervátumokban láthatunk csak.)

 

Ismerkedjünk meg néhány „sikersztorival”, természetesen „magyar” alanyok közreműködésével.

Itt van például „János”, aki állítólag 23 kilót fogyott.

János
Utóljára 30 éves korom előtt voltam ennyi

Keresztnév: János

Vezetéknév: Zalai

Kor: 47 éves

Súly: 108kg85kg

Lefogyott:23kg

És görög ikertestvére, aki szintén 23 kilót adott le.

Δεν έχω κοιλιά, έχω χιούμορ.

Η συσκευασία του Yacon Oxi μου μείωσε την όρεξη. Δεν ξέρω, πότε τα έχασα 5,10,20 κιλά. Στο τέλος έχασα 23 κιλά.

Γιάννης Μπέης
Έχασε 23 κιλά σε 3 μήνες

 

„Mónika”:

78 kg 4 héttel később: 64kg!!!

És a szemét, aljas hazugság: „Megmutatom neked Mónika eredeti fotóit, aki 4 hét alatt 14 kg-t fogyott, bármiféle edzés és diéta nélkül, nem kellett lemondania kedvenc ételeiről sem.”

Görög dublőre, „Maria” úgyszintén borzasztó büszkén mutogatja kiváló eredményeit. Nagyon érdekes, mert a képeken ugyanaz a személy szerepel, de Mónika 81, Maria viszont 116 kilóról indult. Valaki még ezt is elbénázta! A 35 kiló leadása ugyan stimmel, de valószínűleg a hülye szerkesztő félreértette, és a 81 kilót az „utána” képhez társította. De talán látszik is, hogy az alsó hölgy bal oldalt nincs mázsa fölött, a tőle jobbra lévő meg végképp nincs 81 kg.

„100% αλλαγή”

„Από 116 κιλά κατέβηκα στα 81 κιλά. Είμαι 35 κιλά λιγότερο. Κέρδισα την όρεξή μου, το λίπος μου κάηκε ξαφνικά. Απίθανο.”

Μαρία Μπατίρη
Έχασε 35 κιλά σε 4 μήνε

 

Zsírégetés diéta és mozgás nélkül?

Bármennyire is csábító egy ilyen ajánlat, azért érdemes utánanézned, hogy mik a zsírégetés alapjai. Nem túl bonyolult a dolog: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz, de ügyelve a makrotápanyagok arányára. Tehát: kiiktatni az egyszerű szénhidrátokat, ha nem ketogén diétát követsz, akkor a telített zsírok 95 százalékát is, a telítetlen zsírok mennyiségét pedig érdemes növelni.

Hogy miből mennyit kell enni, és hogy lehet kiszámolni a napi tápanyagszükségletedet, arról itt találsz hasznos információkat:

Étrend lassú szénhidrátokkal – fogyni vágyók részére >>

A zsírégetés akkor lesz a leghatékonyabb, ha súlyzós és aerob edzést is végzel, lehetőleg külön napokon. A súlyzós edzés – egy vacak tablettával ellentétben – már érezhetően gyorsítja az anyagcserédet, az aerob edzés pedig – helyesen végezve – zsírból fedezi az energiát.

Egy kicsit talán az is gyanús lehet, hogy havonta feltalálnak valami tuti fogyasztószert, a régiek meg valahogy elfelejtődnek. Vajon ki fog 5 év múlva emlékezni a mostani varázstablettákra?

 

A kamu fogyasztószerek reklámjainak még ma is nagyon sokan bedőlnek! Oszd meg ezt a cikket azokkal, akiket szeretnél erről a hülyeségről lebeszélni!

 

(A témajavaslatot köszönjük Illésnek! Ha te is találkoztál már olyan átveréssel, hülyeséggel, amiről még nem írtunk, jelezd nekünk e-mailen:  testepitek@testepitek.hu, vagy Facebookon)

 

 

90 napos diéta – Ezért ne csináld!

Este 6 után nem eszel? Kell egy nagy büdös pofon?

Fehérje diéta

Fogyókúrás ételek?

Hülye kérdések diéta alatt

Level diéta – a hülyeség határtalan

 

 

 

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük