Eugen Sandow, a modern testépítés atyja

A testépítő életforma követői közül sokan kedvelik a klasszikus fizikumokat, és tartják példaképüknek a még nem szétkokszolt se nem rommá vízhajtózott testű fazonokat. Kicsit több rajtuk a zsír, és nincs akkora tömegük, mint a mai sztároknak? Annyi baj legyen, cserébe sokkal természetesebbnek hatnak, és az igazi őserőt tárják elénk.

A testépítés mint életforma kialakulásának origópontja minden bizonnyal Eugen Sandow, a 19. század végének és a 20. század elejének legendás erőművésze és testkultúra-nagykövete.

A modern testépítés örökké adósa marad ennek az embernek, talán valamelyest sikerül azért neki törleszteni azzal, hogy a mindenkori Mr. Olypia egy Sandow-szoborral gazdagodik. De nézzük meg részletesen, ki volt Eugen Sandow, és miért nevezik őt teljes joggal a testépítés megteremtőjének

Eugen Sandow 1867. április 2-án született az akkor épp Poroszországhoz (ma Oroszország – Kalinyingrád) tartozó Königsbergben, Friedrich Wilhelm Müller néven. Apja német, anyja orosz származású volt, és bár mindketten zsidó vallásúak voltak, fiukat lutheránusnak nevelték.

Genetikai adottságai egész biztosan egyedülállóak voltak, de izmait és erejét nem a szél hordta össze. Az ifjú Friedrich nagyon is tudatosan építgette testét már gyermekkora óta. Kulcsszerepe volt itt egy Földközi-tengeren megejtett családi nyaralásnak, ahol a korabeli alkotásokon megcsodálhatta az ókori görög és római férfiak kidolgozott testét, szimmetriáját.

Eugen SandowA kemény munka és a rengeteg ismeretanyag összegyűjtése meghozta gyümölcsét, Friedrich 19 éves korára már számos fellépést tudott maga mögött, mint ifjú erősember.Látványos gyakorlatokat mutatott be egykezes súlyzókkal, szétpattintotta a mellkasára tekert láncot, pénzérméket hajlított meg és szögeket vert be puszta kézzel.

A katonasághoz azonban egyáltalán nem volt kedve, így 1885-ben lelécelt hazájából, és Európa-szerte haknizni kezdett egyedülálló képességeivel. Brüsszelben valahogy betévedt a sportág ottani királyának, Ludwig Durlachernek az edzőtermébe, és innentől kezdve nem volt megállás. Durlacher érezte, hogy a fiúban rengeteg kiaknázatlan potenciál van, 1889-ben az ő hatására vett részt Londonban egy erősember versenyen, amit természetesen meg is nyert. Ekkor vette fel a Eugene Sandow nevet. A verseny után Anglia-szerte dicshimnuszokat zengtek róla, egy csapásra híres lett.

Erőművészek már akkoriban is járták a világot, de ezek a fazonok nem sokat adtak a megjelenésükre, legtöbbször kövér, hordóhasú fickókként maradtak meg a köztudatban. Sandow viszont elkezdett egy másik vonalat képviselni, ő a rettenetes ereje mellett jól is nézett ki. Hovatovább, testét egy görög istenéhez kezdték hasonlítgatni. Talán tudatosan rá is játszott erre, amikor az ókori hősökhöz hasonló fizikumát építgette lépésről lépésre.

Sandow műsorszámaival egész Európát beutazta, sőt, a tengerentúlon is fellépett, az 1893-as chigagoi világkiállítás egyik nevezetes attrakciója volt. Amerikában Florenze Ziegfeld menedzselte turnéját, és a világ legerősebb embereként mutatta be. Gyakorlatilag a tökéletes férfi megtestesítője volt, testi ereje mellé vonzó külső, ízléses öltözködés és kifinomult modor társult. Olyan hírességek tartoztak baráti körébe, mint V. György brit király, Thomas Alva Edison feltaláló és a világhírű író, Sherlock Holmes figurájának megalkotója, Sir Arthur Conan Doyle.

Az 1900-as évek elején világkörüli turné során népszerűsítette a sportot és az egészséges életmódot. Dél-Afrikában, Indiában, Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon is járt, 1909-től már saját költségére edzette a brit katonákat, hogy megfeleljenek az erőnléti követelményeknek. Az első világháború előtt is fontos szerepet vállalt a hadsereg felkészítésében.

Az abban a korban rettentően szokatlan, alig takaró öltözékben lépett fel rendre, sokszor csak egy fügefalevél takarta, amit már tényleg muszáj volt elrejtenie. Sandow exhibicionista volt, élvezte, ahogy csodálják fizikumát.

Eugen Sandow

Mindezek mellett kiváló üzleti érzékkel rendelkezett, és könyveket, magazinokat adott ki, versenyek szervezésébe szállt be, ahol a résztvevők fizikai méreteit összehasonlították és Sandow egy saját magát ábrázoló szoborral jutalmazta a győztest. Innen ered ugye a Mr. Olympia hagyománya.

Sandow testméretei manapság is esztétikusnak számítanának, kiváltképp a naturál sportolók között. Fizikuma talán Frank Zane-hez hasonlítható leginkább, mellé jött még a rettenetes ereje.

Eugen Sandow testméretei:

magasság: 175 cm
testtömeg:  90 kg
derék: 66cm
mellkas: 121 cm
nyak :46 cm
felkar:48 cm
alkar :43 cm
comb: 67 cm
vádli: 45 cm

Erejét kissé nehéz a mai viszonyokhoz hasonlítani, hiszen bő egy évszázaddal ezelőtt még nagyon más gyakorlatokat végeztek a testépítő-erőemelő sport első képviselői. Az mindenesetre fennmaradt, hogy Sandow 141 kilogrammal végezte a “felrántás és nyomás” nevű gyakorlatot, állítólag egyszer egy 680 kilós sziklát is megemelt, A bent press nevű gyakorlat (törzsdöntésből állunk fel a súlyzóval) pedig 167 kilóval tudta végezni.

Sandow sportfilozófiája az alábbi pillérekre támaszkodott:

A kétkezes súlyzóktól erősek leszünk, de fontos, hogy egykezes súlyzókat is használjunk a törzs stabilizáló izmainak erősítésére.

Amennyiben módodban áll, eddz a szabad levegőn.

Mindig hallgass a tested jelzéseire, kerüld a túledzést.

Ne csak az izmokat, az ízületeket is erősítsd.

Nehéz súlyokkal kevesebb ismétlést végezz.

 

A szomorú vég

Eugen Sandow viszonylag fiatalon, 58 évesen hunyt el kensingtoni (London) otthonában, agyvérzés következtében. Legalábbis boncolás nélkül erre lehetett következtetni. Rajongók milliói mellett felesége, Blanche Brooks (akit 1896-ban vett el) és két lánya, Helen és Lorraine gyászolta.

Későbbi halálában állítólag közrejátszhatott az az eset, amikor két vagy három évvel korábban autóbalesetet szenvedett, és puszta kézzel akarta járművét kirángatni az árokból.

 

A szobor eredete

Sandow lenyűgöző külseje Angliában megihlette Frederick W. Pomeroy szobrászművészt, és 1891 februárjában elkészült a legendás szobrocska, amit a Mr. Olympia győztesei vehetnek kézbe. A szobor – mint látható – egy esztétikus és erős férfit ábrázol, aki egyik kezével egy súlyzó végét fogja.

sandow szobor

Pomeroy művét néhány példányban lemásolták, és több sportágban is ezzel jutalmazták a győztest.

A szobrot Eugen Sandow 1894-es amerikai turnéja után sokszorosítani kezdték, az alkotás egyre népszerűbb lett, de annyira, hogy közülük sok magánkézben maradt. Állítólag miután William Murray elnyerte, megsemmisült Londonban egy légitámadásban.

1950-ben jutott eszébe ismét egyeseknek, hogy Eugen Sandow szobrával kellene jutalmazni az akkori Mr. Universe-győztest. A londoni verseny szervezői ezt abban a reményben ígérték, hogy majd a hazai sztár, és egyben Arnold példaképe, Reg Park nyeri a trófeát. Steve Reeves azonban egy szép embereset beleköpött a levesükbe, így az amerikai bálványé lett az eredeti szobrocska.

Ez a fotó akkor készült róla, nem túlzás azt mondani, hogy Reeves már életében legenda volt:

A Sandow-szobor bő negyed századdal később, 1977-ben került újra reflektorfénybe, ekkor osztották ki először Mr. Olympia-győztesnek. Ki más nyerte, mint Frank Zane! Az 1965-77 közötti Mr. Olympiákon egy egészen gagyi díjjal (tortával) jutalmazták a győztest.

Azóta Sandow-szobor büszke tulajdonosa lett: Frank Zane, Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Samir Bannout, Chris Dickerson, Lee Haney, Dorian Yates, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Dexter Jackson, Phil Heath, Shawn Rhoden, Brandon Curry és Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük