Dopping

EPO – mit érdemes tudni erről a doppingszerről?

Az EPO (eritropoietin) más néven vérdopping azokban a sportágakban van jelen, ahol hosszabb ideig tartó erőkifejtés, illetve kitartás és állóképesség szükséges. A testépítés és erőemelés nem tartozik ezek közé, annál inkább a kerékpározás és a hosszútávfutás.

Az EPO egy vese (és kisebb mértékben a máj) által termelt fehérje típusú vérképző hormon. Ha szervezetünk oxigénellátottsága csökken, az eritropoietin termelése fokozódik. Az EPO hatására elindul a vörösvérsejtek érése, és megemelkedik a számuk. Eredetileg súlyos vérszegénységben és végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek gyógykezelésére használják.

Az EPO  sportban

A szer hatására tehát megnő a vér vörösvértest-száma, és jelentős teljesítménynövekedés érhető el. A hatás hasonló ahhoz, amikor nagyon magasan vagyunk, és besűrűsödik a vérünk, hogy megfelelő oxigénszállító kapacitást tudjon biztosítani. Ez tulajdonképpen a vörösvérsejt-szám növelésének legális alternatívája. Mivel a szer nagyon hamar – 2 nap alatt – kiürül a szervezetből, igen nehéz kimutatni. Ráadásul, mivel testünk is termel EPO-t, nem egyszerű megállapítani, hogy kívülről juttatták-e be.

Számos trükk létezik annak érdekében, hogy a versenyhez képest minél később kelljen a versenyzőnek felhagynia a szer használatával. Nem kevés azon sportolóknak a száma, akik hajlandóak vérátömlesztésen is átesni a reménybeli győzelem érdekében.

Veszélyek

Mint minden doppingszer, az EPO esetében is számolnunk kell mellékhatásokkal. A vérdopping használata megnöveli a vér viszkozitását, és a magas vörösvérsejt szám trombózishoz vezethet.

Az EPO felelős lehet a magas vérnyomás kialakulásáért is, továbbá használata során előfordulhat szívinfarktus, stroke, tüdőembólia, valamint álmatlanság, izomfájdalmak és depresszió is.

A testepitek.hu kategorikusan ellenzi mindenféle doppingszer használatát, cikkeink pusztán tájékoztató jellegűek.

 

 

Halálbüntetést Lance Armstrongnak?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük