Bicepsz kiforgatás
Edzés

Felesleges gyakorlatok, melyekkel csak az idődet vesztegeted

Bicepsz kiforgatásTalán elsőre furcsának tűnhet, de a leghaszontalanabb edzőteremben és otthon végezhető gyakorlatok igen előkelő helyet foglalnak el a népszerűségi listán. Köszönhetően a köréjük épített mítosznak, valamint a nem túl nehéz végrehajtásnak.

Ha elég béna vagy, edzéssel töltött időd javarészét ilyen gyakorlatok végzésére pocsékolod, és aztán persze, hogy nem fejlődsz. Lássunk néhány közkedvelt, de teljesen – vagy az adott helyzetben – haszontalan gyakorlatot.

Bicepsz egykezes súlyzóval, kiforgatva

Ugye téged sem került el ez a legenda, miszerint, ha a súlyzót „kalapács” helyzetből indítod, és félúton kifordítod a tenyeredet, akkor nagyszerűen csúcsosítani fogja a bicepszedet. Ez egyértelműen baromság. A bicepsz formája, tapadási pontjai születésünktől fogva adottak, és semmilyen gyakorlattal nem tudjuk ezt megváltoztatni. Az izom formálását szinte mindenki összekeveri a körülötte lévő zsírszövet eltüntetésével, ennek kulcsa pedig a diéta.

 

Mások szerint ez a gyakorlat egyszerre edzi a brachialist és a bicepszet, hiszen a mozdulat első felénél előbbi, második szakaszában utóbbi izom fog dolgozni. Azt viszont elfelejtik, hogy ezek az izmok nem egyformán erősek, következésképp egyikük túlságosan nagy, másikuk pedig túl kicsi terhelést kap. Vagy mindkettő keveset – ez a leggyakoribb.

Fekvenyomás negatív padon

Elképesztő népszerűségnek örvend ez a mellgyakorlat is. Talán elsősorban azért, mert jó nagy súlyokat tudunk közben megmozgatni, ami kedvező hatással van az egónkra. A negatív pados nyomás – a testhelyzetből adódóan – főleg a mellizom alsó, valamint a középső részét dolgoztatja. Pont azt a területet, ami az egyenes pados nyomástól már amúgy is megfelelően fejlett a test egészéhez viszonyítva.

A felső mellizom viszont sokaknál erős lemaradásban van, ezért célszerű a negatív pados nyomást pozitív dőlésszögűre cserélni.

Csigás keresztezés

Miért mindig a legvékonyabb srác csinálja ezt a gyakorlatot? Megvan, ugye, amikor bejön az 50 kilós fiú, és egyből ehhez a géphez telepszik le.

A csigás gép remek szolgálatot tesz a profiknak, akik már elértek a fizikumuk finomhangolási szakaszába. Egy kezdőnek viszont teljesen felesleges ezzel bíbelődnie. A mellizom nem kap megfelelő stimulációt, és nem tudjuk kiaknázni a szabadsúlyos edzés nyújtotta lehetőségeket.

TwisterMajomkodás Twister gépen

Na, ez már egy igazi klinikai eset. Némely gyártók azzal a szöveggel próbálják ezt a terméket eladni, hogy segít a fogyásban, leégeti a zsírt a derékról. Hát persze, ez csak úgy megy, a helyi zsírégetés mítosza még ma is él és virul.

A Twister igazából semmire nem alkalmas. Érdemi izommunkát nem tudsz vele végezni, és zsírégetésre sem alkalmas. Vagy van olyan, aki képest ezt a bohóckodást aerob tartományban végezni?

Ráadás fekvőtámaszok edzés végén

Hiperaktív hülyegyerekek játéka, akik még nem tanultak meg elég keményen edzeni. Jobb esetben idővel elhagyják ezt a szokást, és rájönnek, hogy 2-3 mellgyakorlat után se fizikai se mentális energiájuk nem marad erre a kis „ráadásra”.

Vonatkozik ez azokra a szerintük roppant kitartó és szorgalmas egyedekre is, akik a teremből hazaérve, még otthon lenyomnak vagy 200 fekvőtámaszt. Ezzel bizonyítva, hogy az edzésük nem volt elég intenzív, és fogalmuk arról, hogy mi az a regeneráció.

Edzés és cél: legyenek szinkronban

Ezek csak a legdurvább példák, igazából bármelyik gyakorlat lehet felesleges, ha nem visz minket előre a kitűzött célunk felé. Gondoljunk csak a mindenféle karról fogyást (tényleg van ilyen idióta, aki ebben hisz), hasról fogyást ígérő okosságokra, zsírégetés reményében végzett brutális intenzitású kardiógyakorlatokra, szálkásítás céljából beiktatott kis súlyos-sokismétléses sorozatokra.

Mielőtt elkezdenél edzeni, mindig nézz utána, hogy az általad hasznosnak vélt gyakorlatok tényleg segítenek-e célod elérésében.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük