Diéta Étrendek

Flexible dieting – a rugalmas diéta lehet a fenntartható étrend?

Néhány éve kezdett terjedni az IIFTY (If It Fit Your Macros) elmélet, amely arról szól, hogy nem szükséges például a szénhidrátok és zsírok milyenségére figyelni, elég, ha az ezeket tartalmazó ételek grammra beférnek a napi tápanyagbeviteledbe.Nagyon menő hozzáállás, amikor valaki azzal dicsekszik, hogy akár gumicukorral is lehet diétázni, ha mondjuk a napi előírt szénhidrátbevitelt nem lépi túl. Ez természetesen erős túlzás, de a rugalmas diétának igenis vannak előnyei, és egészen értelmes dolognak tűnik.

Mi a gond a klasszikus testépítő diétával?

Tiszta, de idővel egyhangú lesz

Itt ugye az a lényeg, hogy „tiszta” forrásokból állítjuk össze az étrendünket, nagyon ritkán csalunk. Csaló étkezésnek legtöbb esetben az minősül, ha gyors szénhidrátot (nem edzés után) viszünk be, vagy telített zsírokat nagy mennyiségben. Esetleg a kettőt egyszerre.

A csirkemell-hal-tojás(fehérje), illetve rizs-hüvelyesek-zöldség-rendszeren alapuló étrend élettanilag szinte tökéletes, és ha valaki ezt élete végig tudja tartani, a táplálkozás terén csak jót tesz az egészségének. Nem mellesleg jól is fog kinézni.

A baj viszont az, hogy ez az étrend idővel egyhangú, unalmas lesz, és vágyunk valami változatosságra. Egyszerűen szükségünk van intenzívebb ízekre, de megszokásból is vágyunk a testépítő étrend elsajátítása előtt megszokott „finom” ételekre. Még akkor is, ha ma már egy diétás ciklusban is szinte minden ételt el lehet úgy készíteni, hogy hasonlítson az „eredetire”.

Nem tartható fenn életünk végéig

A testépítők által széles körben alkalmazott szénhidrátszegény vagy ketogén diéták jól működnek, de néhány hónap után egyszerűen nyűgnek érzi már őket az ember.

Senki nem képes hosszú évekig aszkétaként élni, tegyük hozzá, nem is éri meg állandóan megvonni a szánktól az ízletes falatokat.

Egy diétás ciklus után el is gondolkodik az ember, hogy merre folytassa tovább. Ismét tömegeljen teljes gőzzel, és a viszonylag gyors izomgyarapodás mellé hadd jöjjenek a zsírpárnák? Vagy grammra kiszámol étrenddel minden hónapban szedjen fel 0,01 kiló izmot?

Ne félj a „csaló” étkezéstől

Korábbi diétáim során minden „félrekajálás” után bűntudatom volt. Azt gondoltam, most jól visszavetem magam több nappal, esetleg héttel, és tehetek rá 10-20 percet a napi aerob edzésadagomra.

De az igazság az, hogy ha a makrotápanyag-beviteled rendben van, és nem fogyasztasz több szénhidrátot az előírtnál, továbbá a „rendes” és a „csaló” szénhidrátok aránya nem lépi át a 80-20-as arányt, az égvilágon semmi negatívumot nem fogsz tapasztalni.

Akkor mehet a diéta tortával vagy Sport szelettel?

Ennyire azért nem érdemes durvulni, a cukor sokkal értéktelenebb tápanyag, mint a lassú szénhidrátok. Könnyen belátható, hogy a gyors felszívódású szénhidrátok nem képesek hosszabb távon energiát biztosítani.

Tartsd meg a 80-20-as szabályt, tehát ha napi 100 gramm szénhidráton vagy, 20-at összekaparhatsz valami „tiltott” forrásból.

Kinek érdemes kipróbálnia a rugalmas diétát?

Versenyzőknek nem igazán ajánljuk, vagy maximum a ciklus legelején. A tiszta étrendes diéta biztonságosabb e téren, sok versenyen apróságok döntenek egy-egy versenyző javára.

A Flexibe Dieting azoknak való, akik egy hosszabb távú, fenntartható, és nagyrészt tiszta étrend mellett teszik le voksukat.

Mi van, ha kilengésre vágysz?

Nyugodtan egyél akár hetente több alkalommal is olyan ételt, ami a hagyományos diétába már nem férne bele.

DE!

Mindig tudd, hogy mennyi a napi tápanyagbeviteled, és ha ez meghaladja az előírtat, a következő napokban vegyél el valamennyit a szénhidrátból és/vagy a zsírból. Támpontként: egy gramm szénhidrát 4, egy gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz. A fehérje szintén 4-et, de ezzel a tápanyaggal nem szokás játszani amatőr szinten.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük