Ezek kellenek ahhoz, hogy normálisan tudj otthon is edzeni

A testépítést vagy erőemelést hobbiszerűen űzők életében gyakran elérkezik az a pont, amikor elgondolkoznak rajta: nem lenne-e érdemes beruházni egy otthoni edzőteremre?

Ha otthon edzel, számos előnyét tapasztalhatod:

  • bármikor edzhetsz, akár éjszaka, vagy ünnepnapokon is
  • közel van a terem, nem kell utazni
  • mentesülsz a mai edzőtermek sokszor irritáló világától

Persze a dolognak akad hátulütője is:

Na de mindent összevetve, úgy vélem, inkább előnyös, ha otthon is tud az ember edzeni. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy rendes terem legyen, a szükséges alapfelszerelésekkel. A divatos “multifunkciós” gépeket felejtsd el, ezek olyanok, mint az ezermester, aki elvileg mindenhez ért, gyakorlatilag semmihez sem eléggé.

Mi kell egy otthoni teremhez?

Legelőször is elegendő hely. Ez függ attól, hogy hányan fogjátok egyszerre használni a termet, de legalább három fő tudjon egyszerre dolgozni.  Egy 10 négyzetméteres helyiség ezt már biztosítja, de sose bánkódj, ha ennél nagyobb is van odahaza. Nem árt, ha a teremnek van ablaka, hogy szellőzzön, és mellette fűthető és szigetelt, hogy télen is használhassátok.

Aztán kellenek súlyok. Annyi, hogy ha hárman is maximális súlyokkal dolgoztok egy-egy alapgyakorlaton, akkor is kb. meglegyen a kellő mennyiség. Ehhez 500-600 kilónyi vegyes (1,25 – 25 kilós) tárcsa már bőven elegendő. Persze ha egyedül fogsz edzeni, ennek a fele is elég, hacsak nem dédelgetsz versenyzői álmokat. A súlyokat tárolni is kell valahol, erre találták ki a súlyzótartó állványt.

súlyzótárcsa állvány

A súlyokat rá is kell tenni valamire, úgy van, rudak is kellenek. Két erősebb rúd fekvenyomáshoz, felhúzáshoz, guggoláshoz, illetve igény szerint kisebbek és könnyebbek egyes kar- és vállgyakorlatokhoz.

súlyzórudak

Nem árt, ha az egyenes rudak mellé beszerzel egy-egy francia és EZ-rudat is. A rudak tárolására praktikus megoldás egy falra szerelt rúdtartó “fogas”.

Fekpad. Érdemes kettőt is beüzemelni, ezek közül legalább az egyik állítható is legyen. Figyelj a teherbírásra, inkább legyen erős és tartós, mint dizájnos. A bevásárlóközpontokban kapható, 100 kilóig terhelhető padokat felejtsd el!

fekpad

Egykezes súlyzókat is vegyél, vagy csinálj (csináltass)! Itt ugye kétféle út van, vagy lesz 4-6-8 rudad és azokon cserélgetitek a tárcsákat, vagy egy bazi nagy állványra felteszed a már összeállított egykezes súlyokat. Utóbbi jóval költségesebb, de praktikusabb megoldás. Érdemes 60 kilóig elmenni, ami nem is olyan nagy súly az egykezes evezéshez vagy fekvenyomáshoz, de simán bele lehet erősödni mellről nyomásban is.

Csigák. Az egyik leghasznosabb, már gépnek minősülő edzőtermi eszközök. Praktikus, ha kettő van belőlük: egyik a lehúzáshoz (ez ugye egy hátgyakorlat), másik a lenyomáshohz (a tricepsz edzésére).

A  csigák esetében úgy tapasztaltam, jobb megoldás az, amikor te pakolod fel a tárcsákat szinte korlátlan mennyiségben, ellentétben a lapsúlyos csigával, amit hamar kinő az ember. A csigákhoz szükség lesz legalább kétféle fogantyúra, egy rövidre és egy hosszabbra.

Állványok, erőkeretek. Guggolni ugye állvány nélkül lehetetlenség, az erőkeret meg nagyon hasznos tud lenni, ha egyedül edzel, és mondjuk lent maradsz a súllyal. Nem olcsó mulatság, ezért érdemes hegeszteni egyet jó erős zárt szelvényből.

Vádligép. A vádli edzéséhez muszáj valamilyen gépet beszerezni. Az ülő vádligép általában kevesebb helyet foglal, de ha mindenáron állva szeretnéd végezni a gyakorlatot, helytakarékos megoldásként a falba rögzítheted az egészet, és ha nem használod, lehajthatod a válltámaszt.

Scott-pad. Amellett, hogy izolálva tudod rajta edzeni a bicepszedet, más gyakorlatokhoz is segítséget nyújthat, amikor háttámaszra van szükséged.

Scott pad

Lábnyújtó-hajlító gép. Legpraktikusabb, ha az egyik fekpaddal össze van építve, így alig foglal el plusz helyet.

Kiegészítő eszközök

Ezek nem alapvető kellékek, de mivel kevés helyet foglalnak, simán elférnek egy háztáji edzőteremben.

Bandázs: guggoláshoz térdfájósaknak, de könyökre, csuklóra is tekerheted.

Kartámasz: a jó öreg Arnold-féle szabályos bicepszezéshez, amit követhet néhány, szintén Arnold-féle csaló ismétléses sorozat.

Gurtni: ha úgy érzed, a gyenge alkarod hátráltat abban, hogy nagyobb súlyokat használj felhúzáshoz vagy evezéshez.

Tükör: falra felszerelhető, egótréning napokon kifejezetten jól jöhet.

Ezekkel az eszközökkel simán kihozhatod a maximumot az edzéseidből, de arra készülj, hogy a készlet használtan beszerezve is belekerül majd néhány százezer forintodba. Ha telik rá, nyugodtan vágj bele, hosszabb távon nagyon is megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük