Bulvár

„Fehérjediétába halt bele kis híján egy testépítő” – megint lehet köpködni az egészséges étrendet

A bulvársajtó rendre kitesz magáért, ha a testépítéssel kapcsolatos sztereotípiákat akarja meglovagolni egy kis szenzációért cserébe.Egy eléggé balfasz fordítását olvashatjuk a Borson egy Mirrorban megjelent cikknek (ez a brit lap szintén a bulvárvonalon mozog), amely egy Sean Tierney nevű 34 éves testépítő káváriájáól szól. A sztori lényege, hogy a fazon bélcsavarodást kapott, és több hetet töltött kórházban, majdnem meg is halt.

A magyar fordításban „fehérjediéta” szerepel mint a betegség oka, az eredetiben az egy fokkal korrektebb „magas fehérjetartalmú étrend” olvasható.

A fehérjediéta név alatt egyébként egy rakás idióta étrend fut, mi is írtunk a leggyakoribb verzióról.

A bélcsavarodás, pontosabban bélelzáródás okaival kapcsolatban bárki utánaolvashat az orvosi portálokon, röviden összefoglalva ezek lehetnek: idegentest, óriás epekő, bélférgesség stb. Sehol nem olvasható, hogy a magas fehérjetartalmú étrend vezetne ehhez, de a népet muszáj volt megint hergelni.

A laikusok le is vonják majd a tanulságokat, amelyek a következők:

  • aki „gyúr”, az meghal, de minimum halálos veszedelmek leselkednek rá
  • nem szabad „sok” (magyarán: elegendő) fehérjét enni, jó lesz helyette a söröcske, meg egy „szendő” a büfében
  • aki „gyúr”, annak műizmai vannak, és nem áll fel neki – na jó, egy idő után az alkesznek sem, de azt megmagyarázza valami mással
  • a testépítők nem igazi sportolók, egy cementeszsákot sem bírnak el a hátukon, na meg kapálni se tudnak úgy, mint Józsi bá a kocsmából.

A fickónak is lehett volna annyi esze, hogy elmagyarázza, a magas fehérjetartalmú étrend mellett valószínűleg alig vitt be rostot, és kvázi belekötött a szar a beleibe. Ha a fent említett okok nem állnak fenn, ez lehet a legvalószínűbb forgatókönyv.

Szóval gyerekek, inkább ne sportoljatok, zabáljatok mindent, ami nem fehérje, és akkor egészségesek maradtok 😀

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük