Christy Merri
Étrendek

A ketogén diéta

Christy Merri

A ketogén diéta jelmondata: „egyél zsírt, hogy zsírt veszíts”.

Hogyan működik?

A ketogén diéta alatt nagyon kevés szénhidrátot fogyasztunk, ennek hatására a vérben ketonok, vagyis a zsíranyagcsere savas melléktermékei keletkeznek. Ez akkor fordul elő, ha a napi szénhidrátbevitel 50 gramm vagy annál kevesebb. Energia a ketonokból is nyerhető, de az erre való átállás több hétbe is telhet.

Sok ketogén diéta követő azt tanácsolja, hogy ez az érték 30 gramm legyen, mások fenntartják a ketózist 50 gramm elfogyasztása mellett is. Ez a változat megenged egy kis kilengést a diétában, ilyenkor több zöldség és ízesítő anyag fogyasztható, melyek elenyésző mértékben ugyan, de tartalmaznak szénhidrátot.

 

TKD vagy CKD?

Általában azok emberek, akik a diéta mellett edzenek is, vagy a TKD-t (cél ketogén diéta) vagy a CKD-t (ciklikus ketogén diéta) követik. A TKD az, ahol a szénhidrátot közvetlenül edzés előtt és után kell bevinni a szervezetbe. Ez a legjobb választás azoknak, akik intenzív súlyzós edzést végeznek.

A CKD alatt minimális mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztani naponta (ez 30-50 gramm) aztán a hétvégén (vagy egy alkalmas időpontban) egy nagy szénhidráttöltési fázis következik, amikor nagy mennyiségű szénhidrátot viszünk be azért, hogy az izmok újratöltődjenek glikogénnel

A szénhidráttöltés szakasz előtt eddzünk egy keményet, ami kellőképpen lemeríti glikogénraktárainkat. Aztán a feltöltő szakasz alatt majdnem az összes zsír kikerül a diétából, és csak fehérjét és szénhidrátot fogyasztasz.

A diéta kezdete

Mérjük le testsúlyunkat, és a kapott értéket szorozzuk meg eggyel. Ez lesz a napi összfehérje-bevitel. Amint ez a szám megvan, szorozd meg néggyel (ennyi kalória van egy gramm fehérjében), hogy megkapd az összes kalóriaszámot, ami a fehérjéből ered.

Aztán a napi követelmény többi része a zsír kalóriáiból következik. Nem kell kiszámolni a szénhidrátok grammját, mert valószínűleg elérhető a napi 30-50 gramm szimplán a zöldségek fogyasztásával és a járulékos szénhidrátokkal, amelyek a zsírból és fehérjéből származnak.

Ahhoz, hogy kiszámold, hány gramm zsírt szeretnél, a teljes kalóriák számát kell venned. (normál esetben 14-16 kalória/ 0,45 testsúly kilogrammonként). Vond ki a fehérje kalóriákat ebből a számból és oszd el kilenccel (ennyi kalória vagy egy gramm zsírban). Ez a szám megmutatja, hány gramm zsírt kell enned naponta. Oszd el ezeket a számokat a napi étkezéseid számával, hogy arányosan el tudd osztani a napi tápanyagmennyiséget. és hajrá, indulhat a diéta.

Hétvégi szénhidrátátöltés

Elérkeztünk a hétvégi szénhidráttöltés szakaszhoz. Ilyenkor megengedett a nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása: gabonafélék, sütemények, tészta, édességek, rizs és még sok más szemét és kevésbé szemét kaja.

Kevés zsír fogyasztás esetén valószínűleg kevesebb esély van, hogy ezek a szénhidrátok testzsírrá alakulnak, mint arra, hogy az izmokat újra feltöltsék glikogénnel.

Legtöbben a péntek estét választják a szénhidráttöltés rész elkezdéséhez, és szombat este lefekvés előtt fejezik be. A legmegfelelőbb időpont, amikor nem kell dolgozni, van idő pihenni és figyelni testünk reakcióit.  Ha nem a súlyvesztés a cél, hanem csak a vércukorszint megőrzése, akkor bármilyen szénhidráttartalmú étel engedélyezett ebben a szakaszban. Ha aggódsz a zsírgyarapodás miatt, szükség lesz a matematikára.

Az ajánlott fehérjefogyasztás 0,45 kilogrammonként 1 gramm, valamint testsúly kilogrammonként 10-12 gramm szénhidrát. Ezeket ajánlott bevinni (az első adagot folyékony formában) közvetlenül az utolsó edzés után péntek este. Ilyenkor szükséges leginkább a nagy mennyiségű szénhidrátbevitel.

Ne feledd, ilyenkor még engedélyezett egy kis zsír fogyasztása. De mindent meg kell tenni, hogy megtartsd a zsír arányát a testsúlyod szerinti kilogrammban (tehát ha 80 kg vagy, ne egyél többet 80 grammnál).

Érvek és ellenérvek

A ketogén diéta jó választás, ha képes vagy huzamosabb ideig alacsony szénhidrátbevitel mellett vegetálni. Ha amúgy is utáltad ezt a tápanyagot, most egyenesen a mennyországban érezheted magad.

A szénhidrátmegvonás viszont törvényszerűen izomvesztéshez vezethet, ezért kezdj el gyanakodni, ha hirtelen erőcsökkenést tapasztalsz. Nincs olyan diéta, ahol ne csökkenne az erő – hiszen izomvesztés nélkül nem tudunk zsírt égetni, ahogy izmot növelni sem tudunk zsírosodás nélkül – de lehet azért érezni, hogy mikor kezd drasztikussá válni az izomveszteség.

A TKD

Ennek a diétának az alapelve nagyon hasonló a CKD-hoz, csak a szénhidrátot közvetlenül a súlyzós edzés előtt és után kell bevinni. Ez energiát ad a testnek, amire szükség van a nagyobb súlyok emeléséhez és a nagyobb intenzitási szint eléréséhez.

A TKD kezdete

A fehérjebevitel szempontjából ugyanazt a forgatókönyvet kell követni, mint a CKD esetében. Aztán meghatározzuk a szénhidrátok kalóriaszámát, amit edzés előtt és után fogyasztunk.

Általában 0.33 gramm per testsúly ajánlott (tehát 40-80 gramm a legtöbb esetben) minden étkezéshez. Hogy növelni vagy csökkenteni szeretnéd, az a pontos céltól függ. (akik testzsírt szeretnének veszteni, csökkentik, akik izmot szeretnének gyarapítani, növelik)

Miután megvan az eredménye a szénhidrátok kalóriáinak, hozzá kell adni a fehérje kalóriáihoz, majd kivonni ezt a napi teljes kalória ellátásból. A végső eredmény meghatározza, mennyi kalóriának kellene jönnie a zsírból, kilenccel elosztva megkapjuk a grammok teljes számát.

Alapból megengedett szénhidrátok fogyasztása, ez ketózison kívül tartja a testet és ellátja energiával az edzésekhez.  Rajtad áll, fogyasztasz-e extra szénhidrátot azokon a napokon, amikor nem edzel. Néhányan ezt az utat választják, aztán később csökkentik, míg mások teljesen elhagyják.

Mérsékelt intenzitású kardio edzések idején nincs szükség szénhidrátokra a diétában, teljesen eltávolítható az étrendből.

Feltöltés

Ennek az időszaknak a célját már említettük, az izmok glikogén ellátásának helyreállítása. A diéta alatt csökken a kalóriák száma, ezért jó ötlet ilyen időszakot tartani, hogy az anyagcsere ne lassuljon le túlságosan. Valamint ad a testnek egy kis szünetet a szigorú diéta alól.

Ennek következtében a szabályos TKD alatt, ha még elég keményen diétázol, jó ötlet néhány olyan nap bevezetése, amikor magasabb kalóriájú ételeket eszel. Növelheted a szénhidrátot, ha szeretnéd, vagy kiegyensúlyozottabb megközelítés lehet több zsír és fehérje kombinációja.

A heti szénhidrát fogyasztás során nem biztos, hogy annyira kimerül a glikogén ellátásod, mint a CKD esetében, mert itt nincs szükség szénhidráttöltéses szakaszra. Ha nehéz gyakorlatokat végzel edzés során valószínűleg alacsony a glikogén szinted.

Cukor vagy édesítő?

Atkins diéta – kerüld a szénhidrátot

Jay Cutler diétás étrendje

Ronnie Coleman étrendje

Mintaétrend diétázó nőknek

Testépítés vegetáriánus étrend mellett

A ketogén diéta

Diétás étrend

Szerző

Még szintén kedvelheted...