Külföldi hírességek

A testépítés története

Bár az esztétikus test, mint a fejlett testkultúra jelképe, már az ókori görögöknél és rómaiaknál is elismerésre tartott számot, a testépítés, mint életforma akkoriban még nem létezett.

Eugen Sandow

A látványnál sokkal fontosabb volt az erő és a teljesítmény, ami jó szolgálatot tett a görög olimpiai játékokon, vagy a rómaiak által kedvelt gladiátor küzdelmek során.

A középkorból számos emlék maradt fent utazó cirkuszokról, melyeknek elmaradhatatlan „kellékei” voltak az erőművészek.

Ezek a férfiak az átlagembernél sokkal jobb adottságokkal rendelkeztek, rettentő erejük ámulatba ejtette a közönséget. A kinézetre viszont nem sokat adtak, korabeli képek bizonyítják, hogy ezek a művészek igen magas testzsírszázalékkal rendelkeztek.

A Sandow-korszak

A 18. század végén egy kis csoport rájött arra, hogy egészségesebb ételek fogyasztásával és rendszeres sporttal egészségesek maradhatnak. Testkultúra-művelőknek nevezték őket. Leghíresebb tagjuk a már valóban esztétikus testtel rendelkező erőművész, Eugen Sandow volt.

Sandow először az európai publikumot kápráztatta el bámulatos erejével és szárazságával (5 százalék körül volt a testzsírja), később Amerikában is sikert sikerre halmozott. Pózolással és bemutatókkal kereste kenyerét, és népszerűségének köszönhetően egyre több súlyzót adtak el, és egyre több követője akadt.

A testkultúra versenyek győzteseit Sandow-szoborral jutalmazták, ami a mai napig él, hiszen a Mr. Olympia első helyezettje szintén megkapja ezt az ereklyét.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Eugen Sandow halálát valószínűleg éppen a túlzott erőkifejtés okozta: agyvérzésben halt meg, amikor egy sárba ragadt gépkocsit próbált volna kiszabadítani.

Szintén híres erőművészként tartották akkoriban számon George Hackenschmidt-et, az Orosz Oroszlánt, aki súlyemelőbajnokként kezdte pályafutását, de birkózásban is számos címmel dicsekedhetett.

Charles Atlas

Nagy hatással volt a korabeli testépítésre Bernarr Macfaddennek is, aki elindította a Testkultúra című folyóiratot, és mellé rengeteg versenyt szervezett. 1903-tól minden évben elnyerhette valaki az Amerika legtökéletesebb testű férfijának kijáró címet. Így történt, hogy 1921-ben egy Angelo Siciliano nevű versenyző kerekedett versenytársai fölé, és később a nevét is megváltoztatta a beszédes Charles Atlasra.

Charles Atlas
Charles Atlas

Atlas kiváló marketingérzékkel rendelkezett, és egyedi edzésmódszerét a tinédzserkorúakra pozicionálva, főleg képregényekben hirdette. Bár ő nemigen alkalmazta a dinamikus feszítés technikáját, a projekt rendkívül sikeres volt, és a 70-es évekig milliók rendelték meg a programot.

Charles Atlas fizikuma a rendszeres súlyzós edzések hatására lett csodálatra méltó, és az akkori viszonyok között igazán páratlan. A 20-as, 30-as években már testépítőknek nevezték azokat, akik számára nem csak a fizikai erő volt fontos, de cél volt az esztétikus kinézet is.  Sokak példaképe volt akkoriban a tagolt izomzatáról méltán híres Sigmund Klein is.

Az első igazi testépítők

Clarence Ross
Clarence Ross

A 30-as években elindult a Mr. America verseny, melyen a kinézet mellett mindig volt valamilyen erőfelmérő szám is, mely utóbbi idővel kikopott a programlistáról. Az első két verseny győztese az a John Carl Grimek volt, aki fizikumát már teljes egészében súlyzós edzéssel építette fel, és nem volt bokszoló, cselgáncsozó vagy súlyemelő, mint elődei. Látva Grimek sikerét, a testkultúra-központok gombamód szaporodni kezdtek, és az Egyesült Államokban hódító útjára indult a testépítés. Bár az első „igazi testépítő” John Grimek volt, az első, valóban óriási izmokkal rendelkező versenyzői titulus Clarence „Clancy” Rossnak jár. Ross fizikuma sűrűbb és kidolgozottabb volt elődeinél, és széles válla, keskeny csípője ideális alkatot biztosított neki a testépítéshez.

A 40-es évek vitathatatlan példaképe és egyeduralkodója tehát Clancy Ross volt, de a testépítés ugrásszerű népszerűség-növekedésének igazi atyja Steve Reeves volt. Ő már népes rajongótáborral is büszkélkedhetett, nem kis mértékben köszönhetően színészi alakításainak is.

Reevesék visszavonultával egy új generáció lépett helyükre, nagyobb hangsúlyt fektetve az izomtömegre. Az 50-es, 60-as évek jeles képviselői Reg Park, Bill Pearl és Chuck Sipes voltak. 1965-ben megrendezték az első Mr. Olympia versenyt, melynek győztese Larry Scott lett – nem kevés mértékben köszönhette ezt szenzációs bicepszeinek, melyek fejlesztéséhez a róla elnevezett Scott padon végzett gyakorlatok képezték tréningjének alapját. Scott ’66-ban megvédte címét, majd átadta helyét a kubai óriásnak, Sergio Olivának. Oliva az évtized végén három Mr. Olympia címet is begyűjtött, utolsó győzelme során legyőzve az akkor még Amerikában ismeretlen Arnold Schwarzeneggert.

Arnold, a megkerülhetetlen

Arnold mindmáig a testépítő sport legismertebb és legnépszerűbb egyénisége. Maximalizmusa és kitartása nem csak a súlyzók világában hozott számára sikereket, hiszen színészi és politikai pályafutása is csodálatra méltó.

Arnold Schwarzenegger bicepsze
Arnold Schwarzenegger

Arnold (vagy ahogyan Dave Draper „kollégája” nevezte: az Osztrák Tölgy) 1965-ben, 18 évesen már junior európa-bajnoki címmel büszkélkedhetett, később pedig 5 alkalommal nyerte meg a Mr. Univerzum versenyt. Bár ’68-ban a sokkal kisebb tömegű, ámde kidolgozottabb Frank Zane megverte, Arnold tanult az esetből, és a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett a kidolgozottságra. Ez meg is hozta az áhított sikert, hiszen 1970 és ’75 között 6 alkalommal nyerte el a Mr. Olympia címet, anélkül, hogy bárki komoly veszélyt jelentett volna rá. A ’75-ös versenyen készült a híres Pumping Iron film, melyben betekintést nyerhetünk a testépítés hőskorát körülvevő milliőbe. Arnold ezen a dél-afrikai versenyen olyan nagyságokat győzött le, mint Lou Ferrigno, vagy Serge Nubret.

Lou Ferrigno
Lou Ferrigno

Arnold visszavonulása után a ’76-os Mr. Olympia jóbarátja, Franco Columbu ölébe hullott, majd egy évvel később Frank Zane nyerte el a Sandow szobrot. Zane alkata kiváló példája a végletekig kidolgozott és száraz fizikumnak, mintegy ellensúlyozván a tömegbeli hiányosságokat. Frank Zane kiváló formájának köszönhetően összesen 3 Mr. Olympia címmel büszkélkedhet.

A 80-as évek elején Arnold úgy döntött, visszatér, és versenybe száll a hetedik Mr. Olympia győzelemért. Próbálkozását siker koronázta, bár első helyét a mai napig vitatják. Hasonló viták övezik Franco Columbu 1981-es sikerét is. ’82-ben és ’83-ban egy-egy kisebb tömegű, de rendkívül precízen kidolgozott testtel rendelkező úriember álhatott fel a dobogó legfelső fokára, név szerint Chris Dickerson és Samir Bannout.

Lee Haneytől napjainkig

Rich Gaspari
Rich Gaspari

Aki azt gondolta, hogy Arnold sikereinek lehetetlenség nyomába érni, bizonyos Lee Haneytől kaptak csattanős választ. Haney a 80-as években nyolc alkalommal hódította el a Sandow szobrot, mely – Ronnie Coleman teljesítményével holtversenyben – azóta is rekordnak számít. Ebben az évtizedben kezdett teret nyerni a női testépítés, olyan neves versenyzőkkel mint például Rachel McLish vagy Lynn Conkwright.

Haney tehát a 90-es évek elejéig egyeduralkodó volt, és hiába szorongatta őt Rich Gaspari vagy Lee Labrada, visszavonulásáig (1991-ig) a csúcson maradt. Lee Haney után egy újabb szörnyeteg, az angol fenomén, Dorian Yates nyerte el a világ legjobb testépítője címet. Yates 120 kilós versenysúlyával, egyedülálló sűrűségével még további öt alkalommal nyerte meg a Mr. Olympiát. Miután ’97-ben végleg felhagyott a versenyzéssel, elkezdődtek a találgatások, vajon ki lép a helyére.

Jelentkező volt bőven, gondoljunk csak Flex Wheelerre, Paul Dillettre, de nem mehetünk el szó nélkül Lee Priest, Kevin Levrone és Vince Taylor neve mellett sem. Kevesen számoltak viszont a 34 éves arlingtoni zsaruval, aki nem volt más, mint Ronnie Coleman. Ronnie 8-szoros Mr. Olympiaként sem hagyott fel a versenyzéssel, így 2006-ban Jay Cutler mögött meg kellett elégednie a második hellyel, 2007-ben pedig a negyedikkel. Visszavonulása is ekkorra tehető.

Az 57 centis felkarokkal rendelkező Jay Cutler eddig 4-szer nyerte el a Mr. Olympia címet, de 2008-ban Dexter Jackson, 2011-ben pedig barátja, Phil Heath utasította maga mögé. 2012-ben Heath megvédte címét, de Kai Greene személyében igazi kihívóra talált. Végül Kai Greene 2014-ig begyűjtött három 2. helyezést Heath mögött, de ezt követően nem indult több profi versenyen, leszámítva három Arnold Classicot.

Jay Cutler
Jay Cutler

Phil Heath 2018-ig hét Mr. Olympia győzelmet zsebelt be, ám ebben az évben Shawn Rhoden a szimmetriájával Heath fölé kerekedett, és az „ajándék” leszorult a dobogó csúcsáról. Az elsőséget visszahódítania eddig csak Jay Cutlernek sikerült Dexter Jacksonnal szemben, és bár Phil Heath 2020-ban egy harmadik hellyel visszatért, az ő korszaka lezárult. A 2020-as és 2021-es Mr. Olympiát az egyiptomi Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay nyerte, így ő lett az első arab és afrikai testépítő, aki duplázni tudott.

Ramy uralma 2022-ben tört meg, ekkor a fantasztikus arányokkal, szimmetriával és kondícióval színpadra lépő, ám nála és az élmezőny krémjénél jóval kisebb tömegű iráni Hadi Choopan fejére került a korona.

 

Az eddigi Mr. Olympia-győztesek

Év Díjazás Győztes Helyszín
1965 $1,000 United States Larry Scott New York, USA
1966 $5,000 United States Larry Scott New York, USA
1967 $1,000 Cuba Sergio Oliva New York, USA
1968 $1,000 Cuba Sergio Oliva New York, USA
1969 $1,000 Cuba Sergio Oliva New York, USA
1970 $1,000 Austria Arnold Schwarzenegger New York, USA
1971 $1,000 Austria Arnold Schwarzenegger Paris, France
1972 $1,000 Austria Arnold Schwarzenegger Essen, West Germany
1973 $1,000 Austria Arnold Schwarzenegger New York, USA
1974 $1,000 Austria Arnold Schwarzenegger New York, USA
1975 $2,500 Austria Arnold Schwarzenegger Pretoria, South Africa
1976 $5,000 Italy Franco Columbu Columbus, USA
1977 $10,000 United States Frank Zane Columbus, USA
1978 $15,000 United States Frank Zane Columbus, USA
1979 $25,000 United States Frank Zane Columbus, USA
1980 $25,000 Austria Arnold Schwarzenegger Sydney, Australia
1981 $25,000 Italy Franco Columbu Columbus, USA
1982 $25,000 United States Chris Dickerson London, UK
1983 $25,000 Lebanon Samir Bannout Munich, West Germany
1984 $50,000 United States Lee Haney New York, USA
1985 $50,000 United States Lee Haney Brussels, Belgium
1986 $55,000 United States Lee Haney Columbus, USA
1987 $55,000 United States Lee Haney Gothenburg, Sweden
1988 United States Lee Haney Los Angeles, USA
1989 United States Lee Haney Rimini, Italy
1990 $100,000 United States Lee Haney Chicago, USA
1991 $100,000 United States Lee Haney Orlando, USA
1992 $100,000 England Dorian Yates Helsinki, Finland
1993 $100,000 England Dorian Yates Atlanta, USA
1994 $100,000 England Dorian Yates Atlanta, USA
1995 $110,000 England Dorian Yates Atlanta, USA
1996 $110,000 England Dorian Yates Chicago, Illinois, USA
1997 $110,000 England Dorian Yates Los Angeles, USA
1998 $110,000 United States Ronnie Coleman New York, USA
1999 $110,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2000 $110,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2001 $110,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2002 $110,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2003 $110,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2004 $120,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2005 $150,000 United States Ronnie Coleman Las Vegas, USA
2006 $155,000 United States Jay Cutler Las Vegas, USA
2007 $155,000 United States Jay Cutler Las Vegas, USA
2008 $155,000 United States Dexter Jackson Las Vegas, USA
2009 $200,000 United States Jay Cutler Las Vegas, USA
2010 $200,000 United States Jay Cutler Las Vegas, USA
2011 $200,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2012 $250,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2013 $250,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2014 $275,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2015 $275,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2016 $400,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2017 $400,000 United States Phil Heath Las Vegas, USA
2018 $400,000 Jamaica Shawn Rhoden Las Vegas, USA
2019 $400,000 United States Brandon Curry Las Vegas, USA
2020 $400,000 Egypt Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay Orlando, USA
2021 $400,000 Egypt Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay Orlando, USA


Mr. Olympia – a testépítés nagyjai

A súlyzós edzés haszna az élet egyéb területein

Nem neked való a testépítés, ha…

Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

Kezdő testépítők gyakori hibái

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük