Lionel Messi
Étrendek

Lionel Messi étrendje meccs előtt

Lionel Messi

Ma már ott tartunk, hogy a testépítők mellett szinte az összes sportág legjobbjai is kifejezetten odafigyelnek arra, hogy mit esznek. Így van ezzel Lionel Messi is, a világ jelenlegi legjobb focistája.

Talán néhányan emlékeznek még a legendás Váczi Zolira, aki csereként beállva csinált hülyét a Békéscsaba, később a Vasas ellenfeleiből. Nos, ez a fickó nem vetette meg sem az alkoholt, sem a jóféle dohányárut, sőt, volt, hogy részegen játszott. Mégis az egyik legjobb magyar játékos volt akkoriban, de kiváló adottságai ellensúlyozták nem épp sportemberhez méltó életvitelét.

A többség viszont nem ilyen szerencsés, és bár a „Miért beteg a magyar futball” témakört meghagynánk Végh Antalnak, a magyar focisták jelentős része még nem jutott el arra a szintre, hogy egyáltalán étrendje legyen. Ideje tehát tanulni egy kicsit a sportág nagyágyújától, az argentin Lionel Messitől.

 

Messi étrendje

Ez az étrend nem hasonlít a szokványos tömegnövelő vagy diétás étrendekre, mert a meccsek sorra jönnek, és ehhez kell belőni, hogy milyen ételeket fogyasszon. Tehát a szó szoros értelmében ez sem nevezhető étrendnek, de mégis van benne tervszerűség.

10 nappal a meccs előtt

Ha ilyen sok idő telik el két mérkőzés között, érdemes egy kicsit visszábbvenni a szénhidrátot. Messi legalábbis ebben hisz, és ugyan ki merné megkérdőjelezni állítása helyességét? Szóval ekkor még viszonylag kevés szénhidrátot, ellenben sok fehérjét fogyaszt. Elmondása szerint napi 3 proteinturmixot iszik, ami ha 20g fehérjével számolunk adagonként, olyan napi 60g lehet. És emellé jön még a szilárd kaja. Gondosan ügyel a megfelelő folyadékbevitelre is, ez nála 2-3 litert jelent naponta. Vizet, és nem sört.

5 nappal a mérkőzés előtt

Az étrend alapját egy speciális zöldségleves képezi, ami segít abban, hogy Messi vére híg maradjon, és így gyorsabban tudjon oxigént szállítani oda, ahova éppen szükséges. A levesben található kurkuma, koriander, chili és gyömbér ebben lesz a labdarúgó segítségére. Természetesen a levest nem a normál étkezések helyett, hanem azokkal együtt fogyasztja el.

Egy nappal előtte

A délutáni étkezés kulcsfontosságú, és tartalmaznia kell minden fontos tápanyagot. Ekkor Messi a sovány húsokat (csirke, hal, tenger gyümölcsei) részesíti előnyben, ezekhez pedig főtt krumplit és zöldségeket fogyaszt.

6 órával a meccs előtt

A mérkőzés előtt 6 órával már egyáltalán nem fogyaszt gabonaféléket, mert elálmosíthatnak. Az ideális szénhidrátforrás ilyenkor a zabkása, mellé pedig tojásfehérje dukál.

90 perccel a mérkőzés előtt

Ekkor már csak gyümölcsöket fogyaszt: alma, mangó banán stb. a rostbevitel miatt. (Szerk.: talán jobb lenne ekkor is valami összetett szénhidrát, de ha neki ez válik be…)

Edzés a gyorsaságért

Edzésterv focistáknak

Gyümölcsök tápanyag- és kalóriatartalma

Zöldségek tápanyag- és kalóriatartalma

Hüvelyesek tápanyag- és kalóriatartalma

Gabonafélék tápanyag- és kalóriatartalma

Tejtermékek és tojás tápanyag- és kalóriatartalma

Zsiradékok, olajos magvak tápanyag- és kalóriatartalma

Halak tápanyag- és kalóriatartalma

Húsok és húskészítmények tápanyag- és kalóriatartalma

 

 

Még szintén kedvelheted...