Arnold Schwarzenegger bicepsze
Blog Bulvár Külföldi hírességek

Érdekességek Arnoldról

Mindenki tudja, hogy Arnold Schwarzengger korábban testépítő volt, nyert sok versenyt, és megannyi filmben szerepelt, sőt rendezőként is bemutatkozott már. Rémlik az is, hogy hatalmas bicepszei voltak fénykorában, sokan képben vannak politikai karrierjét illetően is. Akad viszont szép számmal olyan információ is, amit csak kevesen tudtak eddig a testépítés eddigi legnagyobb alakjáról. Lássunk néhányat!

Eredetileg focistának készült

Arnold apja tanácsára kezdett el aktívan sportolni, és már-már úgy tűnt, a labdarúgásban fogja kamatoztatni kivételes adottságait. Szerencsére amint életében először lejutott a helyi edzőterembe, egy csapásra beleszeretett a vasakba, és idővel abbahagyta a fociedzéseket. Kiváló döntés volt.

Arnold Schwarzenegger: „a fitneszipar átver bennünket” – fontos igazságokra mutat rá a testépítés legendája

Az első edzés után

Elszántan edzett az első pillanattól fogva. A túlzott hév egy kicsit megbosszulta magát, mert az első edzése után olyan izomláza lett, hogy a kávéscsészét sem tudta a szájához emelni.

A vádlijával igencsak meggyűlt a baja

Arnold igen szerencsés genetikával rendelkezik felsőtestileg, de a lábai mindig is le voltak egy kicsit maradva. Különösen igaz ez a vádlijára, ami a kezdeti években annyira gyík volt, hogy csak térdtől felfelé fotóztatta magát. Később okosan előre helyezte ezt az izomcsoportot az edzéstervében, és megfordította az egészet: edzőnadrágja szárát térd alatt levágta, hadd röhögjön csak mindenki a csökött kis vádliján. Egyeseket ez elkedvetlenített volna, de Arnoldot pont ez sarkallta még keményebb munkára. A vádli felhozatalában sokat segített neki Reg Park, akkori példaképe is.

Milyen erős volt Arnold?

Bár ő csak pályafutása legelső éveiben próbálkozott erőemeléssel és súlyemeléssel, mindenki kíváncsi arra, hogy mennyi volt a fekvenyomó és egyéb rekordja. Nos, eltérő források vannak erre vonatkozólag, de a fekvenyomó csúcsa olyan 240 kiló körül lehetett, és 205-tel volt képes 8 ismétléseket végrehajtani. Guggolásban körülbelül ugyanennyit teljesített – lásd: erős mell, gyenge láb -, míg felhúzásban 320 kg volt a csúcs. Guggolásban 247 kiló volt a rekordja.

Kétkezes álló bicepszgyakorlatot akár 110 kilóval is tudott végezni, persze ez már a legkevésbé sem volt szabályosnak nevezhető. Azért 5 ismétlést így is kipréselt magából – ki csinálja utána?

Arnold ifjú korában súlyemeléssel is próbálkozott. Lökésben 135, míg szakításban 110 kilóig jutott.

Arnold bemutatta minden idők legjobb nyújtógyakorlatát

Mostoha körülmények között is

Élete legnagyobb fejlődését a hadseregben érte el, miközben kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte. Volt, hogy egész nap nem jutott szilárd ételhez, ilyenkor speciális turmixot készített magának, úgy nagyjából minden volt ebben, amit talált. A súlyzókat a tank vagy a teherautó rakodóterében hurcolta magával, és – az amúgy is vékonyka – pihenőidejéből lecsípve, a szabad ég alatt végezte edzéseit.

Arnold 2014 júniusában, a Muscle&Fitness szerkesztőjével:

Arnold 2014-ben

Kokszolt?

Bár kifejezetten óva int mindenkit a doppingszerek használatától, természetesen ő sem naturál versenyzőként érte el címeit. Ráadásul Arnold fénykorában még nem is voltak tiltólistán a szteroidok. Azt még hozzá kell tenni, hogy  a 70-es évek versenyzői a mai testépítőkhöz képest jóval kisebb dózisokat alkalmaztak.

Edzés után irány a kocsma

Arnold nála jóval idősebb férfiakkal kezdett edzeni, és minden tréning után a kocsmában kötöttek ki. Elmondása szerint egész sült tyúkokat tüntettek el, és mellé rengeteg sört ittak. Ez volt Schwarzi bátyánk edzés utáni turmixa.

Egyszer kapott csak ki

Profi testépítő pályafutása alatt mindössze egy ember tudta csak megverni a színpadon – de akkor nagyon. 1969-et írtunk, és Arnold első Mr. Olympia versenyén vereséget szenvedett Sergio Olivától. Oliva végig alázta a színpadon, „babe”-nek nevezte, és az akkor még zöldfülű Arnie nem tudta felvenni a kesztyűt. De mint mindent, ezt is a maga hasznára fordította, és egyrészt következő évben úgy elkente Oliva száját, hogy a kubai fenomén megszeppenve távozott a hátsó ajtón; másrészt eltanulta és tökélyre fejlesztette a pszichikai hadviselést, és eredményesen vetette be olyan ellenfelek ellen, mint pl. Lou Ferrigno vagy Frank Zane.

Arnold, a hős

Nem csak akciófilmekben, játszásiból tudta magáévá tenni a szuperhős szerepet. 2004-ben hawaii nyaralása alkalmával ugyanis kimentett egy fuldoklót a tengerből.

Távolságtartás

Arnold a látszat ellenére kevés emberrel kötött igazán mély barátságot. Bár rengeteg haverja volt, barátja kevés. Egyike volt ezen kivételeknek Franco Columbu, akivel együtt jött Amerikába, és mindvégig támogatták egymást sportban és magánéletben is. A rossz nyelvek szerint úgy tudtak veszekedni, mint egy házaspár.

Tévedett-e Arnold?

Arnold Schwarzenegger edzésterve

Meghalt Joe Weider, a bajnokok edzője

Frank Zane – testépítés az esztétikum jegyében

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük