Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Etikett diéta után

Diéta utánVége a diétának. Már számoltad visszafelé a napokat, de végül elérted a kitűzött a célt. Elégedetten felsóhajthatsz, megcsináltad. Hónapokig csak a szigorú étrend, és az éhségérzettel szembeni küzdelem jellemezte életedet. A kemény munka kifizetődött.

Hogyan tovább?

Az első gondolat, ami átfut az agyadon, hogy gyerünk enni! Naná, hogy először azokat a zsíros, túlcukrozott ételeket, amiket hónapokig száműztél. Aszkétáskodni nem kell. Kicsit elengedheted a gyeplőt, de ne vidd túlzásba, mert sokhónapnyi kemény munkát dobhatsz ki az ablakon.
Attól tartasz, hogy kárba vész a befektetett energia? Tartsd be a következő instrukciókat, és formában maradsz!

Lassan növeld a kalóriabevitelt

Ahhoz, hogy újra növekedésnek indulj, muszáj megemelned a kalóriát. De csak óvatosan. Ha a diéta során 1200 kalóriát vittél be, ne ugorj fel rögtön 2000-re.

Ugyanúgy, mint a diéta alatt, hetente emeld 100-200-zal, és figyeld a tested reakcióját. Ha a vártnál nagyobb mértékű a zsírosodás, vegyél visszább. Ha stagnál a fejlődésed, vigyél be még több kalóriát.

 

 

 

Szoktasd vissza az emésztésedet

Ha legalább egy hónapig, vagy annál is tovább tartott a diéta, és egyáltalán nem fogyasztottál keményítős szénhidrátokat vagy gabonaféléket, jelentkezhetnek emésztési gondok.
Sokan tévesen azt gondolják, hogy érzéketlenné váltak a szénhidrát bizonyos fajtáira. A valóság azonban az, hogy a test lecsökkenti az enzimek termelését. Adj neki egy kis időt, hogy utolérje magát, és az enzim termelése visszaálljon a normális szintre.

Maradj aktív

Egyesek elkövetik azt a hibát, hogy egyszerre növelik drasztikusan a tápanyagbevitelt, és csökkentik az elégetett kalóriák számát. „Tömegelek, aerobozzon, akinek két anyja van!”.
Ne feledd, hogy a több kaja és a kevesebb mozgás kombinációja is nem kívánt súlygyarapodással járhat.

Ne hagyd el teljesen a kardió vagy aerob edzéseket. Csökkentsd ezeket arra a szintre, ahol hatékonyan akadályozzák a zsír felhalmozódását (aerob), és megőrzik szíved, keringésed egészségét (kardió).

Ne a szemétkaja legyen az elsődleges

Diéta után többféle ételt vehetsz vissza étrendedbe. Sokan elkezdenek újra szemetet enni, és pár hónap után ugyanott vannak, ahol a diétás étrend előtt tartottak. Dagadtak, eltűnt a szálkásság, erezettség, de még a definíció is. Jobb, ha a tömegnövelés alatt fogyasztandó ételek amennyire csak lehet, közelítik a diétás étrendedben benne foglaltakat.

Az olajos magvak, zsíros halak, rizs, tészta, krumpli, és a gyümölcsök állnak a lista élén. Ár/érték arányban is jobban jár ezekkel, mint a pizzával, szalonnával, sült krumplival, vagy a csak üres kalóriákat tartalmazó édességekkel. Étkezz egészségesen, és nem csak jobban érzed magad, de jobban is nézel majd ki.

Számíts rá, hogy visszajön néhány kiló

A diéta befejeztével törvényszerű, ha egy kis súlygyarapodás történik. Az első héten a test normalizálja a súlyát, újra feltölti az izmokat glikogénnel, ami a diéta alatt szinte teljesen üres volt. Ne aggódj, ha jön egy kis zsír. Csak győződj meg róla, hogy ezt a formát tudod tartani, és nem romlik le teljesen a fizikumod. Testünk akkor érzi magát nagyobb biztonságban, ha egy kicsit gyarapítani tudja a biztonságot jelentő zsírpárnáit.

 

A magyarok nem ismerik fel az egészségtelen élelmiszereket

Fogyókúrás ételek?

Ezzel etet minket a kormány

Hülye kérdések diéta alatt

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük