Este 6 után nem enni
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Étvágycsökkentés – ez lenne a fogyás kulcsa?

„Ez a szer azért hatásos, mert csökkenti az étvágyat, ezáltal kevesebbet fogsz enni, és lefogysz”. Ugye, milyen gyakran találkozunk ezzel a szöveggel? Sajnos eléggé hatásos is, hiszen a köztudatban pontosan ezek a butaságok élnek: „keveset kell enni, amit lehetőleg mesterségesen kell elérni, mert én magam gyenge vagyok ezt véghezvinni”. Szerencsére nem is kell.

Mit eredményez az étvágycsökkentés?

Természetesen ugyanazt, mint a számtalan idióta fogyókúra. Éhezést, izomvesztést (ez utóbbi ugye csodálatos eredményt mutat a mérlegen – „juj, fogytam 5 kilót, bár a tükörben még mindig löttyedtnek látszom”).

Ezek a szerek agyunk „jóllakottsági központjára” hatnak, tehát magyarul becsapjuk magunkat. Nem érezzük az éhséget, pedig szervezetünk nem hülye, és nem hiába próbálná jelezni azt, hogy valami hiányzik.

A fogyasztótabletták mellett az étvágycsökkentők a lehető legrosszabb megoldás. Egyrészt azért, mert helytelen az a tézis, ami arra alapoz, hogy az elfogyasztott étel mennyisége a döntő. Könnyű belátni, hogy nem ugyanazt a hatást tapasztalod hosszú távon, ha napi fél kiló csirkemellet eszel, mint ha mondjuk fél kiló tortából állna az étrended.

Az étvágycsökkentők viszont nem tesznek különbséget az ételek között, és a zsírlerakódásért felelős cukrot és telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek mellett a hasznosakat is kiiktatjuk, ha ezeket a készítményeket használjuk.

Miféle fogyás lesz ebből?

ÉtvágycsökkentőAhogy fentebb is írtuk, legfőképpen izomból történő. A szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, persze elsősorban fehérjéhez. A fejekben uralkodó óriási sötétség kiteljesedik, és jönnek a vékony szelet pirítósos reggelik, meg az este 6 után nem evések.

Érdemes megszívlelni a következőt: az tudatunkat becsaphatjuk ezekkel a tablettákkal, de a testünket nem. Az elv hasonló, mint a fájdalomcsillapítók esetében: a fájdalom és annak kiváltója nem szűnik meg, csak éppenséggel nem érezzük, nem veszünk róla tudomást. Ugyanígy, attól még, hogy nem jut el a tudatunkig, szervezetünk éhezik, és törvényszerű, hogy először az izomzatot kezdi bontani. Ezért lehet „sikeres” termék egy pinolénsavat tartalmazó étvágycsökkentő szer.

A súlycsökkenés tehát korántsem egyenlő a zsírvesztéssel. Ezt kellene valahogy a fejekbe verni. Néhány fejet pedig beverni, azok közül, akik a hiszékeny fogyni vágyóknak igyekeznek eladni a szemetüket.

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük