Fazekas Róbert
Dopping

Fazekas véletlenül doppingolt?

Fazekas RóbertNem szándékosan doppingolt Fazekas Róbert, ezért a másodfokú doppingbizottság nyolcról hat évre csökkentette az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető büntetését.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pénteken az MTI-nek elmondta, hogy Fazekas olyan táplálékkiegészítőt fogyasztott, amely sztanozololt tartalmazott.

Július 10-én derült ki, hogy a 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a londoni olimpiára, mivel a sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki.

A doppingbizottság első fokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre tiltotta el, ez ellen Fazekas fellebbezett. A másodfokú doppingbizottság – amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség és a nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) egy-egy jogásza kapott helyet – pénteken a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel az atlétát, de büntetését hat évre mérsékelte.

A nyugat.hu szerint Fazekas az általa fogyasztott, legálisan a kiskereskedelemben megvásárolható táplálékkiegészítők közül egyet a Magyar Antidopping Csoport hivatalos előírásai szerint az ausztriai seibersdorfi laborban bevizsgáltatott. A laboratóriumban a felbontott, Fazekas által a versenyszezonban használt, valamint ugyanezen termék véletlenszerűen vásárolt eredeti, bontatlan csomagolásában is sztanozololt mutatott ki. Günter Meiner, a labor vezetője arról tájékoztatja a MACS-ot, hogy a felbontott és teljesen zárt táplálékkiegészítőben is 300ng/g sztanozololt találtak.

 

„Két tényállás van. Fazekas Róbert nem doppingolt, azaz tiltott szert teljesítményfokozásra nem használt, ugyanakkor szervezetében ott voltak a sztanozolol nyomai. Robi számára július végén nagyjából világossá vált, hogy sportolói pályafutása véget ért, de mindvégig fontos volt neki, hogy a nevét tisztázzák” – nyilatkozott a honlapnak Czeglédy Csaba, Fazekas jogi képviselője.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes Fazekas győzött a 2004-es athéni olimpián, ám a Nemzetközi Olimpiai  Bizottság (NOB) doppingvétség miatt megfosztotta az első helytől – akárcsak klubtársát, a kalapácsvető Annus Adriánt. A szombathelyi dobó a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. A Magyar Atlétikai Szövetség két évre tiltotta el Fazekast, aki visszatérése után indult a 2008-as pekingi játékokon, ahol döntőbe jutott, s a nyolcadik helyen végzett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Fazekas, aki Annus irányításával edzett, a tavalyi, tegui vb-n kiesett a selejtezőben. Idén áprilisban teljesítette az olimpiai A szintet. A júniusi, Helsinkiben rendezett Eb-n nem indult.

Most akkor félnünk kell a tápkiegektől?

Nem! A hazánkban forgalmazott, megbízható gyártótól származó táplálékkiegészítők teljesen biztonságosak. Nem tudni, hogy Fazekas valójában min csúszott el, de szinte kizárt, hogy kiegészítő miatt. A dopping szerves része az élsportnak, hiába pattog a MACS, mindössze azt éri el, hogy a laikusok szemében még jobban lejáratja sportolóinkat.

Tényleg itt van az ideje, hogy szteroidokhoz nyúlj?

 

Van-e doppingmentes győztes az olimpián?

 

 

 

 

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük