Fogyás gyaloglással
Diéta

Fogyás, zsírégetés gyaloglással – a legjobb választás

A fogyás gyaloglással is legalább annyira eredményes, sőt, a testösszetételre nézve optimálisabb, mint a futás – már ha az illető jól is akar kinézni, és nem csak az motiválja, hogy minél kevesebbet mutasson a mérleg.

Mi a különbség a futás és a gyaloglás között?

Nagyon egyszerű a válasz: az intenzitás. Futás közben magasabb a pulzusunk, szervezetünket jobban igénybe vesszük, ez pedig azt eredményezi, hogy több kalóriát égetünk. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az energiát honnan nyerjük, és ez milyen hatással van a testünkre.

Aerob-kardió

Korábban már tárgyaltuk, hogy doppingszerek nélkül egy diétás ciklus mindig jár némi izomveszteséggel. Ennek mértéke nagyban függ attól, hogy mekkora kalóriadeficittel dolgozunk: ha valaki nagyon lecsökkenti a bevitt mennyiséget, vagy sokkal többet éget el, mint amennyit a táplálékkal bevisz, gyorsan fogyni kezd, de ennek izmai látják kárát.

Aerob edzés

A kardió mozgásformák – futás, intenzív kerékpározás stb. – nagyon egészségesek a szív és a vérkeringés számára, de az energia jelentős részét nem zsírból, hanem glikogénből (izomban tárolt szénhidrát) és – ami a legrosszabb – izomfehérjéből is nyerik. Ez pedig nagyon rossz üzlet azok számára, akik azt szeretnék, ha verejtékes munkával felépített izomzatukból maradjon is valami, ha már el kell róla tüntetni a zsírtakarót.

Az aerob edzést pont erre találták ki. Ha csak a mennyiséget nézzük, akkor a futás közben felhasznált 300-500 kalóra/30 perc magasan veri a gyaloglás alatt elégetett 100-300-at, viszont utóbbi csak minimális izommunkát vesz igénybe, így az energiát döntően testzsírból fedezzük.

Azt pedig könnyen beláthatja bárki, hogy hiába éget el több kalóriát, ha ez végső soron az izmai rovására megy, és – céljaival totál ellentétesen – egy rosszabb kinézet felé halad.

Ha nem számolod ki, nem fogsz fogyni!

 

Mikor égessünk zsírt?

Ez egy eléggé komplex kérdés. El kell döntened, hogy mi a fontosabb: több izom, vagy a minél kevesebb zsír.

Ha előbbi, akkor – ha nem vagy már eleve kövér – érdemes pár kiló izmot felépítened, és egy okos diétával, a lehető legtöbb izom megtartása mellett lepucolnod magad. Ne ijedj meg, naturálban törvényszerű, hogy ekkor a zsír mellett az izomtömeged és az erőd is csökken.

Fogyás gyaloglással

Ha az izom nem érdekel, de mindenképpen zsírt akarsz égetni, akkor – lehetőleg azért súlyzós edzés és megfelelő étrend mellett – vágj bele, és aerobozz annyit, amennyit nem szégyellsz. Ha az izomból fogyás sem zavar, akkor fuss nyugodtan, de aztán ne sírj, ha nem csak lefogysz, hanem el is fogysz. Mi szóltunk!

Még szintén kedvelheted...