Edzés ártalmai
Blog

„Ez káros! Meg az is!” – amit laikusok nélkül nem tudnánk a súlyzós edzés „ártalmairól”

A testépítés-erőemelés világában otthonosan nem igazán mozgó, a súlyzós edzést végzőket csodabogárnak tekintő többségi társadalom rettentő okosságait szedtük csokorba.

Sok-sok év, sőt, évtized edzőtermi edzés és az ezzel járó életmód szerves része, hogy az ember időről időre vicces reakciókkal találkozik, ha családja és baráti köre nem alkot egy halmazt az edzőpartnereivel.

Edzés ártalmai

Gyakran intik óva az egyszeri hobbitestépítőt, hogy amit csinál, az „káros”, veszélyes. Bezzeg ha mi figyelmeztetjük őket a tunya életmód, túlzott cukor-, zsír-, alkoholfogyasztás veszélyeire, máris megy a sértődés.

Hasi zsír eltüntetése

Elgondolkodtam azon, hogy ha minden, rettentően jóindulatú tanácsot megfogadtam volna, ami valamilyen veszélyre figyelmeztet, már rég felhagytam volna a sporttal, és csak az ujjaimat edzeném a távirányítóval vagy a telefonom gombjaival. Természetesen jóféle házikoszt és sörikék társaságában.

Fehérje? Az nagyon káros!

Érdekes, hogy minél butább az ember, annál magabiztosabban hajtogatja igazát, sok esetben teljes meggyőződéssel. Hányan, de hányan mondták már, hogy a fehérjepor – az ő nyelvükön „tömegnövelő”, „tápszer” – mennyire káros.

Női fehérje

Tönkremegy tőle a vesém, májam, hovatovább nemzőképtelenséget/meddőséget okoz. Persze ezek a jóakarók olyan „bonyolult” mikrobiológiai ismeretekkel sincsenek tisztában, hogy mi az a fehérje (nem csak a por, hanem ami szinte minden élelmiszerünkben benne van). Elég, hogy hallották valakitől (egy hasonlóan tudatlan személytől) az infót, és akkor az máris igaz.

A túl nagy izomtömeg káros

Főleg nők rettegnek ettől, itt már leírtuk, miért nem érdemes amiatt parázni, hogy túl izmos leszel. Másrészt doppingszerek nélkül még senki nem lett „túl izmos”.

A sok vízivás is káros

A legtöbb súlyzós edzést végző személy esetében problémát jelent, hogy elegendő és megfelelő minőségű folyadékot vigyen be. Egy 100 kilós ember vízigénye napi 4-5 liter is lehet, és valljuk be, nem egyszerű ezt kivitelezni.

Na, de mennyit is iszik egy sporttevékenységet nem végző átlagember? Nagyjából annyit, amennyit akkor, ha megszomjazik. No, meg azzal sincs tisztában, hogy a kánikulában annyira „jól eső” sör vagy cukros üdítő nem a legjobb megoldás.

Ásványvíz

A túl sok víz bizony káros – vallja a hozzá nem értő, hiszen ha ő is annyit inna, amennyi a tényleges szükséglete, az már hatalmas kimozdulást jelentene a komfortzónájából.

Sajnos még bulvármagazinok cikkei között is találhatunk olyan írásokat, amelyek azt fejtegetik, hogy a „sok” (napi 3-4 liter) víz káros. Pedig inkább az a helyzet, hogy a népesség nagy része folyamatosan dehidratált állapotban van, aztán persze nem értik, mitől fáj a fejük és szottyosodik a bőrük.

A túlzásba vitt edzés káros

Ha mondjuk heti 4-5 alkalommal is lemész az edzőterembe, a laikusok elkezdenek aggódni, hogy tönkreteszed magad testileg (nem pihensz eleget a tévé/számítógép előtt) és lelkileg (kimaradnak olyan fontos dolgok az életedből, mint például a Barátok közt) is.

Túl izmos

Lehet, hogy irigyek, hogy neked van egy világos célod, amelynek alá tudsz rendelni néhány totál felesleges dolgot?

A felhúzás káros

Ez a féltő gondoskodás már inkább edzőteremben is néha megforduló, jellemzően kezdő személyek felő érkezik.

„Tönkreteszi a derekadat”. Ennyi. De ezt már 100 kilónyi súlytól hajtogatják, hiszen az „rengeteg”.

Felhúzás

Az igazság természetesen az, hogy korrektül végrehajtva a felhúzás sem veszélyesebb, mint bármely más gyakorlat. Persze a kivitelezése nehezebb, hát tessék megtanulni a helyes végrehajtást.

A guggolás mindent tönkretesz

De tényleg! Amellett, hogy a térdet, derekat, bokát hazavágja, már olyat is hallottam, hogy a bicepszre is veszélyes.

Természetesen ezek mind kifogások a gyakorlat ellen. Valljuk be, guggolni nem túl kényelmes, legalábbis, ha akkora súlyt használunk, amennyi már úgy finoman kétségeket ébreszt bennünk, hog egyáltalán felállunk-e vele.

C-vitamin? Meg akarsz halni?

Még mindig megy a rettegés a C-vitamintól az állítólagos vesekövet okozó mellékhatása miatt. Korábban kifejtettük, miért nem kell ezeket elhinni, de tény, hogy – hála egyes egészségügyi portáloknak és tudatlan orvosainknak – a magyar ember úgy fél a C-vitamintól, mint a tűztől. Holott ésszerű keretek között nagyon sokat segíthet az általános egészségi állapotunk megőrzésében vagy javításában.

Van, aki a gyógyszerlobbit sejti a C-vitamin-para mögött, de simán lehet, hogy egyszerűen csak egy bolond százat csinált.

Kreatin? Tönkremegy a veséd!

Amennyi ellenségre szert tettek a testépítő életmód során, már nem is szabadna lennie veséimnek. De jelentem, mindkettő megvan, és kifogástalanul működnek.

Kreatin

Ha elegendő mennyiségű folyadékot viszünk be, semmi gond nem lesz a kreatin fogyasztásától.

A kreatin túlmisztifikálásában úgy érzem, ludasak a régebbi testépítő magazinok is, ahol gyakorlatilag legális kokszként reklámozták e valóban hasznos, de nem esszenciális kiegészítőt.

A sok alvás káros

A jobb izom- és erőnövekedés érdekében mindannyian megpróbálunk a lehető legtöbbet aludni. Akár 9-10 órát is, ha egyéb teendőink ezt lehetővé teszik.

Közszájon forog az a vélekedés, hogy a sok alvás káros, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli. Na, de mi a helyzet egy olyan személy esetében, aki a szív működésére kedvező hatással bíró súlyzós edzést, urambocsá’ aerob vagy kardió edzést is végez?

Melatonin és az alvás

A kialvatlanság sokkal veszélyesebb, mint a túl sok (vagy talán helyesebb úgy nevezni, hogy elegendő mennyiségű) alvás. És utóbbival nagyobb fejlődés érhető el. Ha teheted, aludj, amennyit csak tudsz, ígérjük, nem lesz semmi bajod.

A kokszolás káros!

Na jó, ez tényleg igaz.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...