Fogyás szódabikarbónával?

A csodaszerkeresés továbbra és éli világát, hiszen mint tudjuk, a munka illata igen-igen kellemetlen. Talán mondhatjuk rá, hogy büdös.

Gagyi női oldalak és lájkvadász blogok előszeretettel lovagolnak meg olyan témákat, melyek vonzzák a tudatlan, és ezért a csodákra fogékony réteget. Lásd: Laci bácsi a mecseki labodás ember (tudom, hogy egyik se stimmel, de még beperelne itt az öreg), különféle ezoterikus szarságok, Oravecz Coelho, a rák “ellenszere”, chemtrail stb. Na, közéjük tartoznak azok is, akik hisznek a szódabikarbóna (és még rengeteg más anyag) fogyasztó hatásában.

Mitől fogyunk?

Ez egy annyira bonyolult összefüggés, hogy még a túlsúlyos emberek is alig akarják tudomásul venni. Fogyás akkor következik be, ha kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk. Ha a kalóriát haszontalan tápanyagokból visszük be, attól még fogyunk, csak éppen nem zsírból, hanem izomból. Ha pedig sikerült összeállítani egy szemétkaja-mentes, kiegyensúlyozott és a mennyiségek terén folyamatosan kontrollált diétás étrendet, nagy valószínűséggel – megfelelő sporttevékenység mellett – zsírt fogunk égetni.

Na, de hogyan éget zsírt a szódabikarbóna?

Különösebben nem kell meglepődni, ugyanis hülyék, és hülyéket átverő, majd ebből meggazdagodó “szakértők” mindig is létezni fognak.

Az elmebeteg cikkek a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát, NaHCO3) hatásmechanizmusát kb. így írják le: segíti, gyorsítja az emésztést, ezáltal hozzájárul a fogyáshoz. Enyhén lúgos kémhatása miatt pozitív hatással van a gyomorsavtúltengésre, ezért használják sokan a rettentően okos módra történő többfogásos zabálások után.

A szódabikarbóna egyébként tényleg hasznos anyag, de a zsírhoz mindössze annyi köze van, hogy hatékonyan OLDJA. De nem a hasadról tünteti el a zsírt, hanem például edényekről, szövetekről…

Íme a szódabikarbóna ezernyi hasznos tulajdonsága. A zsírégetés még véletlenül sincs közöttük:

Gyógyászati

gyomorégés megszüntetése
haj, fejbőr korpátlanítása
kemoterápiánál adalékanyag a vesék kímélése érdekében
gyermekek életveszélyes asztmatikus megbetegedéseinél intravénásan alkalmazzák
az Arizonai Egyetemen rák elleni kezelések terén kísérleteznek vele
szálka eltávolítása;
rovarcsípés, viszkető bőr kezelése
a gyomor miatt bekövetkező csuklás ellen hatásos, de ha nem csuklunk, a szódabikarbóna szervezetbe jutása okozója is lehet a csuklásnak, büfögésnek és álmatlanságnak

Higiénés

izzadás szagának csökkentése
fésűk, kefék tisztán tartása
fogak fehérítése (fodormentaolaj adható hozzá ízesítőnek)
szagtalanítás, például szőnyegek szagtalanítása

Tisztítás

zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről
makacs szennyezések tisztítása edényekről, csempékről, hűtőgépből, sütőről stb.
ezüst kifényesítésére
szemcseszórással történő felülettisztítási eljárásnál (soda blasting, szódaszórás) az alkalmazott speciális összetevőkből álló szóróanyag alapja. Az eljárás hatékonyan tisztít, zsírtalanít, és nem okoz felületsérülést, így biztonsággal alkalmazható rozsdamentes acél, nemes- és könnyűfémek, üveg, krómozott felület, kerámia, de akár különböző műanyagoknál egyaránt

Egyéb, háztartási

szacharin tablettázására
valamilyen savanyú alkotórésszel (pl. trisóval) és keményítővel keverve sütőporként (a tészták állagának lazítására)
mosószódával és trisóval keverve penészedésgátló alapanyag (szabadalomszám: CA 2504014 C)
tűzoltóporok fő alkotóelemeként, mivel éghetetlen és hő hatására széndioxid (CO2) gázt fejleszt

(A témajavaslatot köszönjük Tibornak! Ha te is találkoztál már olyan átveréssel, hülyeséggel, amiről még nem írtunk, jelezd nekünk e-mailen:  testepitek@testepitek.hu, vagy Facebookon)

tápanyagtáblázatokban megnézheted, hogy az étrendedbe beilleszthető élelmiszerek mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak.

Ha egyéni étrendre van szükséged (mint mindenkinek),  szólj, segítünk és kiszámoljuk neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük