Fogyás futással
Diéta

Fogyás futással – ezek lehetnek a buktatói

A fogyás futással is elérhető? Tényleg ez e legjobb megoldás a zsírégetésre? Joggal teszi fel ez a kérdéseket az, aki mozgásra szánja el magát egészsége és/vagy jobb kinézete érdekében.

Futás során mennyi kalóriát lehet elégetni?

Ez a szám három tényezőtől függ:

a futás intenzitásától,

a testtömegünktől és

a futás időtartamától.

Jó közelítéssel 300-500 kalóriát égetünk el 30 perc futás alatt, de ez tényleg nagyban függ egyéb tényezőktől is.

A futás a köztudatban szívósan tartja magát a legnépszerűbb fogyást eredményező mozgásformaként, és ez bizonyos esetekben nem is gond, hiszen a kalóriadeficit okvetlenül súlyvesztést eredményez. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy a fogyás miből történik.

Fogyás futással
Fogyás futással

 

Ha hosszútávfutókra akarsz hasonlítani, akkor nyugodtan fuss

Hogy milyen hatással van a rendszeres futás az emberi testre, azt értelemszerűen azok szemléltetik legjobban, akik életük részévé tették ezt a mozgásformát. Persze van aközött is különbség, hogy valaki sprinter vagy maratonista (előbbiek jóval izmosabbak), de nagy általánosságban kijelenthető, hogy a rendszeresen futók – amellett, hogy a futás tagadhatatlan egészségi előnyeiből is profitálnak – nem rendelkeznek jelentős izomtömeggel. Vannak olyan, csúcsgenetikával rendelkezők, akik igen, de biztosak lehetünk benne, hogy ha nem futnának, még ennél is izmosabbak lennének.

Wilson Kipketer hosszútávfutó
Wilson Kipketer hosszútávfutó

 

Miért nem izmos, aki fut?

A futás egy olyan mozgásforma, amely az emberek többségénél már kardió tartományban történik. A pulzus olyan mértékű lesz, hogy nem tudunk már összefüggően beszélni, és jelentős izommunkát végzünk. Az izommunkához szükséges energiát – egyénenként változó mértékben – a zsír mellett jelentős részben glikogénből (izomban tárolt szénhidrátból) fedezi a szervezetünk, és ami a legrosszabb hír:

izomfehérjét is felhasznál, vagyis lebont.

Nehéz megsaccolni, hogy egyes személyeknél mekkora arányú az izomfehérje-veszteség, de tény, hogy nem nulla. Ha szerencsés alkat vagy, akkor talán észre sem veszed a minimális izomveszteséget, de bizony vannak olyan is, akik rendesen lecsoffadnak, ha futni kezdenek. A futás és testépítés kapcsolatáról itt írtunk bővebben.

Mily meglepő, a futók számára sem az átlag magyar házikoszt lesz a megfelelő étrend. Ha az ajánlott napi 1-1,6 gramm/testsúlykilogrammnyi fehérjebevitelt megoldod, már sokat teszel izmaid megőrzéséért. Ha pedig ehhez még némi súlyzós edzést is társítasz, közelítesz a tökéletes megoldáshoz.

 

Mi szólhat még a futás ellen?

Huzamosabb ideig nem mindenki képes futni az első edzések alkalmával, hiszen ehhez az igénybevételhez szükséges egy alapkondíció. Ha ez nincs meg, törekedj a fokozatosságra, és kezdj sétával, amit váltogatsz futós szakaszokkal. Majd a futás részarányát időről időre növeled, és végül ez lesz a domináns.

A futás az ízületeket is komolyan terheli, érdemes megnézetned az edzések elkezdése előtt a térdedet, bokádat stb., mert a szokatlan terhelés sérüléseket idézhet elő.

Futás és fogyás
Futás és fogyás

 

Ki fusson, és ki ne?

Alapvetően abból indulj ki, hogy mi esik jól, és milyen mozgásformát végzel szívesen. Ha futni szeretnél, és ennek semmiféle egészségügyi kockázata nincsen, akkor bátran csináld. 

Ha szeretnél izomtömeget építeni, vagy legalább megőrizni a meglévőt, akkor legyél óvatos a futással. Ha biztosra akarsz menni, inkább aerob edzést végezz (gyaloglás, kerékpár, ellipszis tréner), amely alacsonyabb intenzitású, ám a zsírégetés szempontjából nem kevésbé hatékony, vagy még hatékonyabb is.

A futás 300-500 elégetett kalóriájához képest az aerob mozgásformák csak 100-300 kalóriát égetnek 30 perc alatt, de itt az energiafelhasználás döntően zsírból történik, így kevésbé fenyeget az izomvesztés réme.

 

Lehet-e egyszerre izmot növelni és zsírt égetni?

Ez egy igen gyakran felmerülő kérdés, és a rövid válasz rá az, hogy nem. Hiszen az izomnöveléshez kalóriatöbblet kell, azt pedig ember nem képes belőni, hogy éppen aznap pontosan mekkora az a mennyiség, amely már izmot növel, de zsírba nem rakódik le belőle semennyi. Így tömegnövelés alatt mindig jóval fölé lőjük a kalóriát, hogy biztosabb legyen a növekedés.

Hasonló a helyzet a diétánál, csak épp fordítva. Itt inkább az egyensúlyi szint alá lőjük a bevitt kalóriát, hogy biztosan beinduljon és tartós legyen a zsírégetés.

Aerob edzés

Két dolog írhatja felül a szabályt: ha az illető még full kezdő, és szervezete számára akkora impulzust jelentenek az első edzések, hogy egyfajta testösszetétel-változást eredményez. A rossz hír az, hogy ez viszonylag rövid ideig tart, és komolyabb kalóriatöbblet esetén óhatatlanul zsírosodás kezdődik, míg elégtelen tápanyagbevitelnél elmarad a fejlődés, vagy akár a visszájára is fordulhat.

A másik eset, amikor valaki doppingszereket használ. A koksz (itt elsősorban a szteroidokra és a növekedési hormonra gondolunk) olyan szinten belenyúl az illető hormonháztartásába, hogy simán zsírt veszíthet és izmot építhet egyszerre. Természetesen a doppingszereket senkinek nem ajánljuk nyugodt szívvel, de nyilván a versenyszerű sport része, és nem csak a testépítésre, erőemelésre jellemző széles körben e szerek használata.

Még szintén kedvelheted...