Fogyás hasról
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Fogyás hasról – ami működik, és amit gyorsan felejts el

Hasról fogyni – a legtöbb diétázónak ez a legfőbb vágya. Gyakran olvashatunk különféle gyakorlatokról, melyekkel „feszesebbé” varázsolhatjuk hasunkat, no de mi ennek az alapja? Fogyás hasról, de hogyan? Ezek a (többségében) hasizomgyakorlatok hogyan képesek eltüntetni a felhalmozódott hájat? Természetesen sehogy.

Zsírpárnáinkat akkor tudjuk csökkenteni, ha a napi tápanyagbevitelünk megfelelő, és emellett sikeresen meg tudjuk védeni izomzatunkat a katabolizmustól (leépüléstől). Szervezetünk számára ugyanis az izomtömeg felesleges a túléléshez, ezért ha nem használjuk, nem tápláljuk megfelelően, lebontja. Rá kell hát venni testünket arra, hogy minél több izmot tartson meg, és minél több zsírt égessen el.

Fogyás hasról hasizomgyakorlatokkal?

A hasizomgyakorlatoknak lehet természetesen helye egy diétás programban, de mindössze akkora súllyal, mint bármelyik más anaerob gyakorlatnak. A diéta egyik pillére tehát a súlyzós edzés. A heti edzésszám széles skálán mozoghat, egy profi testépítő heti 12 edzésétől a háromig.

Fogyás hasról

Legtöbbünknek elegendő heti 3-4 súlyzós edzés. A használt súlyokon és az ismétlésszámon lehetőleg ne változtassunk, csak ha esetleg csökkenne az izomerőnk (diéta alatt azért ez nem szokatlan). Az edzés időtartama ne legyen egy óránál több, igyekezzünk -az erőgyakorlatok kivételével- rövid pihenőidőt tartani a sorozatok között. Nem a sok ismétlés-kis súly kombináció szálkásít!

Diétás étrend

A tömegnövelő étrendtől abban különbözik, hogy testünk számára nem jelent kalóriatöbbletet, hanem ellenkezőleg, deficites lesz energia-háztartásunk. Legtöbbször a szénhidrátbevitelt csökkentjük, és emeljük a protein, illetve bizonyos mértékben a telítetlen zsír fogyasztását is. A magas fehérjebevitel segít kielégíteni izomzatunk megnövekedett tápanyag- és energiaigényét, és fékezhetjük az ilyenkor többnyire elkerülhetetlen izombontást.

A diétás étrend alapelvei

Tápanyagbevitel diéta alatt

Testépítők:
Fehérje: 3g/tskg
Szénhidrát: 5-1g/tskg (kezdeti, illetve végső mennyiség, hétről-hétre csökkentve)
Zsír: 0,5-1g/tskg

Súlyzós edzést korábban nem végzők:
Fehérje: 2g/tskg
Szénhidrát: 1g/tskg
Zsír: 0,5-1g/tskg

Fogyás hasról az aerob edzés segítségével

Aerob edzés nélkül ritkán eredményes a diéta. Aerob edzésnek számít minden olyan mozgás, ami viszonylag hosszú ideig tart (45-60 perc), alacsony intenzitású, monoton, tehát nem történik alatta számottevő izommunka. Márpedig ha az izmaink nem végeznek jelentős munkát, akkor az energiafelhasználás nem a bennük tárolt szénhidrátból (glikogénből) történik, hanem a zsírszövetekből. Célszerű ezért az aerob edzést lemerült glikogénraktárakkal végezni, hogy biztosra menjünk. Aaerob mozgásnak tekinthető többek között a gyaloglás, kerékpározás, szobabiciklizés, ellipszistréneren való edzés. Heti 3-8 alkalom a nagy többségnek megfelelő.

Honnan fogyunk?

Helyi zsírégetés csak a mesében létezik. Testünk komplex egész, onnan éget zsírt, ahonnan kedve tartja. Genetikánktól függ, hogy először mely testrészünkről kezd csökkeni a felhalmozódott fölösleg. Nőknél makacs területnek számít a csípő, derék, fenék, comb tájéka, férfiaknál leggyakrabban a hasi zsírpárna tűnik el utoljára.

Nem érdemes tehát csodagyakorlatoktól várni az eredményt, a zsírt nem tudjuk csak egy helyről eltüntetni, ez egy tévhit. Az eredményes diéta kulcsa a megfelelő étrend, és az edzés, ami ideális esetben súlyzós és aerob tréninget is magában foglal.

 

Nem tudsz lefogyni? „Segít” a természetgyógyász

Zöld kávé – fogyás, edzés és diéta nélkül?

Ananász diéta – zsírégetés bromelainnal?

Xtreme Gain – a kockahas átverés

Medoslim – a csodatevő fügekaktusz

Étvágycsökkentés – ez lenne a fogyás kulcsa?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük