Fogyókúrás ételek
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Fogyókúrás ételek?

Fogyókúrás ételekFogyókúrás ételek, melyek segítenek neked leadni a súlyfölösleget, és ezáltal újra karcsú, avagy szálkás leszel.” Eszem megáll. Az életmód magazinok természetesen hétről hétre újabb ötletekkel lepik meg olvasóikat, akik már epekedve várják az aktuális szent grált, ami majd levakarja róluk a zsírt. Bár mit várok én egy olyan oldaltól, ahol jól megfér a táplálkozási tanácsok mellett a horoszkóp és más ezoterikus baromságok, valamint celebhírek, és még ki tudja, mennyi haszontalan dolog?

Szóval a köztudatba sikerült ügyesen beleplántálni azt a tévhitet, mely szerint a fogyást bizonyos ételekkel érhetjük el. Érted, anélkül nem menne, csak ha része az étrendednek. Ilyen volt például a 90-es évek elején a nagy Abonett és müzli őrület, amikor az idióta semmit nem változtatott a rossz étrendjén, csak még pluszban ette ezeket is mellé, hátha lefogyasztják.

Negatív kalóriás ételek

Másik kedvenceim az úgynevezett „negatív kalóriás ételek”. Az állítólagos szakértők úgy vélik, vannak olyan élelmiszerek (többnyire zöldségeket és gyümölcsöket sorolnak ide), melyeket ha elfogyasztunk, szervezetünknek több energiába kerül megemésztenie, mint amennyit kinyer belőlük. Nettó baromság, hiszen ha így lenne, akkor, ha mondjuk csak paradicsomon és citromon élnénk, egy idő után éhen halnánk. Ez persze lehetetlenség, bár az biztos, hogy súlyos hiánybetegségekkel küszködnénk ettől az étrendtől.

Nagy divat a gyümölcsöket, mint fogyókúrás ételeket emlegetni. Hiszen „tele vannak vitaminnal, antioxidánssal”. És? Még ha így is lenne, ezek segíthetnek egészségünk megőrzésében, de zsírt nem fogunk velük égetni. Egy grammot sem. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a gyümölcsök milyen kiváló cukorforrások. Fruktózra (gyümölcscukor) semmi szükségünk diéta alatt, mert a zsírégetés ellen dolgozik.

„A hús hizlal”

Újabb okosság, természetesen ez is igen elterjedt némely körökben. Egyesek még büszkék is arra, hogy „leszoktak” a húsevésről, vagy maximum heti egyszer kerül ilyesmi az asztalra. Hogy honnan szedték ezt a hizlalásos marhaságot, nem tudom, de indokolni nem tudják, csak „hallották, olvasták” egy még náluk is hülyébbtől.

A hús a legjobb fehérjeforrásunk, és diétában is nagy szükségünk van rá, mert megfelelő edzés mellett segít megőrizni izomzatunkat, aminek megléte eleve magasabb fordulatszámon pörgeti az anyagcserét, így könnyebben tudunk  zsírt leadni.

Itt jegyezném meg, hogy ahogy fogyókúrás, úgy hizlaló ételek sem léteznek. Az étrended dönti el, hogy most épp fogyni fogsz vagy hízni, nem pedig egy-egy kiragadott étel. Természetesen vannak olyan élelmiszerek, melyek negatívan befolyásolják a diéta sikerét, de mindig a komplex étrendet kell vizsgálni. Hosszadalmas és macerás? Lehet, de az eredményért meg kell dolgozni.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük