Blog Edzés Tömegnövelés

Ezért ne eddz keményen!

 

Az úgynevezett „kemény edzés” fogalmát sokan rosszul értelmezik, és csak néznek, miért nem jön a várva várt fejlődés, amikor az a 200 kilós nigga is azt ordítja a Youtube-videóban, hogy amortizáld le magad brutális súlyokkal minden egyes edzésen.

Ez a cikk ismét csak azokhoz szól, akik doppingmentesen edzenek, tehát naturálok. A „ha fehérjét meg kreatint >szedel<, akkor már nem vagy naturál” filozófiát valló csökkentértelműek végképp ne olvassák.

Szóval a naturál világ totál más, mint a kokszosoké. Egyáltalán nem igaz, hogy a dopping csak pár százalékot dob a teljesítményen, vagy a kinézeten. Vicces lenne, ha egy fekvenyomó például csak 10-20 kilóval tudna többet teljesíteni cuccal, mint anélkül. Látott már valaki 250 kilós nyomást naturálban? Na ugye!

Ha nem élsz az extra fejlődést elősegítő anyagok előnyeivel (és megannyi hátrányával), jobb, ha óvatosabb vagy, és egy kicsit mértéktartóbb vagy. Kezdők gyakori hibája, hogy azt hiszik, a több egyben jobb is, ezért végeznek sokkal több gyakorlatot és sorozatot, mint egy tapasztaltabb gyúrós.

Mi történik, ha leutánzod a szemes tápon és szurin felhizlalt barmok edzéseit?

Roppant káros, hogy ezek a faszfejek szinte soha nem említik, hogy hé, „bro”, én azért engedhetem meg magamnak ezeket, mert tele vagyok, mint a déli busz. Szerencsétlen 50 kilós ektomorf gyerekek meg azt hiszik, eddig azért nem fejlődtek, mert nem edzettek olyan keményen, mint a videóban majomkodó alak. Az persze nem lehet a baj forrása, hogy parizeres zsemlén élnek, és még edzeni sem tanultak meg rendesen.

Ha naturál testépítőként leutáznod ezeket a hülyéket, még inkább keresztbe teszel a fejlődésednek. Durva túledzéshez vezethet, ha vadbarom módjára téped a vasakat minden edzésen. Ez az állapot pedig sokkal károsabb, mint az aluledzés – bár én utóbbit csak „Stay hungry” edzésnek hívom Arnold (amúgy elég gyengécske) filmje után.

Engem pl. motivál, ha 1-1 edzésen nem megyek el a végsőkig, és 2-3 ilyen után már szinte várom, hogy jól odabaszhassak végre. Figyeled az arányokat? Nagyjából 3:1 a mértékletes és a vadállat módra végzett edzések aránya. De akkor sem lesz semmi baj, ha 10-ből 9-szer tartasz mértéket, és okosan, de nem elborult aggyal edzel.

Az okos edzés persze nem egyenértékű a tinglitangli bohóckodással. Használj akkora súlyokat, hogy megfelelő terhelést kapjanak izmaid. Hogy az izombukás mennyire szükséges minden esetben? Erről itt írtunk. Ez ismétlésszámban testépítőknél 8-12, erőemelőknél az alja akár 3 is lehet ciklikusan, de mindig tudd, mit miért csinálsz, és ne azokat utánozd, akik egy teljesen más, fecskendőkkel megbolondított világból szólnak hozzád.

Keménykedj másban!

Tudod, mi a hobbiszintű testépítésben az igazi keménység? Több dolog is van az első legfontosabb az étrend betartása. Heti három-négyszer hülyére edzeni magad semmi ahhoz képest, hogy a napi kb. 6 étkezést egyáltalán elkészíts, kiszámolj – ha szemre még nem érzed a mennyiségeket, illetve előteremtsd rá az anyagiakat.

Viccesen hangzik, de ilyenkor van némi igazsága a súlyzós edzést lefitymáló bölcsészeknek, akik elmondásuk szerint „agyra gyúrnak”.

Például tudod, hogy nagyjából

mennyi fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot viszel be tömegeléskor vagy diéta alatt?

Nem grammra pontosan, de azért egy tól-ig-et (pl. 180-200) érdemes kiszámolni, hogy ha nem jön az eredmény, legalább sejteni lehessen, hogy mi az oka. És persze így tudsz változtatni, variálni a bevitt tápanyagmennyiségeken.

Tudod-e,

milyen kemény dolog összekaparni a megfelelő alvásmennyiséget, különösen, ha váltott műszakban dolgozol, esetleg otthon, mikor aludnál még felsír 1-2 kölök is?

Mert ha nem pihensz eleget, az bizony sokkal inkább hátráltat, mint ha 1-2 erőltetett ismétléssel kevesebbet végzel egy edzésen.

Összegezve tehát, nem akkor vagy punci, ha nem csapod szét magad minden edzésen totál értelmetlenül, hanem akkor, ha fogalmad sincs arról, hogy ez a sport sok összetevős, és az arányok eltolódnak: az edzésen kívül sem a táplálkozásra, sem a pihenésre nem figyelsz kellőképpen.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük