Blog Táplálkozás Tömegnövelés

Étkezési nehézségek a munkahelyen – mit mond a jogszabály?

A testépítő étrendet követőknél elég gyakran felmerül ez a kérdéskör, több olvasónkat is foglalkoztatja a probléma. Amit elöljáróban tanácsolunk: ne higgy el mindent csak azért, mert a felettesed úgy tudja. Inkább járj utána, hogy mihez van jogod munkaidő alatt.

A testépítőkre, erőemelőkre és persze még megannyi sportolóra jellemző naponta többszöri, de háromnál mindenképpen több étkezésből álló rendszer betartása egy vaskalaposabb munkahelyen nehézségekbe ütközhet.

Hiszen mit ért ehhez egy átlagember? Pozitív nitrogénegyensúly? Egyenletes vércukorszint? Napi fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel elosztása ilyen-olyan arányokban? Ugyan már. Megeszi a parizeres szendvicsét, a menzán eszik, amit eléraknak, ha meg fáj a feje a dehidratációtól, hát bevesz pár szem gyógyszert, hogy ne tudjon arról, hogy valami nem stimmel a szervezetével.

Azok, akik egy cél érdekében tervszerűen étkeznek, még ma is csak töredékét képviselik a társadalomnak. Rendszeresen felmerül ez a probléma, többen írtatok már, hogy x óráig nem tudtok enni munka közben, nem engednek ki még wc-re sem stb. Az igazság az, hogy az esetek döntő többségében egy kis jogismerettel, vagy némi csibészséggel megoldható így is a kaja, na de nézzük, mit mond erről a száraz jogszabály:

A Munka Törvénykönyve világosan leírja például, hogy wc-re bárki bármikor elmehet. Oké, ha folyamatosan van ügyfél, pl. egy kasszaszalagnál, akkor kell valaki helyettesítsen, de ez a kölcsönösség elve alapján hamar kiegyenlítődik.

Munkaközi szünet

103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama

a) a hat órát meghaladja, húsz perc,

b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt

perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.

(3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.

(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.

(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.

(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.

Tehát ha legalább 6 órát dolgozol egyhuzamban, már jár is 20 perc szünet, amit akár a felénél, 3 óra leteltével ki is vehetsz. Ha pedig épp munkakezdés előtt ettől, meg is van oldva a kajálás.

A törvény azt is kimondja, hogy

amennyiben az aznapi munkaidő a 9 órát meghaladja, ez esetben már két munkaközi szünet jár, melyből az első minimum 20 perces, a második pedig minimum 25 perces. A szünet kiadására ugyanezek az időtartamok érvényesek, tehát 3 és 6 óra között ki kell adni az elsőt, a másodikat pedig az első után 3-6 órával, de mindenképpen a munkaidő befejezése előtt.

A készenlétis munkaköröket leszámítva a napi munkaidő maximum 12 óra lehet.

Tehát legrosszabb esetben az van, hogy

ha mondjuk 10-22-ig tart a munkaidőd, akkor – két szünettel kalkulálva – így tudsz étkezni: 10 óra, 13 óra, 16 óra és 22 óra.

De ez csak akkor van, ha a vezetőség ragaszkodik ahhoz, hogy csak két részletben veheted ki minimális 45 perces szünetedet. Hát igen, 19 órakor kénytelen vagy legurítani valahogy egy turmixot, vagy benyomni egy proteinszeletet, vagy bármilyen gyorsan elfogyasztható ételt.

Fontos tudnod, hogy

a folyadékfogyasztásodat sem korlátozhatja az atyaúristen sem, így a turmixivást sem.

Ha tényleg egy tahó, véglény főnököt fogtál ki, akkor idd a cuccot nem átlátszó shakerből vagy flakonból, aztán találgasson, hogy mi van benne, ha nincs ennél jobb dolga. Vagy rejtsd el a kaját a wc-ben 😀 de kizárt, hogy eddig fajuljon a dolog.

Számítógépes meló

Jobb helyzetben vagy, ha monitor előtt dolgozol. Ekkor a szabály az, hogy

óránként 10 percre köteles a munkáltató szünetet biztosítani a folyamatos monitorozás miatt,

ez azonban nem olyan szünet, mint a munkaközi. Fizetés jár erre az időre is, és a munkavállalót csak a monitor előtti munkavégzés alól mentesíti. Tehát bármilyen más munkaköri feladatát köteles ellátni a dolgozó, ha van. Azért minden 2-3. tízperces szünetben simán megoldható egy-egy étkezés vagy turmix.

Szívatnak? Válts!

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki igazán akarja, és mondjuk legalább 80-as iq-val rendelkezik, az meg tudja oldani még a feszített munkatempó mellett is a kajálást. De ha végképp nem megy, és úgy érzed, minden és mindenki összefogott ellened, nincs más választásod, mint munkahelyet váltani.

Még 5-10 évvel ezelőtt ezt nem mertük volna ilyen könnyedén kijelenteni, de azóta sokat fordult a magyar munkaerőpiac, és lassan oda jutunk, hogy a munkaerőhiány miatt egyre erősebb lesz a munkavállalók érdekérvényesítési képessége. Na ugye, valami pozitív hozadéka is akadt az aggasztóan magas kivándorlásnak.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük