Edzéstervek

Fegyencedzés – mire lehet ez elég?

Nem csak a „fogyni vágyó”, a zsírégetés feltételeiről semmit nem tudó nőket lehet egy-egy hangzatos nevű idióta diétával megvezetni. Az ilyen-olyan fantázianévvel ellátott „edzéstervek” célcsoportja éppenséggel az a réteg, aki egy hónap súlyzózás után meglepődve tapasztalja, hogy még mindig nem sikerült kigyúrnia magát a strandra vagy a diszkóba.

A „fegyencedzés” elmélete

Egy Paul „Coach” Wade nevű, a hírhedt San Quentin börtönt is megjárt haszonleső már könyvet is írt erről. A módszer lényege, hogy csak saját testsúllyal végezhető gyakorlatokból állhat az edzésprogram, és egy-egy szintet teljesítve lehet lépni a következőre.

A súlyzós edzés pedig – szerinte – felesleges, használhatatlan izmokat épít. Azért megnéznék egy erőemelőt, aki fekvőtámaszozással készül fel egy fekvenyomó versenyre, hogy vajon mire vinné, tudna-e „hasznosabb” izmokat építeni.

Hat gyakorlaton alapszik ez az egész: guggolás, fekvőtámasz, fekvőtámasz kézenállásban, híd, húzódzkodás és lábemelés. Bravó, igazán nagy teljesítmény volt ezeket újra kitalálni, és még rendszerbe is szedni.

Szóval az úgynevezett fegyencedzés nem más, mint a funkcionális edzés felcicomázott változata, és a spanyolviasz sokadjára való feltalálása.

Fegyencedzés

A saját súllyal végzett gyakorlatok rendkívül hasznosak, ha valaki még nem elég érett a súlyzós edzésre, továbbá állóképesség növelésre is alkalmasak. Az az állítás viszont, hogy a súlyzós edzéssel „felesleges”, az ún. fegyencedzéssel meg „hasznos” izmokat lehet építeni, nagy butaság. A saját testsúllyal végzett gyakorlatok egy bizonyos szintig fejleszthetik a fizikumot, de jelentős tömeget ezekkel nem lehet építeni.

Hagyd a fenébe

A „fegyencedzés” semmi hasznosat, semmi pluszt nem jelent a hagyományos funkcionális edzéshez képest. Nem érdemes pénzt kiadni a könyvért, és ha tömeget szeretnél növelni, arra sokkal alkalmasabb a súlyzós edzés.

Félreértés ne essék tehát: egy bizonyos szintig valóban hasznosak a saját testsúlyos gyakorlatok, de felesleges őket csíkos fegyencruhába öltöztetni.

Szerkesztőségünk közben úgy döntött, mi is szeretnénk meggazdagodni, ezért

kitaláltuk a pék edzéstervet. Az egész semmiben nem különbözik egy hagyományos tömegnövelő edzéstervtől, de minden sorozat előtt tisztelgünk egy péklapátnak, ezzel izmainkba összepontosítva a világegyetem energiáit.

Ráírjuk a borítóra, hogy „a legjobb edzésmódszer”, meg „ettől két hónap alatt Mr. Olympia szintű leszel”. Félő, hogy tolongna a sok hülye a könyvesboltokban.

Idióták az edzőteremben

Synthol – olajat az izmokba!

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

Az ideális edzőterem – itt edzünk mi!

Milyen a jó személyi edző?

A testépítés története

Koksszal könnyű (?)

Tömegnövelés az utcán – így él a hajléktalan testépítő

Mr. Olympia 2014 – Phil Heath negyedszer!

Mr. Olympia – a testépítés nagyjai

Mit eszik az uralkodó Mr. Olympia?

Frank Zane – testépítés az esztétikum jegyében

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük