Egészségügy

Felmérés: a magyarok 53 százaléka semmit nem sportol

Aztán csodálkozunk, ha elhízunk, és mindenféle szervi bajunk van.Az EU friss felméréséből hámozta ki a hvg.hu, hogy a magyar lakosság

hetede (14 százalék) havonta legfeljebb kétszer-háromszor végez sporttevékenységet, míg a többség – 53 százalék – egyáltalán nem sportol.

Alig több mint fél évtizede az utóbbi mutató 44 százalék volt idehaza, ami akkor még megfelelt az uniós átlagnak.

Ami a sportolás helyszínét illeti, tíz hazai „sporttárs” közül hat otthon gyúr, további kettő pedig vállalati keretek között jár le mozogni. A munkáltatók által támogatott amatőr sportmozgalom nálunk, valamint az észteknél a legizmosabb az Eurobarometer szerint.

Arra a kérdésre, hogy ki miért űzi, hajtja, izzasztja magát, idehaza sokan azt válaszolták, hogy egészségügyi megfontolásból, illetve a jó kondíció érdekében.

A legutóbbi felmérés alkalmával a legnagyobb mértékben ugyanakkor azok száma emelkedett, akik fizikai teljesítőképességük javításáért „kínozták” magukat.

Pusztán a testedzés öröméért itthon csak minden kilencedik hobbijátékos sportol, míg Franciaországban például minden második.

Lustaság terén nem mi vagyunk az EU sereghajtói, az olaszoknak és a románoknak például közel a kétharmada, a portugáloknak, a görögöknek és a bolgároknak pedig több mint a kétharmada nem sportol. A másik végletnek az acélosabb finnek és svédek számítanak: náluk csak minden hetedik személyre igaz ez.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük