Ryan Kennelly
Versenyek

Fekvenyomás Ryan Kennelly módra

Ryan Kennelly

Ryan Kennelly, amerikai erőemelő olyat tud, amit senki a világon. Közel 500 kilót képes fekve kinyomni versenyen – képzelhetjük, edzésen mennyi megy neki egy kicsivel  szabálytalanabbul.

Kennelly esetében feje tetejére áll minden alapelv, ami meghatározza, hogy kiből lesz jó fekvenyomó. Emberünk ugyanis 188 cm magas, ebből kifolyólag hosszú végtagokkal rendelkezik, ami igen nagy hátrány lenne szokványos esetben. Ryan Kenelly-t ez nem zavarja, és 2007 óta ő tekinthető a világ legerősebb fekvenyomójának. Abban az évben 471 kg-ot teljesített, ezzel több mint 10 kilót vert az addigi csúcstartó, Gene Rychlak eredményére.

2008-ban Kennelly elképesztő módon, 17 kilóval döntötte meg előző évi csúcsát, ez a 2008. november 8-án nyomott 488,5 kg jelenti a mai napig a fekvenyomó világrekordot.

 

Mi kell a jó fekvenyomáshoz?

Ahhoz, hogy valaki eséllyel szálljon harcba a fekvenyomó versenyek trónjáért, a következő dolgok szükségesek, a szokásos kemény edzésen, helyes táplálkozáson és megfelelő pihenésen kívül:

  • Kivételes genetika: felesleges azon törni a fejünket, hogy mennyi doppingszert használunk majd a cél érdekében. Anyag nélkül is átlag fölötti teljesítményt kell elérnünk, különben hiába költjük el utolsó forintunkat is erre.
  • Technikai tudás: ismernünk kell testi adottságainkat, és ennek tükrében dönteni a gyakorlat végrehajtási formájáról. A rövidebb karú versenyzők eleve kedvezőbb helyzetben vannak, de egy relatíve hosszú karral rendelkező egyén is lehet sikeres, ha csiszolja technikáját. A hosszabb karokat ellensúlyozhatjuk szűkebb fogással. Ebben az esetben több munka hárul a delta– és tricepsz izmokra, ezért ezekre a szokásosnál nagyobb figyelmet kell fordítani edzésen.
  • Hajlékonyság: ha a fenekünk a padon marad, hidalhatunk derekunkkal, így rövidebb úton kell mozgatnunk a súlyt.

 

Ryan Kennelly fekvenyomó világcsúcsa:

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük