Étrendek

Mintaétrend diétázó nőknek

A diétás étrendről íródott cikkben már volt szó a nők számára követendő diétáról, de a csak csirkemellre és rizsre alapozott étrend előbb-utóbb egyhangúvá válik, és a motiváció is csökkenhet, ha az étkezések is tortúrát jelentenek.

Ha ismerjük a diéta alatt fogyasztható ételek tápanyag-összetételét, változatos étrendet állíthatunk össze. Számoljuk meg a 70 kilós testsúlyú nőkre íródott étrend fehérje és szénhidráttartalmát, és az ételeket helyettesítsük ugyanannyi tápanyagot tartalmazó más ételekkel.

 

Diétás étrend csirkemellre és rizsre alapozva:

1. étkezés: 50g csirkemell, 50g rizs

2. étkezés: 50g csirkemell, 40g rizs

3. étkezés: 50g csirkemell, 30g g rizs

4. étkezés: 50g csirkemell, 30g rizs

5. étkezés: 40g tejsavófehérje, 20g glutamin (edzés után)

6. étkezés: 50g csirkemell, 100g zöldség

A csirkemell 100 grammja kb. 25g fehérjét tartalmaz, a rizsnek pedig 75 százaléka szénhidrát. A napi fehérjebevitel szilárd táplálékból tehát mintegy 50 gramm (250g csirkemell 20 százaléka), plusz még 40 gramm származik az edzés utáni turmixból.

Csirkemell helyett

A csirkemell minden diéta alapja kell, hogy legyen, de mi most megpróbáljuk átmenetileg kiiktatni, hátha sikerül változatosabbá tenni az étrendet. Legjobb megoldás erre a hal. Arra vigyázzunk, hogy a halak – bár a fehérjetartalmuk szintén 20-25 százalék körüli – némelyike jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz. Ez tulajdonképpen még hasznunkra is válhat, amennyiben lazacot, vagy más telítetlen zsírsavakban gazdag halat fogyasztunk. Ugyanez nem mondható el egy kukoricán nevelt, zsíros tógazdasági pontyról.

Sajnos, igen nehezen találunk más húsféleséget, ami ennyire zsírmentes lenne, mint a fentebb említettek. A csirkemellel és hallal nem vetekedhetnek a vadhúsok sem, a sertés- és marhahús, valamint a csirkecomb pedig már kifejezetten zsírosnak mondható hozzájuk képest. Egy-egy étkezést megoldhatunk zsírosabb hússal, cserébe vissza kell vennünk a szénhidrátból. Eleinte érdemes pontosan kiszámolni ezt: 1 gramm szénhidrát 4 kalória, míg 1 gramm zsír 9, tehát nagyjából dupla annyi szénhidrátot kell kiiktatni az étkezésből, mint amennyi zsírt beviszünk pluszban.

Ne feledjük, csak a szó szoros értelmében vett húsokat együk, sonka, és egyéb fantázianevű készítmények nem képezhetik diétás étrendünk részét.

Nem csak hússal tudjuk a csirkemellet helyettesíteni. Ehetünk bátran tojásfehérjét, egy-két sárgájával, mint rántotta, omlett, tükör- vagy főtt tojás. Egy tojás kb 5 gramm fehérjét tartalmaz, mely a fehérje részében 3, a sárgájában 2 grammnyi. Tehát 50g csirkemellet ki lehet váltani 3 tojásfehérjével és egy sárgájával.

Elmegy kategóriába tartozik a sovány túró és a cottage cheese, valamint a soványabb sajtok is. Mindig olvassuk le a címkéről a tápanyagtartalmukat.

Rizs helyett

A rizs helyettesítése sokkal könnyebb. Vegyünk alapul az átlagos fehér rizs szénhidrát tartalmát, ami 75 százalékos. A rizs helyett ehetünk zabpelyhet (figyeljünk a magasabb zsírtartalomra), krumplit, babot, lencsét – egyszóval szinte bármilyen hüvelyest.

Teljes kiőrlésű kenyér is szóba jöhet, de ne higgyünk semmilyen szájhagyománynak: a „barna” kenyér ugyanolyan rossz, mint a fehér vagy a félbarna, hiszen, ha szemügyre vesszük a szerkezetét, láthatjuk, hogy ugyanolyan finomított lisztből készül.

Az igazi teljes kiőrlésű kenyér így néz ki:

Teljes kiőrlésű kenyér

Nem pedig így:

Kenyér

Ha megvannak az alapanyagok, állítsunk össze belőlük egy mintaétrendet:

1. étkezés: 3 tojásfehérje, 1 sárgája, 60g teljes kiőrlésű kenyér + zöldség

2. étkezés: 50g halfilé, 100g főtt burgonya + zöldség

3. étkezés: 50g halfilé, 40g g lencse + zöldség

4. étkezés: 50g vadhús, esetleg sovány marhahús, 40g bab + zöldség

5. étkezés: 40g tejsavófehérje, 20g glutamin (edzés után)

6. étkezés: 150g sovány túró, édesítővel

A zöldségek kevés szénhidrátot tartalmaznak, így szinte korlátlan mennyiségben lehet őket fogyasztani. Részesítsük előnyben a zöld színűeket, a magas cukortartalmú répát, valamint a kukoricát kerüljük (ha valaki esetleg zöldségként tartja számon). Ha nem áll módunkban tejsavófehérjét használni, iktassunk be a helyére még egy szilárd étkezést.

A számozott étkezések sorrendje felcserélhető, kivéve természetesen az utolsót, melyben a túró kazein tartalma lassan felszívódó fehérjével látja el szervezetünket.

A napi folyadékbevitelünk 20 kilogrammonként egy liter legyen, tehát egy 70 kilós nő esetében ez 3,5 liter vizet, teát, vagy bármilyen cukor- és koffeinmentes italt jelent. Cukor a gyümölcslevekben is van, természetesen nem kivétel ez alól az úgynevezett „100 százalékos” sem.

Ha személyre szabott étrendre és edzéstervre van szükséged, most jelentkezz, mert ahogy közeledik a strandszezon, úgy írnak egyre többen – és sorra küldjük a csalódást okozó válaszokat, miszerint két héttel a nyaralás előtt már “kicsit” késő elkezdeni a “fogyókúrát”.

Tápanyagtáblázatok

Receptek

Hülye diéták – ahogy ne csináld!

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük