Fogyás combról
A láb edzése Diéta

Fogyás combról – hogyan lehetséges? Lehetséges egyáltalán?

Hogyan lehet fogyni combról? Melyek a combról fogyás feltételei? Ha azt gondolod, hogy van erre külön módszer, akkor nagyot tévedsz.

Elsősorban a nők szeretnének combról fogyni, még akkor is, ha nincsenek is elhízva, csak mondjuk az átlagosnál vastagabb, neadjisten izmosabb a combjuk. A buta társadalmi elvárások, ugye… Pedig egy szép, izmos női comb rettentő szexi is tud lenni, ha arányos a test többi részéhez.

Fogyás combról

De mi van akkor, ha valaki olyan szerencsétlen alkatot örökölt a szüleitől, hogy extrém módon zsírosodik a combja, és valóban esztétikai problémát jelent számára?

Ugrabugrálások, „combkarcsúsító” gyakorlatok?

Természetesen sokan szeretnének abból megélni, hogy rendszeresen különféle hangzatos edzésterveket, lehetőleg kellemes és nem túl megerőltető mozgásformákat találnak ki a helyi zsírégetés mítoszának erősítésére, de ezeket nyugodtan elfelejtheted.

Nem működik az az elmélet, hogy amelyik testrészedet dolgoztatod, onnan égeted a zsírt. Már csak azért sem, mert az izommunka során (amely tényleg a célzott részre hat) glikogént, (izomban tárolt szénhidrátot) és nem zsírt használ fel szervezetünk.

Az egyetlen módszer, ami működik

Nincs itt semmiféle varázslat. Az emberi test komplex egész, és azt, hogy melyik testrészünkről mennyi zsír égjen el, nem tudjuk befolyásolni. Mellbevágó, de sajnos ez az igazság.

Mit tudsz tenni? Először is elfelejted a zsírégetési célból végzett popsi- meg combfogyasztó gyakorlatokat, és elkezdesz aerob vagy kardió edzéseket végezni. Ha súlyzós edzések is szerepelnek az edzésprogramodban, akkor jársz a legjobban, mert megfelelő étrend mellett szépen javítani tudod az izom/zsír arányodat előbbi javára, és ezzel feszesebb lesz a tested, és még egészségesebben is fogsz kinézni.

Aerob edzés

De mi az az aerob edzés, és miért ezt kell csinálni, ha combról akarunk fogyni? Először is, ez nem csak a combról fogyást segíti, hanem minden testrészünkről égethetünk zsír e mozgásforma segítségével. Kardiót csak azoknak ajánlunk, akik nem féltik annyira az izomtömegüket. Az aerob edzésnél intenzívebb kardió mozgásformák ugyanis már számottevő izommunkával és izomfehérje-felhasználással is járnak.

Sehonnan, és combról sincs fogyás akkor, ha a kalóriabevitelünk pozitív. Talán kezdőknél és hosszabb kihagyás után visszatérőknél működhet egy darabig némi testösszetétel-változás, de alapvetően zsírégetés akkor történik, ha kalóriadeficitben vagyunk – magyarul: több energiát használunk fel, mint amennyit beviszünk.

Akár tetszik, akár nem, hozzávetőlegesen tudnunk kell, hogy mennyi kalóriát viszünk be – persze az sem mindegy, hogy milyen forrásból történik ez. Érdemes a makronutriensek (fehérje, szénhidrát, zsír) mennyiségét számolni, és az eredményeink függvényében módosítani akár hétről hétre.

Ha nem számolod ki, nem fogsz fogyni!

Nincs olyan, hogy csak combról fogyás

Legalábbis csak zsírból nincs. Mert az természetesen előfordulhat, hogy ha felhagysz a lábedzéssel, akkor combizmaid tömeg csökken, hiszen a szervezeted úgy érzékeli, hogy nincs szüksége ezekre az evolúciós beidegződés szempontjából felesleges szövetekre.

Helyi zsírégetés nem létezik sem combról, sem hasról, sem egyéb testtájékról. A munkát nem tudod megkerülni, mars a biciklire, és vegyél egy konyhai mérleget!

Szerző

Még szintén kedvelheted...