Felfújt izom
Edzés

Felfújt izom – a testépítés egyik nagy dilemmája

Az úgynevezett „felfújt izom” fogalma a testépítéssel csak érintőlegesen találkozók számára egy amolyan misztikus valami.

Úgy vélik, ezek a gyúrósok olyasmit növesztettek magukra, ami egy funkciótlan, csak díszként működő húshalmaz. A mechanizmust persze nem tudják, hogy ez hogyan kerül az illetők csontjaira, de ez nem is az ő dolguk. Ennek ellenére határozottan állítják: a testépítőknek műizmaik vannak.

Honnan eredhet a felfújt izom nevű baromság?

Egyrészt szerepe van ebben a testépítők magasan átlag fölötti fizikumának mind izomméret és erő terén. Ezek látványa egy mezei halandóban félelmet kelthet, és beindul egy természetes védekezési reakció: kisebbíteni, bagatellizálni igyekszik „riválisát”.

Felfújt izom

A másik (és bizonyos szemszögből jogosnak tűnő) megközelítése e fogalomnak az, hogy nyilvánvaló: ekkora izomzatot nem lehet természetes módon felépíteni. Itt a természetesség alatt kizárólag a doppingmentességre gondolunk. A táplálékkiegészítőket a koksszal azonosító barmokat inkább hagyjuk, ők a reménytelen kategória.

Miért nem felfújtak a testépítők izmai?

Mint fentebb említettük a „felfújt” jelző akkor állná meg a helyét, ha az izomnak nevezett testrész nem izomként funkcionálna. Tény azonban, hogy ezek valódi izomszövetek, erejük is sokkal nagyobb, mint egy átlagemberé. Ugyanolyan tehát az összetételük, és jóval több súly megmozgatására képesek.

Akkor lenne funkciótlan egy ilyen izom, ha nem adna plusz erőt a tulajdonosának, és passzív, zsírszövethez hasonló, tónus nélküli szövetként működne.

A felfújtság (ami például hüvelyesek fogyasztása után előfordulhat) továbbá nem keverendő össze a nyújtást elhanyagoló izmos emberek merevségével, és azzal sem, ha izmaik egyszerűen fizikailag akadályozzák őket egyes mozdulatokban – klasszikus példa a hátvakarás, vagy a legenda szerint megboldogult Greg Kovacs esetében a fenéktörlés.

Mikor lehet valóban „felfújt” egy testépítő?

Ez sem a szó szoros értelmében vett felfújás, de léteznek olyan szerek, amelyek a bőr alá, vagy egyéb helye való fecskendezésük után megnövelik a szövet térfogatát. Legismertebb ezek közül a Synthol nevű, és hát tegyük hozzá, nem kicsit idióták, akik ilyesmit használnak. Amellett, hogy egy laikus szemével nézve is erősen kilóg a lóláb, még az életükkel is játszanak ezek az őrültek.

Persze az átlagemberek nagyon nagy százaléka azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a Syntholt, és kb. mindenkire, aki már látványosabb izomtömeggel rendelkezik, ráaggatják, hogy „fel van fújva”.

A „leeresztés”, avagy a legfőbb érv a felfújt izom létezése mellett

A fogalom valódisága mellett kardoskodók leggyakrabban azt hozzák fel érvként, hogy a doppingszereket használó sportolók „leeresztenek„, miután leállnak a cuccal. Tehát fel voltak fújva.

Ebben is van igazság, hiszen miután valaki abbahagyja a doppingolást, az ily módon megszerzett izomzat nagyon gyorsan elkezdhet visszafejlődni. Egyszerűen eltűnik az a magas hormonszint, ami támogatja az extrém izomnövekedést. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezek nem valódi izmok voltak.

A doppingszereket használók közül ezt sokan nem akarják megérteni: ha kokszolsz, sem leszel örökké izmos. Mindképp építs fel egy alapot, eddz naturálban több évet, és ha versenyzésre adod a fejed, dönts okosan, mérlegelve az esetleges kockázatokat!

 

De miért „eresztenek le” a naturálok is, ha abbahagyják az edzést?

Továbbra sem azért, mert ők fel lettek volna fújva. Egyszerűen az elmúlt évezredek alatt így alakult ki az emberi test működése, hogy amire nincs szükség, azt elsorvasztja. Lásd még: doppingszerek használata miatt kialakuló heresorvadás stb. A modern kor csak 1-2 száz éve tart, és testünkben még erős a túlélési ösztön, amely sokkal hasznosabbnak érzékeli a zsírszövetet, mint az izomzatot.

Mivel a testépítőkön látszik leginkább, hogy mit sportolnak, így őket a legkönnyebb betámadni azzal, hogy „fel vannak fújtatva”. Egyébként nézd meg, mekkora súlyokat használnak, és meglátod, nem is annyira haszontalan az az izomtömeg, amit magukra pakoltak. Persze egy erőemelő teljesítményét – néhány kivételtől eltekintve – azért nem überelik, de a testépítőknek nem is ez az elsődleges célja.

Arról sem beszél senki, hogy ha van felfújt izomzatos testépítő, akkor az összes többi sportoló is hasonló elven működik, mert ha felhagynak az edzéssel akár ideiglenesen, akár véglegesen, a teljesítményük óhatatlanul romlik. Csak míg egy atlétára nincs ráírva, hogy most ennyivel lassabban fut, vagy alacsonyabbra ugrik, egy testépítőn azonnal látszik, ha jelentősen csökken az izomtömege.

Még szintén kedvelheted...