Diéta

„Fogyni szeretnék, de nem akarok semmin változtatni” – mit lehet az ilyennel kezdeni?

Rendszeresen érkeznek ilyen jellegű megkeresések, mintha csodát tudnánk tenni. De tényleg reménytelen az ilyen ember?

Sajnos egyre megszokottabbá válik, hogy az ember, pláne, ha még laikus is, arra törekszik, hogy az adott területen a lehető legkisebb energiabefektetés mellett érjen el minél nagyobb sikert.

Ezért is van akkora piaca a rohadék fogyasztószereknek, ugye képesek még a tévében, rádióban is célzottan hülyíteni a nem túl tájékozott átlagembereket.

Íme egy tipikus kérdés, mely hozzánk is gyakran befut:

45 éves nő vagyok, imádom a rántott húst és a rakott ételeket, nincs időm rendszeresen enni, el vagyok hízva, utálok mozogni, de le akarok fogyni.

Persze legszívesebben azt írnánk, hogy te totál reménytelen vagy, hiszen semmit nem fektetsz be, így semmilyen eredményt ne várj.

De vajon tényleg csak ezek a szerencsétlenek a hibásak azért, mert semmilyen érdemi információt nem kaptak eddig az emberi test működésével és az energiamegmaradás törvényével kapcsolatban?

Hibás ebben az oktatás „minősége”, a gazdasági növekedést és fogyasztást hajszoló piacgzadaság, az agymosó tévéműsorok stb. Szóval amellett, hogy rettenetesen dühítő, hogy széles rétegek ennyire tudatlanok, valamennyire sajnálatra méltóak is.

Az meg, hogy nem szeret semmilyen sporttevékenységet végezni, szintén mélyről gyökerezik, alapja valószínűleg az, hogy nem érte sikerélmény. Nem tanulta meg, hogy ha valamibe energiát fektet, akkor az előbb-utóbb megtérül. Ebből kell kiindulni, és nagyon apró lépésekkel egyre több részsikert elérni, eléretni vele. Hátha rákap az ízére, vérszemet kap, és bekokszol egy bikiniversenyre 😀

Szóval ha ilyen jellegű megkeresés érkezik, vagy téged nyüstöl egy semennyire sem elszánt, de azért sikerre áhítozó, fogyni vágyó ismerősöd, ezeket a lépéseket javasoljuk:

– Mérd meg a testtömegedet, tudd, hogy honnan indultál. Az elején azért mindenki relatíve könnyen ad le zsírt, és ez a későbbiekben motiválhatja.

Egyél többször, de a mennyiségen ne változtass. „Hogy micsoda? Hatszor egyek egy nap??? De hát akkor még kövérebb leszek?” – érkezik a szokásos reakció, de egy pofánverés után tudatosítsd benne, hogy ha a test folyamatosan el van látva tápanyagokkal, bátrabban nyúl majd a zsírtartalékokhoz.

Cukor helyett édesítőszer, finomliszt helyett teljes kiőrlésű. Elképesztő, hogy még mindig ezeket a berögzült, ám roppant káros dolgokat használják sokan az ételek elkészítéséhez. Ugyanolyan finom lehet egy étel a fent említett alternatívákkal is.

Disznózsír vagy napraforgóolaj helyett olívaolaj, kókuszolaj, vagy zsiradék nélküli sütés-párolás. Nem nagy ügy ezekre átállni, jelentősen csökken a zsírbevitel, és a telített zsírok arányát is lehet csökkenteni.

Folyadékfogyasztás. Mennyit iszik egy átlagember egy nap? Talán egy litert sem. Egy 80 kilós embernek napi 4 liter koffein- és cukormentes folyadékra van szüksége. Adj minden héten napi 2 pohárral (fél literrel) több vizet neki, és még a közérzete is jobb lesz.

Sport? Na igen, valamit ezzel is kell kezdeni, mert a takarítás, meg a kertészkedés nem éget el annyi kalóriát, hogy látszata legyen. Ha az illető tényleg semmilyen sportot nem szívlel, csak az marad, hogy közlekedjen gyalog, ahova csak megoldható. Ha szeret zenét, vagy podcasteket, vitaműsorokat hallgatni, ezeket össze lehet kötni egy kiadós sétával. És itt utalhatunk vissza az első lépésre: ha egy hét után azt látja, hogy már fogyott valamennyit, akár meg is szeretheti a mozgást.

Csodamegoldások nincsenek, de ezek segíthetnek abban, hogy a lusta disznaja elinduljon a jó úton. Ráadásul nem is kerülnek semmibe, az egészséges életmód abszolút nem drága. De valahol el kell kezdeni.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük